AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 02. 29.
Volt egyszer egy manó, Fritónak hívták. Ízléskárosodottként jött világra, később 12...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 29.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 29.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 29.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 29.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3DPrint: Egy egér élete

"Ne az egeret figyeljék, hanem a széket!" - mondaná Klapka. Igen, pár éve megpróbálkoztam forgácsoló eszközökre alapozva bababútorokat készíteni. Mivel a kudarc nyilvánvaló, fel is hagytam a próbálkozással. Megérkezett közben a 3D nyomtató, mely új lökést adott régi terveimnek. Így nem kell megállni a paleolit stílus egyszerűségénél és bátran belevághatok barokk játékbútorokkal díszített babaházak készítésébe is.

3D print 3d printing

Ma a kompozit tárgyakról és a nyomtatás méretpontosságáról írok. Nyilvánvaló, hogy nem tanácsos nagy felületű, homogén mintázatú vagy minta nélküli alkatrészeket nyomtatóval elkészíteni. Ronda, drága és kevésbé szilárd, mint egy rétegelt lemezből készült fal például, melyet papírral kasírozhatunk.

3D print 3d printing

Visszatérve a címképre, az angol vidéki kúriák hagulatát sugalmazó diorámát készítettem - csak a poszt kedvéért - hogy az egeret méltóbb környezetbe, egy thonet székre ültethessem. Remélem sikerül inspirációt nyújtani a viktoriánus babaházak vagy vasútmodellezők számára.

3D print 3d printing

Az ízlésbeli harmónia mellett mindössze a mérettűréseket kell figyelembe venni, azaz a lemért alapanyaghoz tervezett és végül kinyomtatott alkatrész mennyire tartja e terveket. Laboratóriumi tárgylemez a kiindulási pont. Arányaiban kicsit karcsú lenne, ezért duplázva kerül a keretbe.

3D print 3d printing

A méretét kis (sőt, túl kis) ráhagyással határoztam meg a tervezőprogramban, hogy ne kotyogjon.

3D print 3d printing

Elképzelésem szerint a két fedőlemez közrefogja a 4 mm vastag falat imitáló kartonnyagot, az ablakpárkány pedig az üveget szorítja rá a külső keretre.

3D print 3d printing

A terv helyes volt, pusztán 0.2 millimétert szorult meg függőleges irányban az üveg, ejnye! Ez a nyomtatás közbeni zsugorodás miatt lehet. A nyomtatóbolt tudástára ABS anyagnál említ számottevő zsugorodást, ezek szerint PLA-nál is vegyünk figyelembe 1%-ot.

3D print 3d printing

Egy apróság elkerülte a figyelmem, miszerint a ház falának külső oldalán a belső ablakosztók egy síkban vannak a kerettel. A valóságban kicsit beljebb helyezkednek el, ablakpárkányt képezve. Viszont ha így tervezem, azok a levegőben lógnak nyomtatás közben és további problémákat szülnek. Megoldás, hogy majd egy harmadik, külső keret készül, megadva ezzel a 3D hűséget. 

3D print 3d printing

Belülről viszont semmi probléma. A kartonra kasírozott tapétába (saját dizájn) vágtam az ablaknyílást. A keretek adnak némi tűréshatárt a kifűrészelésre, mert eltakarják az esetleg pontatlan vágást. Padlóként  falburkoló lemez, tájként egy tablet segít be a diorámába.

3D print 3d printing

És ez a valóság. Könnyű továbbképzelni egy babaház metszetet, mely lakó- és vizes helyiségekre van osztva. Már csak a szövetek miniatűr méretben való varrása, valamint a világítás bevezetése a kulcs, hogy valóban kellemes és játszható benyomást nyújtson.

3D print 3d printing

Jövő héten véget ér sorozatunk. Ha addig (megválaszolható időben) küldenek kérdést, még bekerülhet utolsó részbe a válasz.

Sorozatunkat a 3D nyomtató shoppe szaküzlet támogatja.

3DPrint: Bevezető
3DPrint: Szoftverek és letöltések
3DPrint: Buli van a manóházban
3DPrint: Megsütöttem az anyámat

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek