AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 07. 08.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 08.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 08.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 08.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 08.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gumipók, csodapók

Mikor már csak hat - pontosan derékszögű - furat hiányzik a Nagy Mű befejezéséhez, és pont akkor romlik el az oszlopos fúró, mindenki másképp reagál. Gyengébb idegzetűek a műhelyasztalra borulva fel-felzokognak, a skizoid paranoiások megkönnyebbült kacajjal gyújtják magukra a műhelyt, míg mások távolba révedő tekintettel csendesen megőrülnek. Miért? Miért?  - suttogják végtelen ciklusban.

gumi.jpg

Megint mások, főleg a közszolgálati karriert hátuk mögött tudók részére egy ilyen csapás puszta ujjgyakorlat, a mindennapok része. Nyugodtan tűt-cérnát ragad az ember és megjavítja a fúrógépet. Vészbarkács technológia következik, csak halaszthatatlan esetben alkalmazandó.

Történt, hogy egy szép napon nekiláttam posztot írni önöknek. Dolgozatom címe: Variálható polcmagasságú tartóállvány előállítása (szikes talajon). Sok furattal kellett lyuggatni a zártszelvényeket, haladt a munka rendesen, azonban hirtelen elbizonytalanodó kattogásra váltott az ékszíj mindaddig megnyugtatóan egyenletes zaja.

fgfg.jpg

Az ékszíj, mely vadonatújan sem tűnt hosszabb életűnek egy benzineskannával ballagó  buddhista szerzetesnél, fordult még néhányat, majd kissé megtörten lepihent. Maga az oszlopos fúró igazán kellemes ár/érték aránnyal rendelkezik, tervezem is bemutatni egy illusztrált írásban,  de sajnos az ékszíjat alultervezték kissé.

gumipok2.jpg

Az ékszíjméretezés külön tudomány és sokkal célravezetőbb a mintapéldányt kezébe nyomni a felkészült ékszíjbolti eladónak, mint majdhogynem találomra rendelni katalógusból. Ha érdekel valakit: az ékszíjat a külső palást vastagsága és anyagának hossza alapján rendeljük.

gumipok5.jpg

Azonban szerettem volna újra működőképesnek tudni a gépet és befejezni a fúrást. Mi pótolhatna egy rugalmas, az ékszíjtárcsára illeszkedő alkatrészt? Egy gumipók természetesen, méretre szabva. Kihívást a számos, párhuzamosan futó gumiszalag összeillesztése jelentette, melyet szövethéj fog össze. Nem kifejezetten összeillesztésre termett alapanyag. Már a megoldás elméleti fázisában kézenfekvő, hogy minél rövidebb kapcsolószakaszt kell alkalmazni. A kis átmérőjű tárcsán a drótból készült illesztés ne legyen kitéve alakváltozásnak, mert nem rugalmas és anyaga gyorsan kifárad hajlításra.

gumipok6.jpg

Mindenki őrizze meg nyugalmát, ez csak a méretvétel fázisa. Nem kapcsoltam be ebben az állapotban, féltve az alumínium tárcsákat.

gumipok4.jpg

Ehelyett a középen átvezetett drótot kétoldalt erősen rácsavartam a gumipók végeire, hogy ne dudorodjon ki, azaz egyenletes átmérőjű maradjon a szíj.

gumipok3.jpg

Kis szigetelőszalagos kezelést figyelhetünk meg a tárcsakopás elkerülése érdekében. Megfelelően ráfeszült és két fúrás erejéig stabilan közvetítette a motor erejét. Ezután elszakadt. A drót nem bírta mégsem az állandó hajlítást.

gumipok1.jpg

Tulajdonképpen mi más lehetne flexibilisebb néhány tucat öltésnél a varrócérnával? Sokkal nagyobb területen tudtam átszurkálni cérnával a szövetborítást, mint dróttal. Ezután szakadás nélkül használtam a pót-ékszíjat, amíg végül vásároltam egy új példányt.

gumi00.jpg

A gumipók szíjat eltettem tartalékként rendkívüli esetekre. Problémamegoldásra négyest adtam magamnak és felírtam a dicsőségtáblára a winchester mellé, melynek kontakthibás tápegység csatlakozóját befőttes gumival fixáltam. Nyolc éven keresztül - a gép leselejtezéséig - működésben tartotta a berendezést. Tehát a gumi hasznos dolog, használják önök is.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek