AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 07. 14.
A múlt héten írtunk a színes falak dicséretéről egy rövid posztot. Valóban rövid volt,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 14.
Egy olvasói levél érkezett pár napja, írója arról panaszkodott, hogy egy régi kertibútor-garnitúrát...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 14.
Előző írásunkban arról értekeztünk, hogy bizony a rozsda azért egy új autó esetén sem...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 14.
Ilyenkor nyáron az ember hajlamos arra, hogy hirtelen ötlettől vezérelten nekiálljon mindenféle...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 14.
Ez a munka főként a régi, agyon mázolt nyílászáróknál okoz gondot. Ezeknél ugyanis többnyire...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fessünk!

Méghozzá falat. Hiszen nyár van, meleg, ideális időszak a nyitott ablakok mellett történő szobafestéshez. Nyáron nemigen vannak klubkoncertek, a fesztiválok viszont porosak, zajosak, és borzasztó a tömeg. Inkább maradjunk otthon, és fessünk. Manapság ez igazán egyszerű és gyors tevékenység, nem is kerül sokba, ráadásul jó buli. Nézzük, hogy csináljuk mi:

 

Nyilván több olvasónknak vannak emlékei a klasszikus szobafestésekről. Amikor mindent ki kell pakolni a lakásból, de legalábbis összetolni középre, és légmentesen betekerni fóliával. Aztán a csákós-létrás emberek (a speciálisan rozoga, direkt sétálásra kitenyésztett létráikkal) birtokba veszik a terepet, napokig csiszolnak, glettelnek, csiszolnak, glettelnek. Aztán még csiszolnak egy kicsit, majd nekiállnak a festésnek. Kevernek, öntenek, pacsmagolnak. Az egész roppant izgalmasnak tűnik, már persze, ha nem gondolunk arra, hogy ki fog a végén takarítani...

Gyermekkoromban minden festés így nézett ki. Tényleg komoly anyagi és lelkierőben történő összpontosítás kellett ahhoz, hogy valaki neki kezdjen.

Akkoriban nem gondoltam volna, hogy ez lehet jóval egyszerűbb, és vidámabb esemény is. A ház, ahol jelenleg lakom, egy átalakított parasztház. És való igaz, hogy a beköltözés előtt, a ház átalakítása és modernizálása után a fent vázolt, hetekig tartó macerákat el kellett végezni rajta. Miután ezt egy régi jó festőbarátom végezte, aki inkább művész, mint iparos, a végeredmény egy biliárdasztal simaságú, hófehér falfelület lett. Ezt évekig szerettük is, de idővel színesebb falakra vágytunk. Egyre többször nézegettem belefeledkezve mondjuk a Héra vagy épp a Dulux készre kevert falfestékeinek színárnyalatait. És egyre többször szúrtam ki filmekben vagy épp üzletekben a vagány színekre festett falakat a háttérben.

És tavaly végre nekiálltam, hogy nekem is legyenek színes falaim. Miután az alap, vagyis maga fal tökéletesen sima volt továbbra is, arra gondoltam, hogy igazából különösebb előmunkálatokra nem lesz szükség, a választott színnel és egy alkalmatos teddy hengerrel szépen végigmegyek a falakon.

Először még azért letakartam a padlót a falak mellett, de ahogy haladtam, kiderült hogy még erre sincs szükség. Ezek a mai festékek döbbenetesen sűrűek, szinte már alig folynak. Ami azt jelenti, hogy nem is csepegnek. És nagyon jól fednek, akár már egy rétegben is. Ha kicsit is megfontoltan dolgozunk, kerüljük a hirtelen mozdulatokat, akkor akár a tv, vagy a kanapé fölötti-mögötti falszakaszt is simán áthengerezhetjük, anélkül, hogy akár egy csepp festék is lepottyanna. Szintén nagyon sokat segít, hogy a szivacs vagy textilhenger használata után teljesen homogén felületet kapunk, abszolút függetlenül a hengerezés irányától.

Az első lefestett fal után igazából már úgy mentem tovább, hogy leakasztottam a képeket meg a faliórákat, és már hengereztem is. Semmi takarás, semmi bútorvédelem. És kis túlzással elmondható, hogy mire végigértem a falon, az eleje már meg is száradt annyira, hogy akaszthattam vissza a képeket. Egy nap alatt körbe tudtam így festeni egy 34 nm-es nappalit, úgy, hogy semmi takarítani való nem maradt. Döbbenet, tényleg.

Szóval mindenkit csak arra bíztatok, hogy ha egy kicsit is unja a lakásában található falak színét, nyugodtan és azonnal ugorjon neki a festésnek. Semmivel sem bonyolultabb mint mondjuk átrendezni a bútorokat, és hihetetlen hogy mennyire más jelleget kaphat egy új színtől egy lakás. Persze megeshet, hogy kis idő múltán rájövünk, mégsem jött be az elképzelés. De annyi szín van! 

A kezdeti inspirálódást megkönnyítheti egy színtervező program, például a Trilak oldalán található:

http://trilak.hu/szintervezo

Itt lehetőségünk van akár saját lakásunk fotóit is feltölteni, amit aztán a programmal kedvünkre átfesthetünk. És persze szinte végtelen számban kapunk kész mintákat, inspirációkat is. Ilyenekből jókat találunk a Dulux oldalán is:

http://www.dulux.hu/hu

Szóval, csak annyit javasolhatunk, hogy festésre fel. A világ színes, és ezeket a színeket igazán kár kizárnunk a lakásunkból...

A képek a Dulux, a Polifarbe és a Trilak oldalairól származnak.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek