Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

butor07.jpg

A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és kosárszéleken az erősen törött nádat távolítsuk el és fonjuk át új náddal.
Nádszélek felfrissítése. Ha a nádfonat megnyúlik, szorítsuk két, nátriumhidrogén-karbonátba vagy 50% víz és 50% ecet keverékébe mártott ruha és nádfonat alá és fölé. Ezután száraz ruhával dörzsöljük át, lehetőleg a napon szárítsuk meg.

butor03.jpg

Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait?
A felületi bevonatot távolítsuk el egy puha ruhára öntött denaturált szesszel. Ezután terítsünk egy nedves ruhát a horpadásra. Tegyünk forró vasalót a vizes ruhára. A fa felveszi a nedvességet, rostjai fellazulnak és a horpadás kisimul. Ezt a műveletet többször ismételjük meg, amíg a horpadás teljesen ki nem simul. Ez több óráig is eltarthat. Hagyjuk a fát teljesen megszáradni. Ezután finom csiszolópapírral csiszoljuk meg, majd ismét pácoljuk és fényesítsük.

butor01.jpg

A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán nem tartanak. A csavart csavarozzuk ki és a lyukba töltsünk enyvet. A lyukba tegyünk műfát vagy egy szál gyufát. Most visszacsavarozhatjuk a csavart, biztosan tartani fog.

lab.jpg

Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk. Ha a rögzítés csavarral történt, akkor a régi csavarokat kissé vastagabbakra kell kicserélni, de ezek ne legyenek hosszabbak a régieknél.  Ha a lábak különböző hosszúságúak, tegyünk alájuk alátétet. Ez egyszerűbb, mint levágni belőlük, mert ha rosszul mértünk, az alátét könnyebben korrigálható. Az alátéteket a-láb végén pontosan a láb méretére vágjuk és ragasszuk oda.

Lábak megerősítése: A lábak ragasztásakor várjuk meg, amíg az enyv teljesen megszárad. Ezután mindegyik lábhoz a belső sarokba ragasszunk egy kis fakockát.

© Nagy háztartáskönyv

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

butor02.jpg

Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés, a fa meghasadhat. Ha erősen rögzített csavart, anyát vagy csapszeget kell eltávolítanunk néhány csepp kenőolajjal lazítsuk előbb meg. Megfelelő méretű csavarhúzót használjunk, nehogy a csavarfejben lévő vájatot szétroncsoljuk, mert akkor egyáltalán nem fogjuk tudni a csavart kivenni. Ha nincs kéznél olaj, ecettel is próbálkozhatunk.

butor04.jpg

A felületről minden viaszt távolítsunk el finom acélgyapottal, denaturált szesszel vagy csiszolópapírral. A piszkos politúrt rézfényező anyaggal szedjük le. A rézfényező gyenge csiszolószer, mely az alatta lévő fafelületet nem sérti fel. Ennek ellenére óvatosan bánjunk vele.

lakk.jpg

A fa felületi kezelésének a módját megállapíthatjuk, ha egy csepp terpentint eldörzsölünk rajta. Ha a terpentin feloldja az anyagot, akkor a felületet olajjal vagy viasszal kezelték. Ha nem, akkor a fát lakkozták vagy pácolták. A festék eltávolításához egy darab ruhával dörzsöljünk szét a fán valamilyen lemosható festékeltávolítót. A festéket ne vakarjuk semmilyen éles tárggyal, mert a fa megsérülhet.

Napi tipp: fűtésköltségek

fzt.jpg

A fűtési költségek a háztartásra szánt pénz tetemes részét emésztik fel. Ezért megéri, ha időről időre átgondoljuk, milyen energiatakarékossági módszereket vezethetünk be. Az ipar mindig újabb és újabb kínálattal jelentkezik.

win.jpg

Ablaktáblák esetében az üvegtörés gyakran komoly probléma. Elsősorban esős, szeles és hideg időben a javítást az üveges nem tudja olyan gyorsan elvégezni, amint ez szükséges lenne. Egyszerű, fényáteresztő megoldás az, ha takarásként plasztik- vagy építőfóliát használnak. Előbb ki kell venni a törött üveget, hogy az ne sértse a fóliát. A fóliát télen az ablakra műanyag (polyetilén) fóliát.

teto.jpg

A födém szigetelése ne legyen túl drága és a fűtési költségek megtakarításával kb. 3 év alatt térüljenek meg költségei. A legegyszerűbb, ha a szigetelőlapokat a gipszfödémen keresztül hozzászegezzük a keresztgerendához. A lemezeket tapétázni is lehet. Ezt a munkát szakemberrel végeztessük el.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek