AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 04. 23.
Az esőerdőket manapság láncfűrésszel és fakitermelőgépekkel vágják ki, itt sem látni...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 23.
Manapság már meglehetősen sokféle kisméretű, barkács célú elektromos fűrészgépet lehet...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 23.
A fűrész szó hallatán sokatoknak nyilván a nagy sikerű "patakvér" mozifilm-sorozat jut eszetekbe....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 23.
Arra gondoltam, hogy a mai és a holnapi posztot művészettel kötöm össze. Az alábbi dal tökéletes...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 23.
A láncfűrész az a szerszám, amiről még a fiúk is azt gondolják, hogy 20%-al férfiasabbá teszi...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kerti talajművelés alapvetően szükséges szerszámain kívül számos egyéb vágó szerszám is szükséges a kerti munkák végzéséhez. Ha ezek nem megfelelő állapotúak akkor csak kínlódás velük a munka. Ezért még a szezonális munkák megkezdése előtt célszerű használható állapotba hozni a különféle ollókat, fűrészeket, és a baltákat, különös tekintettel az élükre.

A kerti ollókról semmiképpen nem ajánlatos megfeledkezni, mert némi tisztogatás, élesítés bizonyára mindegyikre ráfér. A metszőollót darabjaira szedve könnyebb megtisztítani, a csapját és a rúgóját ezt követően beolajozva biztosítható a szerszám surlódásmentes mozgathatósága. A csorbult vágóéleik kiigazítása is így könnyebb. Előbb a két féldarab lapjának felületét kell finom csiszolótárcsával egyenesre koptatni. Ezzel csak az esetleges csorbulások kiálló részét szabad lemunkálni, szinte csak a felületet érintve. Ezzel az esetleges rozsdafoltok is eltüntethetők. A vágóéleket azonban finom fenőkővel célszerű élesre koptatni, mégpedig az ellentétes oldal felöl, és az eredeti lemunkálási szöghöz igazodva. Ezen nem ajánlott változtatni!

A rugót petróleumban, vagy WD-40-nel befújva ajánlatos a helyére visszaszerelni, a központi csap pedig ugyancsak megtisztítva, kenőanyaggal befújva, szerelendő vissza az eredeti helyére. A WD-40-es „kezelés” az összes fémfelületen ajánlatos, mint ahogyan az ezt követő felületi áttörlés is. A két szár könnyű mozgatását és a vágóélek egymásra fekvését az összefogó csavar  meghúzásával lehet beállítani. Az ágvágó ollót is ajánlatos hasonló ápolásban részesítenünk, ám arra nagyon ügyelni kell, hogy a vágóélek élesre köszörülése közben ne hevüljön fel túlságosan az anyaguk. Ezt mindig a szögben lemunkált él felöl célszerű elvégezni, mert így a leköszörülési szögükön nem igen lehet és nem is szabad változtatni. Az élezésekkor mindig a lehető legkevesebb anyagot szabad csak lekoptatni az élekről.

Ha esetleg laza a csapszeg, vagy elkopott a tengelycsavar, azt lehetőleg ki kell cserélni, mert megfelelő mérete lényegesen befolyásolja az ollók ideális használatát. A nagyon kopott csapszeg pótlása azonban szükség esetén vékony lemezből hajlított betétgyűrűvel is korrigálható, ám a vágószárak könnyű mozgatását a „hüvelyezés” nem nehezítheti meg. A szerszám két nyelét is érdemes megvizsgálni és ha elrepedt, akkor a ráhúzott, megfelelő méretű hőre zsugorodó csővel - hevítést követően – összeszorítva tovább használható lesz. Ezt esetenként a kalapácsokon is lehet alkalmazni. A rátétcső hevítését azonban egyenletesen, lehetőleg hőlégfúvóval kell elvégezni, hogy az összezsugorodó anyag egyenletesen feszüljön rá a nyélre.

Ez nem metszőolló, de a zsugorcső valahogy így működik

A fűrészeket sem árt átvizsgálni. Fogaik fűrészreszelővel, vagy fúrógépbe fogott kis, csapos tányérköszörűkővel élezhető meg. A fogaknak mindig a vágásirányban álló élét kell megreszelve élessé tenni. A művelethez a fűrészlapot satuba kell fogni. A felületükön levő vakrozsda pedig még ezt megelőzően finom szemcséjű csiszolóvászonnal tüntethető el. A letisztított fűrészpengét végül olajba, vagy gépzsíros ronggyal áttörölve megakadályozható az újból korrózió. A nyelüket, fogantyúikat is érdemes alaposabban megvizsgálni, esetleg kicserélni hasonló méretűre, ha hosszában mély repedés van kialakulóban.

A balták éle se maradjon ki a szerszámrevízióból, hiszen ezt a szerszámot is csak élesen lehet jól használni. Az él csorbáit ezért előbb durva csiszolókővel, vagy  sarokcsiszolóval munkálható le, a lehető legkevesebb anyaglehordás mellett. Az így kiigazított él azonban mindig kövesse az eredeti felület íveltségét. A köszörüléses élezést követően az élen keletkezett sorját mindig finom fenő kővel lehúzva kell eltávolítani. A szerszámok nyele, de még inkább a baltafej ékelése alapos vizsgálatot igényel, a fejnek ugyanis feltétlenül szilárdan kell a fanyél végére illeszkednie. Ha pedig erősen repedt, vagy hasadt a fanyél, ajánlatos új nyelet ütni a régi helyére. A cserénél közel azonos hosszúságúak és vastagságú nyelet célszerű választani, hogy az a lehető legkevésbé változtassa meg a szerszám kiegyensúlyozottságát és megszokott használati tulajdonságait.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek