AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 09. 07.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 07.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 07.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 07.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 07.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fémipari alapok: Mikrométer

femszept32.jpg

A vas- és fémiparban, a műszeriparban gyakran szükség van bonyolultabb, pontosabb mérési és ellenőrzési feladatok elvégzésére. A következő fejezetben ezekkel ismerkedünk meg.

Századmilliméter mérési pontosságot kizárólag mikrométerrel érhetünk el. A mikrométert aszerint, hogy milyen célra használják, különböző kivitelben készítik. Leggyakrabban használatosak a külső, a furat- és a mélységmérő mikrométerek.

femszept_104.jpg

A külső mikrométer részei: az (1) kengyel, a (2) mérőcsap, a (3) mérőorsó, a (4) orsórögzítő, az (5) mérőhüvely beosztással és mutatóvonallal, a (6) mérődob beosztással, a (7) orsóvezető hüvely, a (8) finom- állító.

femszept16.jpg

A mérőorsó csavarmenete 0,5 mm emelkedésű normál finom métermenet. Ha tehát a mérőorsót egyszer körülforgatjuk, annak vége - amely egyben a mikrométer egyik mérőfelülete - 0,5 mm-t távolodik vagy közeledik a mérőcsap mérőfelületéhez.

femszept_103.jpg

A mérődob beosztása

A mérőorsókhoz erősített és a velük együtt forgó mérődob csonka kúp alakú palástja 50 egyenlő részre van osztva. Mivel a mérőorsó és vele együtt a mérődob is egy teljes körülfordulás alatt 0,5 mm-t mozdul el, egy osztásnyi elfordulás alatt 0,5 : 50 = 0,01 mm-rel növekszik vagy csökken a mérőfelületek távolsága. A mérőorsó a mérőhüvelybe van beépítve. A mérőhüvely külső palástján 0,5 mm-es osztások vannak.

femszept_102.jpg

A mérőhüvely beosztása

A mérőhüvely-beosztás - a mutatóvonal két oldalán egymáshoz képest 0,5 mm-rel eltolt - milliméterenkénti beosztás. A mutatóvonal felső oldalán levő beosztás az egész mm-eket, az alsó oldalán levő a 0,5 mm-eket mutatja. A felső, mm-leolvasású osztásnál a kezdő és minden ötödik osztásvonal legalább 2,5 mm. A többi osztásvonal legalább 1,5 mm hosszú. Az első osztásvonal az alsó, az utolsó a felső méréshatár számértékével számozott, a közbeeső 5 mm-ek szintén számozottak. Az alsó - 0,5 mm-t mutató - osztásvonalak legalább 1,5 mm hosszúak, és nincsenek számozva.
A mérődobon minden ötödik osztásvonal legalább 4 mm, a többi legalább 2 mm hosszú. A nulla és minden ötödik század osztásvonala számozott. A mérődob kúpszöge 30...40°.

A mikrométeren a méretet a következőképpen olvassuk le:
- A mérőhüvely egyenes osztásán leolvassuk az egész és fél mm-eket.
- A mérődob kúpos palástján leolvassuk a század mm-eket.
- A század mm-eket hozzáadjuk az egész és fél mm-ekhez.
Leolvasáskor ügyelni kell arra, hogy a mérőhüvely egyenes osztásán egész vagy fél mm-eket találtunk-e.

femszept12.jpg

A külső mikrométer mérőorsójának hossza maximum 25 mm lehet, ezért különböző méréshatárokhoz különböző nagyságú mikrométereket készítenek. A külső mikrométer szokásos méretei: 0-25-50, 50-75 és így tovább egészen 500 mm-ig.

A mérőorsó végén találjuk a finom- állítót (kerepcsavart), ezzel szabályozzuk a mérőnyomást. A finomállító és a mérőorsó között ugyanis akkora a súrlódás, hogy az a mérőorsót „üresjáratban” magával viszi, azonban a megfelelő mérőnyomás elérésekor a mérőorsó megáll, ezt a finomállító kerepcsavarjának kereplő hangja jelzi.
A pontos mérés érdekében a mikrométert időnként ellenőrizni kell úgy, hogy a két mérőfelületet a finomállító forgatásával ütköztetjük. A mikrométer csak akkor pontos, ha a mérődob nullavonala fedi a mérőhüvely nullavonalát.

femszept14.jpg

A pontos mérés és a mikrométer mérőorsójának kímélése végett a merődobot mindig a mutatóujjunk és a hüvelykujjunk között forgassuk. Finomállításkor - tehát mielőtt a mérőpofa a mérendő felülethez ér - csak a finomállítót használjuk. A finomállító használata azért szükséges, mert átmérője sokkal kisebb, mint a mérődobé, tehát használatakor kisebb erőt kell kifejteni. így kiküszöbölhetjük a mérőorsó esetleges erőltetését.

femszept_105.jpg

Mérés finombeállítóval

A mérés sorrendje a következő:
- A mérő- és a mérendő felületeket megtisztítjuk.
- A mérőfelületeket a mérendő hosszúságnál valamivel nagyobbra állítjuk.
- Bal kezünkkel a kengyelnél - hüvelyk- és mutatóujjunkkal - megfogjuk a mikrométert.
- A mikrométert a munkadarabra helyezzük.
- Jobb kezünkkel a mérődobot a mérendő felület megközelítéséig forgatjuk.
- A finombeállítót addig forgatjuk, amíg a mérőfelület a merendő felülethez ütközik.
- Jobb kezünkkel az orsórögzítővel rögzítjük a mérőorsót.
- A mikrométert óvatosan leemeljük.
- Leolvassuk a méreteket.

femszept_106.jpg

Mérés egy kézzel

Csak kisebb munkadarabokat mérünk egy kézzel. Ilyenkor a munkadarabot bal kézben tartjuk, a kengyelt pedig a jobb tenyerünkben kis- és gyűrűsujjunkkal fogjuk. A mérést közép-, hüvelyk- és mutatóujjal végezzük. Ezt a mérési módot csak egyedi munkadarabok méréséhez alkalmazzuk. A beállított, rögzített mikrométert nem szabad rátolni a munkadarabra.

femszept15.jpg

A lyukmikrométert különböző hosszúságú, mikrométerre felcsavarható hosszabbítókkal (50 és 1500 mm méréshatárok között), lyukak belső méretének mérésére használjuk.

femszept_107.jpg

A hosszabbítós lyukmikrométer részei: az (1) mérődob a beosztással, a (2) mérődob rögzítő anya, a (3) mikrométercsavar a mérőcsappal, a (4) mérőcsap, az (5) védőanya, a (6) rögzítő, a (7) mérőhüvely beosztással és mutatóvonallal, a (10) mérőtű, a (11) hosszabbító hüvely és a (12) hosszabbító anya.

A hosszabbító nélküli mikrométer alsó méréshatára 50 mm, felső méréshatára pedig 63 mm. Ennél nagyobb lyuk méréséhez egy vagy több hosszabbítót kell a mikrométerre csavarni, hogy a kívánt mérőhosszt megkapjuk. A hosszabbító feltűzésére szolgáló menet védőanyával van ellátva. A 63 mm-nél nagyobb lyukak méréséhez a megfelelő hosszabbítót a védőanya helyére kell csavarni, a védőanyát pedig a hosszabbító végére. Méréskor a mikrométernek a furat tengelyével 90°-os szöget kell bezárnia, mert csak ilyen helyzetben kapunk pontos értéket.

A mélységmérő mikrométer a különböző hosszúságú és a mérőorsóra felcsavarható tapintószár segítségével 0 és 100 mm-es méréshatárok közötti furatok, hornyok mélységének vagy lépcsők egymástól való távolságának 0,01 mm pontosságú mérésére való mérőeszköz.

femszept_101.jpg

Mélységmérő mikrométer

femszept13.jpg

 

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek