AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 02. 16.
"Ne az egeret figyeljék, hanem a széket!" - mondaná Klapka. Igen, pár éve megpróbálkoztam...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 16.
Az évek óta tartó fejlődés során népszerűvé vált a 3D nyomtatás, így kialakult az a...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 16.
Technológiai sorozatot kezdünk: 3D nyomtatás laikusoknak. Másfél éve írtunk először a témáról...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 16.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 16.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3DPrint: Buli van a manóházban

Volt egyszer egy manó, Fritónak hívták. Ízléskárosodottként jött világra, később 12 törpével és egy munkanélküli bűvésszel komoly összeget sikkasztottak a Sárkány & Fia Banktól. Szabadulása után vásárolt egy leselejtezett bakterházat. Lakóingatlan céljából hasznosítva, tetejére rézborítást tett és nem spórolt a korinthoszi oszlopokon nyugvó gipszoroszlánokkal sem. Az objektum felkavaró forma- és színkavalkádjáról válogatott trágárságokkal tűzdelt  vezércikk jelent meg az Építészet és esztétika című hetilapban.

3D print 3D nyomtatas

A kötelező, öncélú hülyeség után komoly téma következik: 3D tervek ellenőrzése és hibakeresés a geometriában, a nyomtatványok alátámasztása és festése. Sőt, a gyengeáramú elektronikával is kacérkodunk, mikor kivilágítjuk makettünket.

Kezdjük egy fontos tudnivalóval. A 3D tervezőprogramokkal igen pontosan méretezhetjük a tárgyakat, de ha takarékosságból túl vékonyra veszünk pl. egy oldalfalat, a szeletelő program elveszíthet részleteket.

3D print 3D nyomtatas

A "természetközeli autentikus manóház" koncepció jól nézett ki a tervezőasztalon, a szeletelőprogram normál nézetében megegyezett a várakozásokkal. Nyomtatáskor azonban komplett részeket kihagyott már az alapoknál. Pont azokat, melyek már a szeleteket mutató nézetben is hiányoztak, elvesztek útközben. Itt egy deformált, össze-vissza hajlított és csavart fantázia során annyira elvékonyodhattak az oldalfalak, melyeket a 0.4 mm átmérőjű nyomtatófej- tubus már nem tudta volna leképezni, ezért ki is hagyta a szeletelő.

3D print 3D nyomtatas

A nyomtatás opciónál megadhatjuk a kitöltés mértékét, akár nullát is, illetve az oldal- és felső felületek vastagságát. Az olvadt szálat síkban egymás mellé fekteti a fej, így ezt a 0.4 mm többszöröseivel adhatjuk meg (lehetőleg már tervezésnél). Tapasztalatom szerint a 0.4 mm vastagság pusztán nézési terhelésre alkalmas. 0.8 mm lemezként még hajlik, de már kézbe fogható, viszont 5-20 százalékos kitöltésnél egészen szilárd tárgyat alkot (lásd a legutóbbi írás marokcsavarjait). Lényeg, hogy ellenőrizzük le nyomtatás előtt művünket a layer opcióval és szükség esetén növeljük a "shell thickness" és a "bottom/top thickness" értékét.

3D print 3D nyomtatas

Már tervezéskor gondolnunk kell a festés és az áthidalás problémájára. Az áthidalás az, mikor levegőben lógó vízszintes felületeket nyomtatunk, például egy ajtó szemöldökfája és a felette húzódó falszakasz. Szélsőséges esetekben használhatjuk az "alátámasztás" opciót, mikor a szeletelőprogram később könnyen letörhető oszlopokat képez a tárgyasztal és a megtámasztandó felület közé. Tapasztalatom szerint a nyomtató szépen elboldogul a problémával alátámasztás nélkül is. Látják a fenti képeken, hogy az ajtónyílást támasztás nélkül terveztem. S lám, a kinyomtatott példány nyílásai is megőrizték formájukat.

3D print 3D nyomtatas

Talán leginkább hibamentes módszer, ha tömör tárgyat tervezünk és nullára vesszük nyomtatáskor a kitöltést. Ekkor zárt felületek határolják a tárgyat, de belül üreges. A házacska padlásablakát két részből állítottam össze, mert
- Az ablakosztók vékonyak és beljebb esnek a kerettől. Megnő a hibázás lehetősége alátámasztás hiányában. Így a tárgyat az ablakkeretnél fogva fektethetem a tárgyasztalra és nem fog semmi a levegőben lógni. A külső ablakkeretet pedig ráillesztem és így az ablakosztók mégis beljebb kerülnek, akárcsak egy valódi ablaknál.
- Másrészt könnyebb festeni, ha az ablakot kívül cserépszínűre festjük, a keret pedig más színű lesz. Kihagyjuk a cserépszín és a keret festéseinek találkozásakor fellépő hibákat, mert nem kell elmerészkedni ecsetünkkel a külső színig.

3D print 3D nyomtatas

Különböző színű részekre bontva egy tárgyat még ecsethez sem kell nyúlni, megszórjuk festékkel alkotóelemeit és összeragasztjuk. Így készültek a tető alkotóelemei és az épület nyílászárói is.

3D print 3D nyomtatas

Én papírragasztóval tapasztottam össze próbaképp az alkatrészeket, ennél erősebbet keressenek. Makettező oldalakon taglalják a lehetőségeket, akárcsak a festés helyes módját és a szükséges anyagokat is. Csak önöknek készült ez a modell, ezért nem ruháztam be az ajánlott akril- vagy modellfestékek bármelyikére. Ehelyett próbát tettem a kartávolságra elérhető hagyományos színezőanyagokkal, lássák eredményét.

3D print 3D nyomtatas

Filctollal nem kenjük el a festéket és rajzolhatunk vele. Fedőképessége korlátozott és mivel nem képez vastag réteget a felületen, híven visszaadja annak csíkosságát. Leginkább a lakkfilc vált be, szép fényes felületet ad. Természetesen kopásra nem ellenálló. Nagyobb felületek festésére nem ajánlom, hiszen satírozni sokáig tart és elkeni az előző, még friss réteget.

3D print 3D nyomtatas

A vizes alapú zománcfesték (itt matt fekete) egy rétegben is meggyőző, alig üt át néhány csíkban a műanyag fehér színe. Előnye még, hogy elég az ecsetet elmosni, nem kell hígítóval bajlódni. Második tárgyat rézszínű spray festette. Egy rétegben inkább színez, mint fest, viszont a manóház teteje is azzal készült és két réteg lefedte. Harmadik tárgyyat az eleve elrendeltetett kudarc szellemében temperával mázoltam, cseppekbe fut és azonnal ledörzsölődik.

3D print 3D nyomtatas

Végül közeli fotó a legeredményesebb versenyzőről, a spray kiszerelésű zománcfestékről. Igazán széles színválasztékban kapható, nem oldja a műanyagot és ecsettel finom részletek is felvihetők. Ára töredéke a modellfestékeknek, másrészt eredeti céljára is hasznosítható. A példamodell is azért ilyen anyaszomorító színekkel készült, mert néhány - több éve lejárt szavatosságú - szprét kapartam elő és ezeket találtam. Sajnos a piros már kifogyott, amit a tetőre szántam.

A legkézenfekvőbb módszert, a színes nyomtatószálak használatát nem tudom bemutatni, mert csak fehér van itthon. Egy hat-nyolcszínű szett beszerzése nem olcsó, viszont sokáig kitart.

3D print 3D nyomtatas

Emeli makettünk értékét a kivilágítás is. Szándékosan nem ejtettem szót a valódi barkácshősökről, a vasútmodellezőkről, de ott például számos élethű jelzőberendezéshez nélkülözhetetlen a beépített lámpatest. Fritó manó ma este bulit rendez a padlásszobában vagy nyitva hagyta a szolárium tetejét. Esetleg bombázástól tart és a légóparancsnokság a kék világítást ajánlotta.

3D print 3D nyomtatas

Az erős lámpafény átüt a vékony műanyag falakon. Ha csak halvány derengést szeretnénk az ablakokból, ragasszunk elé fehér papírt. A falak szilárdságáról és átlátszóságáról két rész múlva esik szó, mikor a kompozit, azaz különböző anyagokból épített tárgyakról írok.

3D print 3D nyomtatas

Korábbi részek:
3DPrint: Bevezető
3DPrint: Szoftverek és letöltések 

Sorozatunkat a 3D nyomtató shoppe szaküzlet támogatja.

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek