AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 07. 24.
A különböző modern szigetelőanyagokról már számos esetben írtunk. Beszéltük fújható,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 24.
Az új CSOK sokakban ébreszthet reményt arra, hogy belátható időn belül álmaik otthonát...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 24.
Csak minden 5. magyarországi otthon szigetelt megfelelően. Az év leghidegebb hónapjában,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 24.
A társasházak korszerűsítésével akár 60%-kal is csökkenthető lenne a lakások energiafelhasználása...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 24.
10 év alatt duplájára nőtt a szigetelés vastagsága a magyar családi házakon! A lakossági...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A fejlesztés nem áll meg...

Korábbi, hőszigetelésről szóló posztjainkban már többször leírtuk, hogy a szigorodó előírások miatt egyre vastagabb külső szigetelésekre van és lesz szükség. Az olvasók több alkalommal jelezték is, hogy egy új épület tervezésekor ezzel lehet is számolni, de egy régi épület utólagos szigetelése esetében az extrém vastag külső szigetelés kialakítása több problémát is felvet, például jelentősen csökkentheti a szobákba bejutó fény mennyiségét is. Erre persze a gyártók is gondolnak, de az itt bemutatott új fejlesztések nem csak erről szólnak.

 


Az energetikai követelmények szigorodása minden országra jellemző, általános jelenség amelynek következménye az épületekben alkalmazott szigetelések vastagságainak jelentős növekedése. Ez például a homlokzati hőszigetelő rendszerek kivitelezése során számos, korábban nem tapasztalt nehézséget okozhat – az ablakkávákhoz beforduló szigetelés korlátozott vastagsága, vagy akár a szükséges hosszabb méretben már meglehetősen drága, hőhídmentes dübelek használata miatt. A kivitelezőket a Knauf Insulation gyártástechnológiai fejlesztésekkel igyekszik segíteni, amelyeknek köszönhetően tovább sikerült csökkenteni a a külső falak hőszigetelésére szolgáló kőzetgyapot anyagaink hővezetési tényezőit, így a beépítendő vastagságokat is. Elkezdődött Thermal nevű illetve ezek bevonatos változatai, a SMARTwall új anyagaink gyártása is, amelyek növelik a választékot, és tovább javítják a hőszigetelő tulajdonságokat. Az alábbi táblázatban áttekinthető jelenlegi termékválasztékunk és az aktuális hővezetési tényezők:

Az adott munkákra szánt anyagok kiválasztásában a hővezetési tényezőkön kívül mechanikai tulajdonságok és egyéb szempontok is szerepet játszanak. Ha a termék valamelyik ragasztó- vagy vakolatgyártó homlokzati hőszigetelő rendszerének része, akkor az úgynevezett bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek irányelve, az ETAG 004 alapján készült minősítésben (ETA) megadott paramétereknek kell megfelelnie. Itt tűzvédelmi, vagy mechanikai jellemzők (nyomószilárdság, felületre merőleges irányú húzószilárdság stb.) szerepelhetnek. A dübelek kiválasztása többnyire elhanyagolt szempont a tervezési folyamatban, pedig az olcsóbb, hőhidas típusok nagy szélszívásnak kitett vagy magas épületeken nagy számuk (több mint 10 db/m2) akár 25-30%-kal is ronthatják a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét. A felület foltosodása megelőzhető a homogén szigetelőanyagokban alkalmazható, úgynevezett süllyesztett dübelek használatával. Ügyelni kell a jobb minőségű, hőhídmentes dübelek betervezésére és beépítésére. A kivitelezést jelentősen gyorsítják, és a homlokzati rendszer költségeit nagyban csökkentik az úgynevezett bevonatos táblák, amelyek között már a fenti két, kiemelkedő hőszigetelő képességű termékcsaládot találjuk. Ezek a bevonatoknak köszönhetően a kivitelezők számára nyújtanak további előnyöket. Előállításukhoz a jól ismert FKD S, FKD, FKN táblák szolgálnak, amelyek egyik vagy mindkét oldalára a gyártás során speciális, szilikát alapú filmréteget hordanak fel.

A bevonatos táblák CE jelölési kódja és tűzvédelmi osztálya az alaptermékével azonos marad, a bevonatnak köszönhetően viszont jelentősen gyorsabban, kb. 25%-kal rövidebb időtartam alatt, és akár 35%-kal kevesebb ragasztó- és vakolóanyag felhasználásával – így kisebb költséggel – végezhető a kivitelezés. Ez annak köszönhető, hogy a táblák beépítését rögtön a ragasztással lehet kezdeni, nincs szükség a felület alapozására (kérgesítésére). Fontos, hogy az egyoldali bevonattal ellátott terméket viszont célszerű a bevonatos oldalával kifelé felhelyezni, mert így a teljes vakolt felületen több bevonat (vakolat) takarítható meg, mint a belső oldalon, a pontszerűen végzett ragasztás során.

A bevonat további előnyei:

  • könnyebb kezelhetőség
  • a zárt felületnek köszönhetően kisebb a kiporzás
  • könnyebb az anyagmozgatás
  • könnyebb a táblák vágása
  • kompakt felület 
  • biztosabb, jobb fogás

Az elkészült mintafelületeken végzett mérések eredményei igazolták az előzetes várakozásokat. Bevonatos termékek alkalmazásával pl. 100 m2-es felületen akár 200-400 kg ragasztóval kevesebb szállítására, bekeverésére, állványra juttatására és bedolgozására van szükség. A vizsgálatok során tehát bebizonyosodott, hogy a bevonatos termékek megőrzik a kőzetgyapot termékek összes előnyét, emellett sokkal egyszerűbb, gyorsabb és megbízhatóbb, egyenletes minőségű kivitelezést garantálnak.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek