AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 08. 12.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 12.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 12.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 12.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 12.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Befőtteslámpa

Bikinifenék-Alsó (Spongyabob Kockanadrág hazája) vagy mérges viharfelhő hangulatát kelthetjük egy befőttes üveg és néhány apróság segítségével. Kék-zöld LED-ekre alapozott derengőlámpát készítettem minimális költséggel, két óra alatt, ezt szeretném figyelmükbe ajánlani.

lampauveg12.jpg

Ez csak két lehetőség a szinte végtelen variációs lehetőségek közül, melyet spontán (vagy kiérlelt művészeti koncepció mentén) önök is könnyedén megvalósíthatnak. Az alábbiak konzerves doboz, befőttes üveg, tengerparti szerves hulladék, kövek és vatta felhasználásával készültek.

fv.jpg

Vágjunk rögvest a közepébe. Keressünk egy burát, mely lehet a legkevésbé befőttes üveg külsejű befőttes üveg, gyári lámpabura, azaz bármi, ami átlátszik és egy talpra rá tudjuk erősíteni. Szükségünk van még kitöltő anyagra, melynek rései köz átszüremlik a LED-ek fénye.

lampauveg11.jpg

A fényforrások méretezéséhez használhatjuk a karácsonyi fényfüzér készítését bemutató írásunkat. Az áramkorlátozó ellenállások számolásától eltekinteni kívánó olvasóknak ajánlom  ezt a gyors megoldást: "Szerezzünk egy 12V feszültségű tápegységet, akkumulátort vagy akkutöltőt. Mindegy hogyan, szerezzünk. Renndeljünk 3-3 db zöld illetve kék LED-et  és 2 db ilyen előtét ellenállást, majd ugrás az ötödik pontra.

lampauveg10.jpg

Könnyebb kitöltőanyagból ágyazzunk meg a LED-sornak, figyelve a tényre, hogy fejére fogjuk fordítani az egészet és akkor az apróbb kavicsok-kagylók lejjebb peregnek. A folyamat lényege úgy szórni a fényforrások köré szórni a töltőanyagot, hogy a réseken átderengjen a fény, de a vezetékek ne látsszanak ki.

lampauveg09.jpg

Megtörtént a feltöltés. Egy kifúrt csavaros fedélen átbújtatjuk a drótokat, majd rácsavarjuk az üvegre. Lehetőleg ne tekeredjen a vezeték. Nem árt, ha a két LED-sor tápvezetékeihez és a közös földhöz más-más színű vezetéket használunk, mert ebben az állapotában csak találgathatunk azonos vezetékek esetében, hogy mit hova kössünk.

lampauveg08.jpg

Járjunk nyitott szemmel a háztartásban és tapasztalni fogjuk, hogy milyen sok, méretben összeillő tárgyat találunk. Ez a retro-futurisztikus lámpaalj is lehetne - nosztalgiára alapozott - szándékos ipari formatervezés eredménye. Mintha egy NDK atomsilót fosztogatva bukkantunk volna a lámpára, avagy az Orion űrhajó kalandjainak díszletét utánoznánk. Szándékosan nem tettem fedelet a potenciométerek csonkjaira, hogy hangsúlyozzam a KGST industrial feelinget.

lampauveg07.jpg

A lámpa fényerejét szabályozó potenciométerek egyéni tűréshatárra szabják a fénykibocsátást. Ismerjük a jelenséget, hogy az emberi szem érzékenységének intenzitáskülönbsége tízes nagyságrendű. Erős napsütésben jól látunk, de bizonyos körülmények között akár 1-10 foton érzékelésére is képesek vagyunk. Tehát éjszaka felébredve akár a teljes szobát bevilágíthatja egy elalvás előtt alig látható derengés. Ilyenkor lejjebb csavarhatjuk a petrót.

lampauveg01.jpg

Itt rövid és hosszú záridővel fotóztam a lámpát, egy idő után mi is ekkora különbséget tapasztalunk a relatív fényességben. A kék és zöld komponens külön-külön szabályozható.

lampauveg04.jpg

A kagylós-kavicsos töltelék és tulajdonképpen ez az írás is csak egy melléktermék a "Tesla steampunk vihargép" project lassú, de biztos megvalósításában. Koncentráljunk célomra, az üvegburában előállított felhőre, amit majdan erős mennydörgés közepette villámok fénye szabdal. Vihar az üvegben.

lampauveg03.jpg

Ennek kézenfekvő megvalósítása a háztartási vatta alkalmazása, mellyel megtömjük a burát. Elrontani sem tudjuk, annyira véletlenszerűen csomósodik az anyag.

lampauveg05.jpg

Hagyjuk az álszerénységet, ez egyszerűen gyönyörű. 1380,- Ft az elektronikai alkatrészek összköltsége a tápegység nélkül, mely örök kedvencünk, a mobiltöltő is lehet. Garantáltan áramütésmentes kivitel.

lampauveg0x.jpg

Lehet ezt még fokozni, ha tudunk finoman forrasztani, vagy van ismerősünk, aki korrigálja elkövetett hibáinkat. Természetes élőhelyén (a TV tetején) valamiért állandóan késő óra kijelzőjét és beállító gombjait vezettem ki a fent ismertetett szerkezetre. Meglepő, de egy sebészi pontosságú vasfűrészes vágással sikerült leválasztanom róla a rádiót tartalmazó NYÁK-darabot.

bef1.jpg

Külsejét kicsit megbolondítottam rézlemezzel, a zöld-kék világítótesteket központilag szabályzó potenciométer is kapott egy kalapanyát díszítésként, lábként pedig zárt anyákat. Korunk pestise a kontakthiba, ezért egyszer szét kellett szednem, mikor a kagylók közé ágyazott elektronikában elszakadt a hajszálvékony szalagkábel. Másodszorra már nem sikerült olyan látványosra visszaraknom a LED-eket, mint első alkalommal.

bef2.jpg

Mint korábban is oly sok sokszor, kisebb-nagyobb alkatrészekkel a conrad.hu webáruház támogatta írásunkat, köszönjük.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek