AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 03. 19.
Már korábban a favágásról és a favágó-versenyekről szóló írásunkban említettük, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 19.
Blogunkon már többször is említettük, hogy a minőségi munkaruháiról ismert Blaklader II...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 19.
Korábban már írtunk a Blaklader favágó, pontosabban fahasogató versenyéről. A június 28.-i...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 19.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 19.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Favágás és versenyszellem

Sokak szerint a favágás inkább a téli felkészüléshez tartozó tevékenység, hiszen a fahasogatás a fűtési szezonra való felkészülés része. De akinek van kertje vagy akár saját erdeje, az tudja, hogy a tavaszi munkákhoz is hozzátartozhat a felesleges fák kivágása és feldolgozása. Persze, a favágás nem csak munka lehet.

Azt rögtön az elején le kell szögezzük, hogy a favágás szexi és férfias tevékenység. A fák kidöntése és aprítása eredetileg talán a természet uralását is szimbolizálta, de az bizonyos, hogy részben a modern konditermek klasszikus megfelelője is volt. Szinte minden izmot megmozgat, miközben rendszeres művelése igencsak növeli is azok tömegét és méretét. Igaz, ez nem az a modern, fehérjekészítmények és szteroidok által létrehozott szemet gyönyörködtető izomtömeg, de azoknak a régieknek megfelelt még a hagyományos, inkább használatra és erőkifejtésre szolgáló izomtömeg is.

Lehet hogy ez a has nem divatosan kockás, de azért az úriembert nemigen fogja elfújni a szél...

...mint ahogy ezt a versenyzőt sem.

Persze manapság is sokan űzik ezt a tevékenységet, van, hogy kényszerből, de sokan sporttevékenységként is. Márpedig ha sport, akkor előbb-utóbb nyilván előkerül a versengés szelleme is. Itt is így van, favágóversenyeket szép számmal találunk a világban, főképp persze azokban, a zömükben északi  országokban, ahol sok az erdő és azokat folyamatosan hasznosítják is. Európában ez leginkább a skandináv országokban dívik. Szintén sok ilyen verseny van Észak-Amerikában, Alaszka, Kanada és az államok északi erdei nyilván komplett favágódinasztiákat neveltek ki, ráadásul arrafelé amúgy is hagyománya van a látványos és nagy tömegeket mozgató sport show-k rendezésének. Ebből következik hogy ezeket a versenyeket már nem csak az erdő szélén rendezik, hanem a városok közepén álló arénákban is. Igaz, ide szállítani kell az erdőt, nem helyben nő, viszont a közönség szempontjából jóval ideálisabb helyszín.

Ez például a Stihl által szponzorált versenysorozat egyik promója:

Ez pedig egy klasszikus tengeren túli rendezvény egy részlete:

Ezek a versenyek több versenyszámból állnak, az erdei körülmények közti fadöntés, a rönkök gallyazása, szeletelése, feldolgozása, precíziós megmunkálása egyaránt megtalálható a versenyszámok között, hagyományos fejszés/baltás verzióban épp úgy mint modern láncfűrészes módon is. Vannak persze egyéb versenyszámok is, mint a „gyorsasági fáramászás” vagyis angolul „speed climbing” vagy épp a rönkcipelés.

Ezen a videón például a fáramászás tuti technikáját tudjuk elsajátítani, persze csak akkor, ha jól figyelünk, mert túl sok időnk nem lesz rá...

 

Fára amúgy elég sokan másznak arrafelé, tehát nyilván elkél a gyakorlás:

És van például vízben úszó rönkökön futás is, ami nyilván a kivágott rönkök klasszikus, folyókon való leúsztatását idézi. Léteznek speciálisabb ágak is, ilyen például a kerítésépítő verseny, ahol a rönkökből kerítésoszlopokat kell faragni, majd ezekből farmkerítést alkotni az előre meghatározott hosszban.

Egyéni és csapatversenyek is vannak, a csapatversenyeknél nyilván fontos a csapattagok „összedolgozási” képessége. A nagyobb versenyek résztvevői természetesen profik, és ezeknél a versenyeknél már a szponzorok, támogatók is komolyan ott vannak, tehát ezek már sokkal inkább tekinthetőek professzionális rendezvénynek, mint a faluvégi focipályán megrendezett első versenyek, ahol a falubeli legények mérték össze az ügyességüket. Az iparág komoly gyártói (ilyen például a Stihl vagy a Husqarna) komplett versenysorozatokat szponzorálnak.

Az egész világra kiterjedő bajnokság is van persze, több is. A 2013-as VB-nek Stuttgart adott otthont, a versenyt a Porsche arénájában rendezték. Ezt végül az ausztrál Brad De Losa nyerte:

Vannak ilyen rendezvények nálunk is ám, néhány erdőgazdaság, vagy akár a már a blogunkon szerepelt Blaklader munkaruházat magyarországi képviselete (4Hand Kft.) is szervez ilyen versenyeket. Míg az erdőgazdaságok versenyei inkább a professzionális fakitermelőknek szólnak, addig az utóbbi cég kifejezetten az amatőrök számára szervez ilyen eseményt.

Ha már a magyar versenyeknél tartunk. Rendszerint van magyar induló is a komoly világversenyeken, a 2012-es fehéroroszországi fakitermelő VB-n például aranyérmet szerzett a magyar válogatott. Erről ITT találtok egy riportot.

És aki a fentiek olvastán azt gondolja, hogy ezek a versenyszámok túlságosan műviek és kimódoltak, nézze meg az alábbi videót, hogyan is zajlik ez élesben:

Számtalan kép és videó elérhető erről a sportról a neten. Érdemes a LumberjacksOnline,  a Stilhtimbersports videóit keresni, de a "lumberjack" keresőszóra is rengeteg találatunk lehet.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek