AJÁNLÓ
 
14:00
2014. 11. 25.
A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 11. 25.
Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait? A felületi bevonatot távolítsuk...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 11. 25.
A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 11. 25.
Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk....
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 11. 25.
Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Image4_3.jpg

Az ezekből az anyagokból készült tárgyakat ne tegyük ki közvetlenül á napfénynek, ne állítsuk a fűtőtest, kályha vagy erősebben melegítő lámpa közelébe. Ott ugyanis kiszáradnak és megrepedeznek. Az elefántcsontnak, illetve csontnak azonban mégis szüksége van közvetett fényre, máskülönben megsérül. Ha ezeket a tárgyakat egy időre el kell tennünk, előzőleg csomagoljuk be őket.

Erre a célra savmentes kendő a legalkalmasabb, a pamut, puha papír vagy textil már kevésbé, mert nedvességet is tartalmaz, amely így ezekkel az anyagokkal is érintkezésbe kerül. A színes papír vagy textil is alkalmatlan, mert festéktartalma megfogja a csontot vagy szarut, s nehezen eltávolítható foltot hagy. Portalanításukhoz használjunk puha kendőt. A faragott elefántcsontot legkönnyebben ecsettel tisztíthatjuk. Az elefántcsonttárgyakat nem szabad lemosni, nem is érheti őket semmilyen folyadék, mert magukba szívják, s ezáltal deformálódhatnak.

Fényesítésükhöz használjunk krétaiszapot majd pedig bútorfényt. Környezetkímélő módon tisztíthatjuk elefántcsont, csont-vagy szarutárgyainkat, ha mandulaolajjal kenjük be őket. Ne akarjuk régi elefántcsont tárgyainkat kifehéríteni, sárgás patinájuk értékes. Kifehéredett teknősbékaszaru kezelése. Távolítsuk el a felső réteget nagyon finom dörzspapírral. Ezt nagyon óvatosan és kíméletesen végezzük. Alóla az anyag ismét eredeti szépségében bukkan elő.

A teknősbéka páncéljának szarupajzsából nyerik, fésű, gomb, szemüvegkeret készítésére használják. A teknősbékák védelme érdekében tartózkodni kell az anyag további felhasználásától. Ma már csak a régebbi darabok gyűjtésével foglalkozhatunk. Óvjuk a napfénytől vagy a túl erős mesterséges fénytől. Hatására a teknősszaru elveszti fényét és kifakul. A kiszáradt teknősszarut kenjük át többször lenolajjal vagy fényezőviasszal. Ha értékes darabról van szó, bízzuk inkább szakemberre.

© Nagy háztartáskönyv

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek