AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 11. 10.
Ma reggel egy hirdetésre bukkantam a Facebookon, és ennek végigolvasása után egy webáruház-féleségbe...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 10.
Batgirl folyton rohan. Az idő és tér összekapcsolódik, praktikus és gyors megoldások kellenek...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 10.
A gépesítés, a különböző munkafolyamatok minél egyszerűbbé tétele mindig is (de az ipari...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 10.
Kezdjük ott, hogy egyáltalán szép kell-e legyen egy szerszám. Végül is az igazán fontos...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 10.
Szerszámot a szerszámboltból - idézhetnénk a korabeli hirdetés (cipőt a cipőboltból)...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az amerikai Popular Mechanics újság és annak online változata már többször szolgáltatott ötletet a Furdancs blog posztjaihoz. Hiába, az otthoni barkácsolásban azért arrafelé elég erős a mezőny, van honnan ihletet nyerni. Most egy olyan írásra bukkantunk, ahol megtakarításra alkalmas tippeket adtak a szerszámbeszerzések esetében. Az abban a cikkben található ötletek ugyan nem mind alkalmazhatóak a mi országunkra és az itteni piacra, de a cikket olvasva megszületett a fejemben egy itthoni verzió, ez található itt alább.

 

1. Keressük a jó árakat!

A legkézenfekvőbb tanács, hogy figyeljük az akciókat. A különböző szórólapokat ugyan sokan tartják felesleges szemétnek, pedig ha máskor nem, egy ilyen beszerzés előtt érdemes átböngészni a tartalmukat. Egy-egy rövid ideig tartó akció során sokszor egészen megdöbbentően jó árakkal is találkozhatunk, 20-40 % megtakarítás pedig azért már számít, ennyiért érdemes átlapozni pár reklámújságot.

2. Tudjuk mire van szükségünk!

Az általunk keresett, hasonló funkcióra való szerszámok a legtöbb esetben szinte végtelen számú gyártó választékában elérhetőek. Ráadásul a legtöbb esetben termékcsaládokról van szó, több hasonló géppel, amelyek csak apró tulajdonságokban térnek el a melettük (vagyis a terméksorban alattuk) álló géptől. Márpedig az ördög itt is a részletekben lakozik. Jó, ha előre eldöntjük, mire is van szükségünk, mire akarjuk használni az adott szerszámot. Ha például egy akkumulátoros csavarozógéppel tényleg csak csavarokat fogunk behajtani, teljesen felesleges egy olyan modellt választanunk, amelyik képes a nagyobb fordulatszámmal történő fúrásra is. Esetünkben ez csak felesleges plusz funkció lesz, amit azonban nyilván nem adnak ingyen. A magasabb árú szerszámok adatlapján általában hosszabb a funkciók és az extrák listája. Ez rendben is van, de mi azért csak azokat vegyük meg ezekből, amelyekre valóban szükségünk van.

Szintén ide tartozik az a tény is, hogy az elektromos gépekhez gyárilag plusz ajándékként adott tartozékok (csavarbehajtó bitek, fúrószárak, csiszolólapok, stb.) általában nem a legjobb minőségűek. Épp ezért nem nagyon érdemes plusz pénzt áldoznunk a nagy méretű és színes, sok tartozékot ígérő csomagolásokra. Jobban járunk, ha megvesszük pusztán a szükséges gépet, majd a számunkra valóban hasznos tartozékokat beszerezzük egy igazán jó minőséget kínáló gyártótól.

3. Figyeljünk a bónuszokra!

Ez a tanács inkább a tengeren túlra érvényes, ki is akartam hagyni, de talán azért pár szót megérdemel. Nálunk csak elvétve fordul elő az, hogy mondjuk egy gépgyártó kedvezményekkel jutalmazza az adott márkához hű vásárlóit. A különböző áruházláncok ugyan már jóideje használják a vásárlókártyákat és a pontgyűjtő rendszereket. Igyekeznek bónuszokkal és visszatérítésekkel ösztönözni a náluk történő rendszeres vásárlást, azonban ezek azért nem túl nagy kedvezmények, simán megtörténhet, hogy egy másik áruházban olyan akciós áron találjuk meg a kívánt terméket, amely sokkal jelentősebb megtakarítást jelent, mint egy esetleges visszatérítés.

4. Gondolkodjunk rendszerben!

Ez viszont valóban fontos pont! Különösen az akkumulátoros berendezések esetében. Itt tudható, hogy az akkuk értéke jelentős százalékát teszi ki a komplett szerszám árának. A neves szerszámgyártók már jó ideje kínálnak ugyanolyan akkumulátorokkal működő gépcsaládokat. Ezek külön-külön is megvásárolhatóak, sőt, sok esetben mód van a gépek akkumulátor és töltő nélküli beszerzésére is. Tehát ha vettünk egy akkus fúrót két modern akkumulátorral és intelligens (ezért elég drága) töltővel, akkor a szükséges további gépek esetében már nem feltétlenül kell újabb akkukért, pláne töltőért pénzt kiadnunk. (Ez komoly különbség, példaként egy kompletten, töltővel és akkukkal kínált Makita akkumulátoros körfűrészgép 39.000.- pénz, míg ugyanez a gép magában csak 25.000.- Tehát a töltő és a két akkumulátor boltban hagyásával 14.000.- pénzt spórolhatunk!) Ha átgondoltan kezdünk a beszerzésekbe, a kiszolgált gépeink cseréjébe, pár év alatt egységes, és optimális rendszerünk lehet.

5. Vásároljunk csomagban!

Ez megint egy olyan tanács, ami azért itthon csak ritkán működik. Egyrészt financiális okokból, egyszerűen a legtöbbünknek nincs pénzünk mondjuk három szerszámot venni, ha aktuálisan csak egyre van szükségünk. Még akkor sem, ha tényleg kedvező az ár. Épp ezért a boltok nem is sűrűn élnek ezzel az eszközzel, de azért van példa arra, hogy egy drágább elektromos szerszám mellé adnak egy-két kisebb gépet is, csomagáron. Megnézni azért érdemes ezeket az ajánlatokat, mert biztos gazdaságosak.

6. Tájékozódjunk a neten!

Ez ma már alaptanács, gyakorlatilag egy kiló krumplit sem szabad kellő böngészés nélkül beszerezni. Egyrészt így tudjuk a legkörültekintőbben eldönteni, pontosan mire is van szükségünk, (lásd 2. pont!) másrészt belőhetjük, hogy a választott terméknek mi is a reális beszerzési ára, és persze hol érdemes keresni.

7. Figyeljünk az időzítésre!

Ez a tanács csak akkor segít, ha tervezhető a beszerzés. A tönkrement fúrógépet rögtön pótolni kell, de ha a géparzenálunkat bővítenénk egy új berendezéssel, akkor talán érdemes kivárni a megfelelő időszakot, mondjuk a karácsonyt, vagy épp az építkezési szezon kezdetét. Ilyenkor a nagyobb verseny miatt jobb árakat kaphatunk.

+1. Sokszor az olcsó a drága!

Erről már volt szó itt a blogon. Mi bizony az ismert, megfelelő szervizháttérrel rendelkező gyártók termékeit ajánljuk. Igaz, mindig vannak új piaci szereplők, és attól, hogy nem 100 éve alapították a gyárat, még lehet jó egy termék. De a túl alacsony ár mindig gyanús kell legyen. Pontosabban nem is gyanús, hanem egyenesen kerülendő, és eleve figyelmen kívül hagyandó...

Használjuk a józan eszünk, gondolkodjunk kicsit mielőtt beleesünk egy 2900.- forintért árult fúrógép jelentette csapdába. Ennyi pénzért a tápvezetéke és a tokmánya nem előállítható, miért hinnénk el, hogy használható, pláne hosszú életű lesz egy ilyen masina?

Egyelőre ezek a tanácsok jutottak eszünkbe. Ha a tisztelt olvasók kiegészítenék a listát, örömmel vesszük, akár itt, kommentben, akár a facebook oldalunkon.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek