AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 07. 04.
Bárhogy is próbálkozzék az egyszeri barkácsoló, előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor is...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 04.
A július eleji kánikula sokkja maradandó élmény ezen a nyáron. Nem mindenkinek adatik meg...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 04.
Nemrég bemutattunk egy házilag elkészíthető légkondit, arra az esetre, ha végképp elegünk van...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 04.
Az elmúlt hetek enyhe téli időjárása után beköszöntött az évszaknak megfelelő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 04.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bőr autókárpitok ápolása

Az autók utasterének burkolatát egyre inkább speciális textilanyag és egyre több műanyag felület uralja. Ám számos, igényesebb típusban nem ritkaság a valódi bőr burkolat az üléseken és egyéb kárpitozott felületeken.  A viszonylag szűk belső tér miatt azonban ezek a kárpitanyagok hajlamosabbak a különféle kopásokra, anyaggyűrődésekre, sőt esetenként durvább felületi sérüléseknek is ki vannak téve. Ezért az igényes bőrkárpitok fokozottan igénylik a rendszeres ápolást.

A gyártók természetesen a várható igénybevételnek megfelelő minőségű és vastagságú, többnyire fedett, azaz festett bőrökből készítik az ilyen kárpitokat. Ennek ellenére azonban ezek a felületek csak akkor maradnak hosszú életűek, ha rendszeres és alapos tisztításban, kondicionáló ápolásban részesülnek. E műveleteket legalább évente, de inkább félévente ajánlott elvégezni. Különösen az ülések és háttámláik párnázatainak a huzatát kell alaposan letisztítani. E művelethez általánosan használhatók a speciálisan e célra készülő bőrtisztító kendők, amelyek zsírtalanító, tisztító hatásuk mellett egyben ápolják is a bőrfelületeket. E kendőkkel akár havonta is ajánlott alaposan áttörölni az ilyen felületeket.

Ha erősebben elszennyeződött és ritkábban ápolt a gépkocsi bőrkárpitos burkolata, akkor ehhez már inkább a lanolinos  és viaszt tartalmazó bőrkárpit tisztító szerek valamelyikét érdemes használni. Az ilyen szerek nemcsak tisztítják, kondicionálják a bőrt, hanem a festett felületeket megóvják a fakulástól, a kirepedezéstől, azaz a kiszáradástól. A nagyon elhanyagolt és szennyeződött felületű bőrkárpitokat viszont előbb célszerű növényi szappannal lemosni, majd szárazra törlésük és teljes száradásuk után bőrápoló balzsamos szerrel történő átkenéssel lehet újból ápolttá és szinte újjá varázsolni. E művelethez a pumpás, méhviaszt tartalmazó, festett bőrre készült bőrápolószerek is jó hatásúak lehetnek. Az ilyen szerekkel kezelt bőrfelületek puha ronggyal áttörölve fényesíthetők is, feltéve, hogy a bőr festett felülete még nem túl kopott. Ha már az ilyen kezelés sem hoz kellően látható eredményt, akkor sajnos nincs más mód, mint a bőrkárpitok teljes újrafestése. Ilyen estekben azonban az összes bőrfelületet át kell festeni, hogy az összhatás ne legyen eltérő színárnyalatú

A spray bőrtisztítókat célszerűbb mikroszálas kendőre, vagy tiszta textil kendőre kiszórva használni. A fényezéshez ugyancsak ilyen anyagú kendők használhatók, de ilyenkor csak száraz kendőket szabad használni a művelethez. A kiszáradt bőrfelületek ápolásához a lanolinos babaápoló kendők is jól használhatók, de csak akkor, ha a bőrfelületek alig szennyezettek és csak felületi kezelést igényelnek. Ez a szer puhítja a bőrök felületét és beszívódása után a feleslege letörölhető, a felület pedig ezt követően lágyan áttörölve fényesíthető is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek