AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 01. 07.
Az ilyen hajánál fogva előrángatott megoldások egyrészt tetszenek, másrészt viszont olyan...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 07.
Korábban, a szép emlékű 'tartós vasak' sorozatunkban megírtam, hogy a fényképezőgép bizony...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 07.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 07.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 07.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Távcsőből teleobjektív?

Miért a kérdőjel? - vetheti fel Kedves Olvasó, miközben már a címlapfotón egy  - miért is szerénykednék - hihetetlenül menő külsejű optikai eszközt látunk, sejtetve a cél megvalósulását.

tavcso09.jpg

A tetszőleges Dolph Lundgren kommandós filmre asszociáló berendezés alakja nagyrészt a fényképezőgép és távcső gyártójának köszönhető, csak az állványzat saját munka. Hogy ezek házasításának elve működik-e a gyakorlatban és mindennek van-e értelme... a végére kiderül.

Előfordul, mikor nagy fakopáncs, csuszka, szajkó, feketerigó és másfél tonna széncinege szemezget az etetőfa körül. Őket szabad szemmel is könnyű megfigyelni, de a szarka, fácán, galambok nem merészkednek ilyen közel. Hogy még egyszer ne nézzek mókusnak egy fatörzsön kúszó madarat 140 méterről (nagy kertünk van), idejét láttam beszerezni egy jó távcsövet.

tavcso13.jpg

A saját márkás termékekhez általában óvatos távolságtartással viszonyulunk. Value darált hús vagy fúrógép, az olcsó ár mindig valamilyen kompromisszumot takar. Ennek az elvnek kizárólagosságát most cáfolom, mert a Conrad keményen odatette a minőséget ebbe a 30*60-as távcsőbe. Az első szám a nagyítást jelenti, a hatvanas pedig a lencse átmérőjét milliméterben. Nem egy színházi látcső méret, bár láttam már tüzérségi távcső képében drabálisabbat is.

Tapadós gumi borítja, fekete színe profi külsőt kölcsönöz megjelenésének. Igazán szeretem, reklámon kívül. A holdat figyelve láthatóvá nagyítja a krátereket, ennyit teljesítményéről.

tavcso07.jpg

A fényképezőgép régebbi gyártmány, ezért elektronikai paraméterei sajnos már túlhaladottak. Az optikán kívül minden tekintetben lenyomja bármelyik okostelefon. Minőségének kárát leginkább Önök látják, mert írásaim illusztrációi ezzel a géppel készülnek.

tavcso10.jpg

Harmadik összetevője, az állványzat születése pusztán frissen beszerzett lemezhajlítómmal való ismerkedésnek köszönhető és a popszegecselést is régóta ki akartam próbálni. Vettem a falusi vásárban egy kétkaros szegecshúzót és hogy valami hasznos kerekedjen ki a próbálgatásból, megszületett a távcsöves objektív (teleszubjektív) ötlete.

tavcsox03.jpg

Így fest a gyári összetevők nélkül. A belső gumiborítás helyett ma már az eredeti tervekben megálmodott vékony szivacs+csúszós szövetet tenném bele, mert a távcső gumiborítása erősen hozzátapad. A vastag, teherautó-belsőből származó gumi gyárilag körprofilba hajlik, így nem lehetett ráfeszíteni kívülről, pedig praktikusabb lenne, mint a festés.

Lássuk az elkészítést

tavcso01.jpg

Adott néhány spontán összeválogatott alapanyag. Áldozzunk a kreatív anyagfelhasználás istennőjének körfűrész alkatrésszel, mosógépből kitermelt milliméteres acéllemezzel,  PVC-csővel (ez lett volna az összekötő-árnyékoló toldat a két objektív között, de végül nem lett rá szükség), és a többi aprósággal.

tavcso12.jpg

Méretvétel következik a palást szélességéhez.

tavcso18.jpg

Eredetileg egy szemből felhajtható rögzítőpántot is akartam rátenni, hogy tökéletesen stabilizálja a távcsövet, azért a trapéz alakú nyúlvány.

tavcso16.jpg

A kézi lemezolló finoman szólva nem jött be nekem, legalábbis nagyobb lemez egyenes vágására nem alkalmas.

tavcso15.jpg

Ezért kisegítő eszközt használtam. Ettől eltekintve majd ki kell találni valami használható módszert a lemezvágásra. Lehetőleg olyat, ami lemezolló, 70 centi körüli darabokat egyben vág, de félmilliónál kevesebbe kerül.

tavcso19.jpg

A palást kivágva, lesorjázva. Mennyivel egyszerűbb lenne most fogni egy kalapácsot és a távcső alakjához domborítani a lemezt. Sajnos az optika nem díjazná.

tavcso14.jpg

Befogom hát a lemezhajlítóba...

tavcso17.jpg

...és meghajlítom. Képaláírás nélkül én sem ismerném fel a fotón látható jelenetet, bevallom. Először visszahajtottam egy centit, merevíti a keretet és eltünteti a lemez élét.

tavcso02.jpg

Felhajtom a szárakat, majd a...

tavcso03.jpg

...homlokfalat.

tavcso04.jpg

Amit aztán mégis visszahajtok, mert...

tavcso05.jpg

...szorul az így is, minek cifrázni.

tavcso06.jpg

A bal oldali merevítőfal fúrás és szegecselés előtt. Kivettem előtte a távcsövet, természetesen.

tavcsox02.jpg

Itt már a palástot felül összefogó lemez és a jobb oldali merevítő is helyére került, valamint a távcső és fényképezőgép helyének bepróbálása után a tokot néhány milliméterrel megemeltem, hogy pontosan egy szintbe kerüljenek. A lemezhajlítás és szegecselés gyakorlatát legközelebb bővebben bemutatom.

tavcsox01.jpg

A tartóváz végén a lemezszegély akadályozza a fényképezőgép elcsavarodását. Gépem rögzítését az alján található M5 állvány-csavar furattal oldottam meg. A kameraállvány innen.

tavcsox04.jpg

Festés és belső borítás következik, hogy az acél keménységét, egyenetlenségét, az esetleges sorják hatását tompítsam kissé. Közelről nézve tényleg ronda.  

tavcso11.jpg

Három beállítási lehetőség van a távcsövön. Közelíthetünk és távolíthatunk egy oldalt elhelyezkedő kis karral, a tetején élesíthetjük a képet, illetve a jobb oldali nézőkét elforgatva a különböző dioptriával romlott szemekhez tudjuk egyensúlyba hozni a nagyítást. A tok négyzet alakú bevágása a kép élesítésére szolgáló henger hozzáférhetőségét biztosítja.
 

A puding próbája a nézés

Igazából már a puszta, festetlen tok elkészültekor, stabil rögzítéssel kipróbáltam a berendezést és persze nem működött. A munkát azért folytattam, mert elhatároztam, hogy poszt lesz az ötletből. Az ötletcsíra az elméleti síkon működőképes elvből és abból a kísérletből burjánzott elő, mikor szabad kézzel összeértettem a két objektívet. Valami kép látszott a féyképezőgép kijelzőjén, az élességét akkor nem lehetett megállapítani.

Tesztfotók a kert közepénél leszúrt Furdancs tábláról és a hátsó szomszéd kéményéről készültek, melyek kb. 120, illetve 170 méterre lehetnek. A fotók mindenféle nagyítás-kivágás-kicsinyítés (a blogszabvány 550 pixelére történő kicsinyítését kivéve) nélkül ilyen arányokat produkáltak.

0.jpg

Optikai nagyítás nélkül, fényképezőgéppel fotózva

10.jpg

10x optikai nagyítással, fényképezőgéppel fotózva

30.jpg

 A kémény az összeszerelt fotótávcsővel fotózva

30_2.jpg

A Furdancs (kukorica) tábla az összeszerelt fotótávcsővel fotózva

Mondhatnánk, hogy a kéményes fotó talán még sikerült is, a kukoricással ellentétben nem idézi annyira az orosz játékprogramokra jellemző poszt-szürrealista színvilágot. Azonban a dokumentáláshoz ez kevés, csak a tényt rögzíti, hogy valami van, de nem az igazi. Legnagyobb baj nem is a fotó minősége, hanem hogy percekig kellett keresnem a Furdancs-táblát, olyannyira kis szöget fogott át a hatalmas nagyítású távcső. Teleobjektívvel először a teljes képet fogjuk be, megtaláljuk a témát és utána nagyítunk. Így nem vesztjük el a célt. A teleszubjektívvel végzett keresés esetén viszont a távcső és a fényképezőgép összesen három kezelőszervét kellene egyensúlyba hozni, hogy éles képet kapjunk. Egy madár talán nem is él addig, mire ez sikerül.

kopancs.jpg

Megoldásként maradnak a százezres teleobjektívek. Vagy közelebb kell mennünk - oda kell csalogatnunk fotózáshoz például ezt az aranyos fakopáncsot (10x optikai nagyítással, 5 méterről).

conrad_reklam_ok.gif

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek