AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 05. 21.
Az elektromos fűtés előnyeit nagyjából mindenki ismeri. Tiszta, jól és könnyen szabályozható,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 21.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 21.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 21.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 21.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Infrahőmérő teszt

Az idő után a hőmérsékletet mérjük leggyakrabban a fizikai jelenségek közül. Az időjárás, lakásfűtés, lázunk, mind-mind közvetlenül mérve - vagy valamilyen szabályzó berendezést működtetve - számot tart érdeklődésünkre. Az átlagos hőmérők -50…+50 Cº tartományban működnek. A konyhában még találkozhatunk +250 fokig mérő termosztáttal és beszúrós ételhőmérővel, de 250 fok felett elfogynak az olcsó mérőeszközök és átlépünk a profi eszközök táborába. Anyagilag is nagy ugrás ez.

infra00.jpg

A hobbibarkácsoló gondban van, ha agyagot égetne, fémet edzene vagy épp olyan felület hőmérsékletére kíváncsi, melyre gondot jelent felmászni, mozog, avagy túlzottan forró a tapogatáshoz. Mai tesztalanyunk egy érintés nélküli hőmérsékletmérő műszer, az infravörös hőmérő. Minden felsorolt kívánalomnak megfelel és bőséges termékskála segít optimalizálni a mérési tartomány - elérhető ár arányát.

Az infravörös hőmérő az objektum felületi hőmérsékletét méri. A műszer érzékelője a tárgy által kibocsátott, róla visszavert és rajta átbocsátott hősugárzást érzékeli, és ezt az információt hőmérséklet-értékre változtatja át.
Az emisszió fok értékét használják egy anyag energia kisugárzási jellemzőinek leírására. Minél nagyobb ez az érték, annál jobban képes az anyag sugárzás kibocsátására. Sok szerves anyag és felület emisszió foka 0,95. Fém felületeknek vagy csillogó anyagoknak alacsonyabb az emisszió foka és ezért pontatlan mérési eredményeket adnak.

i1.jpg

Két szélsőség az árskálán
A legolcsóbb készülék egy érintés nélkül működő digitális hőmérő, különösebb szolgáltatások nélkül, viszont árában versenyre kel egy közönséges, tapintós hőmérővel.
Voltcraft IR 110-1S
Méréstartomány: -30...+110 Cº
Hőmérséklet felbontás: 0.2 Cº
Hőmérséklet mérési pontosság: ±2.5°C vagy 2.5%
Nem kalibrált és utólag sem kalibrálható. Lézeres célzófényt nem tartalmaz.

i2.jpg

A Testo 845 szintén infravörös távhőmérő, páratartalom- és nedvesség méréssel. Profi műszer és ez árában is meglátszik. Mellékelt tartozékai sejtetik szolgáltatásait. Szoftver CD, adatátviteli kábel, alumínium koffer, állvány tartószerkezet. Számítógéphez csatlakoztatható.
Hőmérséklet felbontás: 0.1 Cº; mérési tartomány: -30-tól +950-ig Cº

Törekedve az elérhető árú, de széles mérési tartománnyal rendelkező típus ajánlására, az IR 900-30S műszert választottam kipróbálásra a Conrad webáruház segítségével.

i5.jpg

Szállítás tartalma: hőmérő, tároló táska, 9V-os elem, K-típusú érzékelő, kezelési útmutató

Fontos lenne, ha a fém hőkezeléséhez olvadáspont közeli hőmérsékletet mérhetnék, esetleg a kerámiaégetésbe való belekontárkodáshoz is segítséget nyújtana a háztartási- és hőszigetelés-mérés mellett. Az IR 900-30S épp alkalmas e feladatokra.
A mérési tartománya -50-től 900 Cº-ig terjed, ezt még némely drágább készülék sem tudja. Feszültséget egy 9 V-os elem biztosít. Nem alkalmas üveg, műanyag vagy más átlátszó felületen keresztül való mérésre, mint ahogy a többi infrahőmérő sem, ezért ezt nem rójuk fel neki.

i6.jpg

Jellemzői és szolgáltatásai
- Az alsó és felső riasztási értéknél látható és hallható jelzés;
- A mérés alatt tárolja a maximális-, minimális-, különbség- vagy átlag hőmérséklet-értékeket;
- Folyamatos mérési funkció;
- Emissziófok beállítható 0,10 és 1,00 között;
- Kiegészítő hőmérséklet mérés K-típusú kontakt érzékelővel;
- A kijelzőn bekapcsolható háttér megvilágítás;
- 20 mérési eredmény befogadására alkalmas tároló.

i4.jpg

Profilkép a K-szondával

A K-szonda
A K-szonda, vagy más néven K-típusú hőelem közvetlenül érintkezik a mérendő közeggel. Tudományosan: Két fém csatlakozásakor hőmérsékletfüggő nagyságú feszültség keletkezik. Ez a Seebeck hatás, mely minden hőelem működésének alapja. A hőelemek a legnépszerűbb hőmérséklet-érzékelők. Fő alkalmazási korlátjuk a pontosság, 1% alatti rendszer pontosság nehezen érhető el velük. A K-típus (Kromel/Alumel-Nikkelkróm/Nikkel)  általános célú hőelem. Olcsó és népszerűségének köszönhetően széles mérőfej választékban kapható. A hőmérséklet tartomány -200…+1200 Cº. A szonda felületek hőmérsékletének mérésére nem alkalmas, mivel a mérendő felszínnel érintkező felülete túl kicsi.

Figyelni kell, hogy a kereskedő a különféle infrákhoz milyen hőelemet mellékel. Három mérési tartományt különböztetnek meg:
- a távolból történő mérésé (itt 900 Cº);
- a csatlakoztatott bármely K-szondából érkező jel méréshatára (itt 500 Cº);
- a mellékelt K-szonda mérési tartománya (itt 200 Cº);

A mellékelt hőmérséklet érzékelőn kívül bármely szokványos K-típusú, mini csatlakozódugós hőfok érzékelő bedugaszolható a műszer megfelelő csatlakozó hüvelyébe. Nagyobb hőmérséklet mérésére alkalmas K-szondák messze meghaladják e készülék árát.

i3.jpg

Fém hőkezelésénél nem árt mérni az anyagot

Használata
Hőmérsékletméréshez irányítsuk az IR érzékelő nyílását, lehetőleg függőlegesen, a mérendő objektumra. Ügyeljünk arra, hogy a mérendő objektum ne legyen kisebb a műszer IR mérőfoltjánál.

Az infravörös hőmérőnek fel kell venni a környezet hőmérsékletét ahhoz, hogy helyes értéket mutasson. Helyváltoztatáskor hagyjuk, hogy a műszer az új környezet hőmérsékletet felvegye. A fényes felületek meghamisítják a mérési eredményt, ennek kompenzálására a csillogó felületeket ragasztószalaggal vagy matt fekete festékkel be kell vonni. A műszer nem mér átlátszó felületeken, pl. üvegen keresztül. Ekkor az üveg felületi hőmérsékletét méri. Magas hőmérsékletek közelről való tartós mérésénél maga a műszer is felmelegszik, és ezért hibásan mér. Pontos méréshez minél nagyobb a hőmérséklet, annál nagyobb távolságból mérjünk, a lehető legrövidebb ideig.

p2.jpg

Talajhőmérséklet mérésére közvetlenül vagy K-szondával alkalmas

A megállapított hőmérséklet a mért felület átlaghőmérséklete. Minél kisebb a mérendő tárgy, annál közelebb kell legyen az infravörös hőmérőhöz. A célzó lézer és a háttérvilágítás ki-bekapcsolható. A műszer hosszú távú mérésekhez folyamatos mérési funkcióval rendelkezik.

A műszernek riasztási funkciója is van, amely a beállított hőmérsékletértékek alá süllyedéskor ill. annak túllépésekor jelez. A riasztás hangjelzéssel és fényjelzéssel történik. Ezzel a funkcióval a műszert hőmérséklet ellenőrzésre is jól használhatjuk.

i7.jpg

Negatív hőmérsékleteknél is jól teljesít

Az IR 900-30S mérőműszeren az emissziófok beállítható. Ezzel a különböző anyagokon és felületeken pontos mérési eredményeket kaphatunk. Sok szerves anyag emisszió foka 0,95. Ezért a műszer gyári beállítása 0,95, valamint automatikus emissziófok beállító funkcióval van ellátva. Az emisszió fok automatikus megállapításánál a felületi hőmérséklet lehetőleg legyen magasabb, mint a környezeti hőmérséklet. Ideális a 100ºC körüli hőmérséklet.

inf2.jpg

Látják a lézeres célzófényt? Mintha egy TEK rajtaütést látnánk, amint lenyúlják a csirkémet


Pontosság (23 - 25Cº környezeti hőmérsékletnél, emissziófok 0,95)

Infravörös hőmérsékletmérés pontossága
-50...-20Cº    ± 3Cº
-20...500Cº    mért érték ±1,5%-a ±1%C
500...900Cº    a mért érték ±1,5%-a

Kontakt hőmérsékletmérés pontossága (K-típussal)
-50...100Cº    mért érték ±1,5% ± 3Cº
100...500Cº    mért érték ±1,5% ± 2Cº

Összegzésként
Az illusztrációk életszerű felhasználási módokat ábrázolnak, de a mindennapok határtalan lehetőségeket rejtenek lázméréstől a házunk hőkibocsátásának feltérképezéséig, fagyasztónk állapotának vizsgálatáig. Gyanúm szerint felbukkan majd a későbbi írásokban.
 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek