AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 04. 02.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 02.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 02.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 02.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 02.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Legózás gyengeáramon

Sötét titkok kútjába tekintünk ma. A gyengeáramú technika működése láthatatlan, szemben a gépészettel vagy az erősárammal, mely tapinthatóan van jelen mindennapjainkban. Maradnak a műszerek és a végeredmény észlelése a működik - nem működik értelmezési tartomány valamely értékén. Ez a jórészt elméleti síkon zajló szakterület riasztóan idegen lehet megfelelő alapismeretek nélkül.

Image4.jpg

Szeretnénk csemeténk érdeklődését felkelteni a technika iránt, de nem akarunk Lada motorblokkot vagy esztergagépet találni az erkélyen? Azt sem szeretnénk, ha első tapasztalata ajándékunkkal egy hatalmas kudarcélmény legyen, mint mikor a kínai műanyag lórobot szétesett karácsony másnapján? Rövid kis írásomban egy sikerekkel kecsegtető és meglepően sokoldalú oktatókészletet mutatok be.

Image3.jpg

A csomagban kismaréknyi építőelemet találunk, ellenállásokat, kondenzátorokat, LED fényforrásokat három színben, némi szigetelt vezetéket és mindennek a bázisát, a „labor kísérleti kártyát”. Ez utóbbi valószínűleg túléli a készlet élettartamát és hasznos eszköze lehet a kisebb kapcsolások forrasztás nélküli tesztelésének. A kártyán 260 érintkező pont van szétosztva a két tápvonal, valamint az 5-5 kontaktust tartalmazó érintkezőcsíkok között. Az alkatrészek könnyen, de kontakthiba nélkül csatlakoztathatóak.

Image6.jpg

Nem vagyok pedagógus, de úgy érzem, hogy általános képességeket is fejleszt a készlet, mint kognitív szemlélet, logika, kézügyesség, hiszen a kapcsolási rajz és a labortábla felépítése megkövetel konverziót a két rendszer között. Másrészt növeli gyakorlati érzéket és (barkácsolási) túlélőképességet. Nem kell belenyugodni abba a szemléletbe, hogy „úgyis megcsinálták a kínaiak olcsón már”, mert nem csináltak meg mindent és a speciális igényeket a tömegcikkekkel nem tudjuk kielégíteni.

Másfelől, ha nem terheli postaköltség az alkatrészbeszerzést, még mindig költséghatékony magunknak összebarkácsolni valamit, saját elképzeléseink szerint alakítva azt. Lehet ez útravaló a gyereknek, hogy az értékteremtés tudománya hosszú távon mindig jövedelmezőbb, mint kiszolgálni magunkat a boltok polcairól. Sőt, a trend megfordítható, ha a gyorsan tönkrement gyári berendezésekből kikukázzuk az alkatrészeket és felhasználjuk azokat.

Image7.jpg

Lássuk a gyakorlatokat: áramerősítés, világítás lassú lekapcsolása (utánfutás), érintés érzékelő, mozgásdetektor, hőmérséklet szenzor,  fényerő stabilizálása, flip-flop kapcsolás, LED-es villogó, ellenütemű villogó, villanófény, fényérzékelő, időzített világítás, és még 4-5 kapcsolás. Szenzorokat nem találunk a dobozban, azonban kísérletsorozat meglepő jelenségekre világít rá, miszerint a kerámiakondenzátort használhatjuk hőérzékelőnek, a LED-et fényérzékelő diódának, egy darab drótot közelítésérzékelésre.

Image2.jpg

Az alkatrészek mennyisége nem számottevő (maga a készlet sem különösebben drága különben), viszont a termék értékének legalább felét az elektronikai gyorstalpalónak tekinthető használati utasítás teszi ki. Munka volt benne, hogy olyan kapcsolásokat állítsanak össze, mely cserélgethető, kevés számú alkatrésszel is működik és nem bukik el érdeklődésünk vagy kudarctűrő képességünk már az elején. Az eszmei értéket a kereskedő védi is, ezért nem tölthetjük le pdf-ben. Kialakult némi vita a termék honlapján ezzel kapcsolatban, mert egy halott link még utal a letöltés lehetőségére.

A Conrad használati utasításokra jellemző, hogy ha adnak a termék mellé, akkor az igen részletes és lépésenként, gyakorlatias szemlélettel vezet végig a felhasználás bemutatásán. Most sincs másként. Először a csomagban található, alapvető áramköri elemekről kapunk egy nem túl részletekbe menő, de elégséges leírást. Célja, kapcsolási rajza és fotója. Ezt a nagyon hasznos lábkiosztási információk, valamint egy táblázat az ellenállás színkódokról követi, ami maga egy gyakorlati kurzus az elmélet mellé.

Image8.jpg

Soha nem készült volna el ez az írás, ha végigpróbáltam és bemutattam volna minden kísérletet, másrészt írásban és fotókkal nehéz is lenne demonstrálni pl. a villogó LED-eket. Legyen hát egyetlen működő kapcsolás a bizonyíték: LED meghajtása előtét ellenállással. A nagyobb ellenállás jobban korlátozza az áramot, tehát gyengébben világít.

Egyetlen hibáját vélem felfedezni a terméknek, miszerint túl magasra lőtték be a korosztályi besorolást. A 14. év szerintem magas, ismerek 10 éveseket, akiknek nem jelentene kihívást egymás mellé dugdosni néhány tranzisztort. A tág működési határok között működő alkatrészek lényegében LEGO vagy építőkocka elemekként variálhatók, az áramerősség is elhanyagolható, tehát a gyermeknapi ajándékozásban még érintett korosztály is célközönség lehet. A terméklapon 4.7-es átlagértékelést kapott (az ötből) 11 szavazat alapján, ezzel én is egyetértek.

Az sem a tervező hibája, hogy nagyító és erős lámpa (vagy az őket egyesítő harmadik kéz) megléte nélkül ki se bontsuk a dobozt. Az apró alkatrészek feliratai és az ellenállás színkódok mérete miatt még az apró betűs szerződéseken edződött felhasználók is mikroszkópért kiáltanak. Szükségünk lesz még egy 9 voltos elemre vagy hálózati tápegységre is.

A dugdosós technológián túllépve, legközelebb egy forrasztást oktató csomagot mutatok be.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek