Csíráztassunk chilimagot!
2016.03.08. 05:00 | Thoreau 0 Komment
A chilitermesztés fénykorát éli, kifejezett divattá vált minél mérgesebb terméseket nevelgetni a kertben, vagy akár a balkonunkon is. És nem is csak eleve 'kertközeli' barátai támadtak ennek a hobbinak, hanem egész mással foglalkozó, kifejezetten városi emberek is kedvet kapnak ehhez a foglalatossághoz.
Az utolsó védvonal
2015.04.07. 05:00 | Tákolmányi 0 Komment
Bevezetésként tűnődjünk el, hogy ha Ladó Gyula Lajos (Tüskevár) majdnem rosszul lett a hegyes paprikától (3000 SHU), hogyan reagált volna a Habanero Mustard chili paprika (350000 SHU) csípésére, melyet termeszteni készülök. Az SHU (Scoville heat unit) megmutatja, hány gramm vizet kell önteni 1 gramm paprikára, hogy ne csípjen. Tehát például a Trinidad Moruga Scorpion egy grammjához 1500 liter vizet. A konyhás néninek figyelnie kell az adagolásnál...
Származási helyükön, Mexikóban és a karibi térségben más a klíma, így a hosszú termésidőt idehaza korai vetéssel kell ellensúlyozni, hogy éretten szüretelhessünk. Két hétig csíráznak a kazánházban, egy hónapot eltöltenek az ablakpárkányon, de mikor eljön a csomóba vetett magoncok külön edénybe való átültetése (ez a tűzdelés), már kevés a hely idebenn. Remélhetőleg addigra elmúlik a fagyos időszak - írom ma, mikor hózáport látunk a Kékesen.
Utolsó kommentek