AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 02. 02.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 02.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 02.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 02.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 02. 02.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Saját nyomtatóm beszerzését részben az igény szülte, hogy a fémből készített szerkezetekhez ne boltból kelljen beszerezni irracionális árakon a műanyag kiegészítőket - ha léteznek egyáltalán a kívánt méretben és alakban - hanem a pillanatnyi szükségleteket azonnal, olcsón kielégítsem.

A beszerzés és fenntartás költségeit nem árt figyelembe venni a tervezett kihasználtság mellett, aranyszabály. Sorozatukban igyekszem életszerű példákat felhozni a 3D nyomtatás szinte háztartási használhatósága mellett. Első saját tervezésű és nyomtatású hasznos tárgyam egy 25/21.3 mm átmérőjű fémcső összekötésére szolgáló kónusz, azaz üreges kúp volt. Ennek készítésével szeretném illusztrálni a "Mi ez az egész 3D izé?" jogosan felmerülő kérdést.

A Szimulátor II. készítésénél kis optikai tuningot alkalmazva, a játékkormányt tartó lapot dupla, teleszkópforma csövekkel készítettem el. A két csövet egybecsúsztatva, közöttük 1.7 mm különbség mutatkozott. Nemcsak a lötyögés, az éles szegélyek miatt volt kevésbé profi, de festett felületeknél hajlamosak egymást koptatni is.

Egyedi terveink elkészítésére számos gépészeti vagy animációs program közül választhatunk (később részletezem) ingyenes vagy kereskedelmi forrásokból. Itt épp a 3D Stúdió Max próbaidős változatával forrasztottam össze a két alkotóelemet.

A nyomtatóhoz adott slicer program vízszintes szeletekre vágja a testet. Egy vektortérképet készít a nyomtatónak, hogyan mozgassa a fejet. Itt részletesen finomhangolhatjuk költségeinket. A tárgyat megtámasztó alap elhagyásával, a kitöltés mértékével és a falvastagsággal hangolhatjuk össze a szükséges szilárdság és anyagköltség arányát. A kitöltés alacsonyabb fokán nem homogén testet készít a szoftver, ahol a teljes térfogat anyaggal van kitöltve, hanem vékony támasztófalakból hálót nyomtat a külső/belső héj közé. A méhsejtszerkezet vagy cső alak szilárdabb a tömör anyagnál, tehát spórolhatunk az akár 10%-ra csökkentett kitöltéssel.

Láthatjuk az előző ábrán, hogy talppal együtt 2 gramm anyagot használtunk fel összesen. A nyomtató forgalmazójánál 7900,- Ft/kg áron érhető el az itt használt PLA szál, ami 7.9 Ft/alkatrész anyagköltséget jelent. Ehhez csapjuk a 6 perc nyomtatás és előkészületek áramszámláját, ami 170W teljesítménynél 0.68 Ft. Legyünk nagyvonalúak, kerekítéssel 9 Ft per darab. Maga a kónusz filléres darab, ha fröccsöntéssel készítik (a legolcsóbb "KÓNUSZ HÁTSÓ CSŐTENGELYRE M10 " is 50 Ft). Azonban míg megkeressük elérhetőségét, elutazunk érte, ez egy tétel vásárlásnál a többszörösére rúghat. Nem beszélve az egyedi méretek problémájáról.

Összeszerelés után. Ha pusztán díszítőelemként is használjuk, már így is profibb, gyári megjelenésű lett termékünk, így az árképzésnél is vastagabb ceruzát használhatunk.

No, de hogyan jutottunk idáig? A nyomtató összeszerelése és beüzemelése mai témánk. Megérkezett a csomag. Fontos információ: a dobozon találunk egy webcímet, ahol az összeszerelési és használati útmutatót találjuk. Ki figyeli a dobozt, hiszen tudom, hogy mit tartalmaz. Nem volt itthon kártyaolvasó és feltételeztem, hogy a mellékelt micro SD kártyán lehetnek a szoftverek és útmutató. Saját agyból a nagy részét, majd a videomegosztókon található I3 videókból a maradékot is sikerült összerakni-beüzemelni.

Fiatalokkal és bohókkal vannak tele a temetők - mondta Yul Brinner a Hét mesterlövészben. Kedves olvasó ne legyen annyira bohó, hogy bevállaljon egy több száz darabos kitben érkező nyomtató összerakását, főleg ha már nem fiatal. Ez a szerkezet néhány egybeillő alkotóelemre bontva érkezett, összerakása nem bonyolultabb egy lapraszerelt ceruzahegyezőnél, azonban beállítása már megérdemli a példásan részletes, bolt által megszerkesztett kézikönyv átböngészését. Sokkal több információt találunk rajta a puszta mechanikai illesztések leírásánál és nagyon komolyan ajánlom, hogy minden szóra figyeljenek oda.

Íme a mellékelt kiegészítők. Csavarok, szerszámok, SD-kártya, kábelek és egy spakli. Hehe, spakli - viccelődünk az építőiparra gondolva, de nyugodtság, többet fogunk később szintezni, mint egy kőműves. Spaklival a tárgyasztalhoz (remélhetőleg) erősen ragadó nyomtatványokat feszegetjük.

Összeszerelés szempontjából szinte teljesen hülyebiztos a gép tervezése. Egyetlen ponton fedeztem fel kis döccenőt. A Z-tengely kábele pont elér egy másik motorhoz és tudjuk: ha rossz helyre bedughatóvá tervezünk valamit, azt rossz helyre fogják bedugni. Szerencsére még bekapcsolás előtt feltűnt, hogy maradt egy kábel nélküli motor és egy motor nélküli rövid kábel.

Ha belekotornánk a gép tervezőjének előéletébe, bizonyára szörnyű dolgokat találnánk, hiszen csak egy beteg, szadista elme tudta kitalálni a felső tengely megszorítócsavarjának elhelyezését, amit elérni kissé nehéz (szómagyarázat itt). Célunk a tengelyek szilárdan merőlegessé tétele és ebben sokat sokat segít a készülék konstrukciója. 0.015 mm pontossággal dolgozó szerkezetet kell alaphelyzetbe állítani, de csak egyszer. Másik kritikus fődarab a tárgyasztal, aminek szintezése kulcsa sikeres nyomtatásunknak. Ha ezt is beállítottuk, készen áll az első nyomtatásra.

Kis gyártói figyelmesség néhány méternyi nyomtatószál. Igen jó minőségű anyag, mert problémák nélkül elnyomtattam a kezdeti tárgyakra és így a bekapcsolási utáni első kudarctól megkímélt.

A tápegységgel egybeépített vezérlő felhasználóbarát tervezésű, minden fontosabb információ megjelenik kijelzőjén és aprólékos beállításokat, vezérléseket végezhetünk vele. USB-kábelt és SD-kártyát fogad (legyen otthon olvasónk, mert üzemszerűen nem ajánlott közvetlenül a számítógépről nyomtatni).
Legközelebb újabb felhasználási lehetőségek mellett a letölthető tervekről, tárgytervezésről és nyomtatószoftverekről írok.


Sorozatunkat a 3D nyomtató shoppe szaküzlet támogatja

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek