AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 04. 07.
A chilitermesztés fénykorát éli, kifejezett divattá vált minél mérgesebb terméseket nevelgetni...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 07.
Még most sem késő üvegházat építeni az idei palántáknak. Bár a Habanerók már javában...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 07.
Folytatódik üvegház-építéses írásunk. Az előző részben bemutatott modulokkal tetszőleges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 07.
Folytatjuk üvegházas posztunkat onnan, hogy a növényház méreteinek- esetleg alakjának meghatározásánál...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 04. 07.
A szívem szakad meg, mikor olvasom, hogy már megint találtak 300 darab kidobott régi ablakot...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az utolsó védvonal

Bevezetésként tűnődjünk el, hogy ha Ladó Gyula Lajos (Tüskevár) majdnem rosszul lett a hegyes paprikától (3000 SHU), hogyan reagált volna a Habanero Mustard chili paprika (350000 SHU) csípésére, melyet termeszteni készülök. Az SHU (Scoville heat unit) megmutatja, hány gramm vizet kell önteni 1 gramm paprikára, hogy ne csípjen. Tehát például a Trinidad Moruga Scorpion egy grammjához 1500 liter vizet. A konyhás néninek figyelnie kell az adagolásnál...

image16.jpg

Származási helyükön, Mexikóban és a karibi térségben más a klíma, így a hosszú termésidőt idehaza korai vetéssel kell ellensúlyozni, hogy éretten szüretelhessünk. Két hétig csíráznak a kazánházban, egy hónapot eltöltenek az ablakpárkányon, de mikor eljön a csomóba vetett magoncok külön edénybe való átültetése (ez a tűzdelés), már kevés a hely idebenn. Remélhetőleg addigra elmúlik a fagyos időszak - írom ma, mikor hózáport látunk a Kékesen.

p1.jpg

Jön még palántára dér, így az üvegházba előbb-utóbb kitelepítendő chili növendékek megóvására készítettem egy fűtőegységet. Ennek kulcseleme természetesen egy kellően érzékeny és nagy áramokat kapcsolni képes termosztát.

A termosztát népszerű eszköz, találkozunk vele bojlerben, kapcsolja a kazán keringető szivattyút és a villanytűzhelyben is megtaláljuk. A bimetallos kivitel olyan egyszerű felépítésű, olcsó és megbízható, hogy átlagos üzemeltetésnél nem rúg labdába mellette más konstrukció.

fokep.jpg

Tesztalanyt választva a széles kínálatból, törekedtem az alacsony ár, komoly kapcsolási teljesítmény és a fagypont körüli minimális kapcsolási hőmérséklet összhangjára. Mivel később még szóba jöhet adott hőmérséklet feletti szabályzás (ha túlmelegedne az üvegház) nem árt, ha erre is adna megoldást.

image4.jpg

Végül a legolcsóbb, beépíthető kivitelezésű termosztátot választottam, hiszen a kapcsolódobozt és fűtőegységet én készítem el és kerülnek mellé kapcsolók, kijelzők. Kár lenne dobozos változatra költeni. 20A terhelhetőség, 0-60 Cº fokos szabályzási tartomány, 1m távolságra kihelyezhető érzékelő (kapilláris cső).

A fagyponthoz közeli alsó érték a legfontosabb. Szó sincs róla, hogy fűteni akarom a palántákat - fejetlen balta módjára zuhanna a pénzügyi nyereségesség - hanem utolsó védelmi vonalnak szánom a fagy elleni küzdelemben az április közepén esedékes üvegházba-telepítéshez. Láttunk már májusban talajmenti fagyot és kellemetlen meglepetés lenne, ha egyetlen fagyos éjszaka elvinné az előző két hónap keltetésének gyümölcsét (zöldségét).

image5.jpg

A skálázott forgatógomb aljzata megkönnyíti a furatok elhelyezését. A megfelelő hőmérséklet elérésekor az egyik érintkezőn zárja, a másikon nyitja a feszültséget, így hűtő-fűtő berendezésekhez egyaránt alkalmazható. Van egy kis (2 ± 1 C°)  ráhagyás, késleltetés logikusan a működésében, hogy ne kapcsolgasson folyamatosan, ahogy töredékfokokkal, de ismét eléri a beállított hőmérsékletet. Ezt nevezzük hiszterézisnek.

A fűtőegység

Egy üvegház időjárástól védett oldalába süllyesztett fűtőblokknak meg kell felelnie a mechanikai szilárdsági, tűzvédelmi (bár az üvegháztűz viszonylag ritka), érintésvédelmi szabályoknak. Mióta egy kedves kommentelő a másfél voltos elemhez is villanyszerelőt hívatott volna, nincsenek illúzióim, hogy indulatos kritikákat kapok bármilyen, erősáramú vonatkozású íráshoz. Fokozott mértékben ügyeltem ezért a tömítésekre, érintésvédelemre, időjárás-állóságra. Ráadásul egy időzítőóra csak éjszakára ad feszültséget a teljes rendszerre, ezzel is csökkentve veszélyt.

image7.jpg

Egy hónapja e hasábokon írtam valami lemezvágási megoldás szükségességéről. Ez lenne az. Semmi golyósorsó vagy kifinomult gépészeti megoldás, pusztán egy párhuzamos csöveken elmozduló ágy, melyre a sarokcsiszolót lehet erősíteni. A tartóállvány üzemen kívül festő-szárító asztalként funkcionál.

image8.jpg

Viszont működik a konstrukció, 106 cm vágási szélességben párhuzamosokat fűrészelhetünk vele a táblából, vagy kisebb alkatrészeket a stabil befogatásnak köszönhetően. Ez volt a tesztvágás, egyből 2 milliméteres vaslemezzel kezdve, mely a homloklap alapanyaga.

image9.jpg

Ugrás az időben. 0.45 és 0.8 mm lemezeket vágva-fúrva-szegecselve, elkészült a fűtőbetétet (ami egy kiszuperált ventilátoros melegítő) és a kapcsolódobozt befoglaló két főegység. Szép tűzoltóautó-pirosra mázoltam, ha már meleget csinál.

image11.jpg

 A fűtőventilátornak meghagytam az eredeti készülékházát természetesen. Belül két kamrára osztottam üveggyapottal, elválasztva a hideg és meleg szektorokat, hogy ne áramoljon visszafelé a meleg levegő. Oldalt beszívja az üvegház levegőjét és hátra-lefelé kinyomja. 800 vagy 2000W a fűtőszál teljesítménye, elég lesz a langyosabb levegő is.

image10.jpg

A homloklemez, mely a rögzítőként és távtartóként egyaránt szolgáló csavarokkal kapcsolódik a fűtőblokkhoz és még a kapcsolótáblát is tartja. Az Úr (vagy Hölgy) - aki a Matsusitánál dolgozik és floppytartó dobozokat tervez - szinte erre a másodlagos felhasználásra teremtette művét.

image13.jpg

Kissé színpadias az összkép, nem tagadom. Kapcsolók, tárcsák, kijelzők, mint egy Nemere regény űrhajóbelső enteriőrje. Több oka is van ennek, többek között a későbbi funkcióbővítés lehetősége. A dugaszolóaljzat a napi fogyasztást mérő "villanyóra" csatlakoztatására szolgál.  Csak fűtéskor kap feszültséget.

image16.jpg

És végül mindennek tetejeként az átlátszó tető. A tesztelés első éjszakáján, 25-30 km/h állandó szelet, esőt és 4-6 fokos hőmérsékletet mért az Időkép (két méteres magasságban). Nedvesség nem került bele.

fuzfo31.gif

Éjszakára 7 fokos alsó határt állítottam be és így (800W-ra állítva) 8.5 órát működött a berendezés. Hohó! A tesztelés áldozatokkal jár, de ezt kicsit sokallom.

p2.jpg

Még így is kellemetlen reggelük volt a mintegy két hete kitelepített - hazai fajta paradicsom - tesztpalántáknak (itt egy eljárásrend kidolgozása és tapasztalatgyűjtés folyik a további évekre kihatással, ezért a nagyvonalú "megengedett veszteség"). Nem szeretik a hideget és sokan inkább elpusztultak vagy megálltak a fejlődésben ablakpárkányos társaikhoz képest.

Egyébként 3 fokos kapcsolási határ mellett tervezem üzembe állítani, mikor az évszakhoz képest már ritka az éjszakai fagy. A termosztátot és apróbb elektronikai eszközöket a Conrad webáruház biztosította, köszönöm.
 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek