AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 11. 18.
A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 18.
A gépesítés, a különböző munkafolyamatok minél egyszerűbbé tétele mindig is (de az ipari...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 18.
Az amerikai Popular Mechanics újság és annak online változata már többször szolgáltatott...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 18.
Szerszámot a szerszámboltból - idézhetnénk a korabeli hirdetés (cipőt a cipőboltból)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 18.
Robinson Crusoe mázlista volt, a tenger szorgalmasan mosta partra az utánpótlást, hogy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A szép szerszám

Kezdjük ott, hogy egyáltalán szép kell-e legyen egy szerszám. Végül is az igazán fontos az, hogy használható legyen, funkcionális és lehetőség szerint tartós. Kérdés, hogy van-e összefüggés a két szempont, az esztétika és a funkció között...

 

Jómagam hajlok arra az álláspontra, hogy ha egy gyártó veszi a fáradtságot, hogy valóban igényes kivitelű, szép szerszámot alkosson, olyat, amit öröm kézbe venni, az igenis sokat elárul magáról a szerszám használhatóságáról, általános minőségéről is. Ha egy szerszám külső felületkezelése szép, az adott szerszám igazi funkcióval nem bíró részei is esztétikusan, gondosan készülnek el, általában a funkcionalitás és a tartósság is rendben lesz.

A régi, jó nevű gyártóknál ez általában magától értetődő szempont. Ezek a gyártók általában nem adnak ki a kezükből sorjás fröccsöntésű, vagy épp öntési hibákat tartalmazó darabot. Azonban a feltörekvő gyártók, azok, akik mostanában indulnak, még nincsenek pénzt érő hagyományaik és tradícióik, - és épp ezért először általában az alacsonyabb árral operálnak, ezzel próbálnak piacot szerezni - nem mindig figyelnek oda erre.

Mi viszont egy esetleges vásárlásnál odafigyelhetünk. Akár kéziszerszámok vásárlásakor is. Különösen akkor, ha nincs anyagi lehetőségünk a tradíciókban gazdag nagy gyártók termékeiből választani. Az olcsóbb termékek között hatalmas szórást találhatunk a kidolgozottság minőségében. És bizony az én tapasztalatom az, hogy itt igazából valóban sokat elárul az igényes kidolgozottság.

Nézzünk pár példát:

Elsőként itt ez az Extol gyártmányú szegecshúzó. Masszív kétkezes kivitel, amelyik akár acélszegecsekkel is elboldogul. Tényleg szép, de a legszebb rajta a kis polírozott élű, fém táblácska a gyártó nevével. A második képen még jobban látható, valóban szemet gyönyörködtető kivitelű.

A következő egy favéső készlet pár darabja. A nyelek kanadai fából készültek, de ez, gondolom inkább marketingfogás, azért vésőnyélnek alkalmas faanyag nőhet kanadánál közelebb is. Viszont a vésőpengéken nagyon szépen látszik a köszörülés nyoma, és a feliratok is szépek. Mindenképp bizalomgerjesztő kivitel ez is.

Most pedig nézzünk három képet egymás után. Az elsőn egy valóban noname gyártó villáskulcsa látható. Mit mondjunk, nem a minőségi ipari termelés remeke, bár ettől még használható. A második képen a kategória egyik megkerülhetetlen gyártója, a BETA terméke látható. A harmadikon pedig a cikkben említett feltörekvő, és az alacsony árat az igényes kivitelezéssel ötvöző gyártó termékét láthatjuk. Kétségtelen, hogy mondjuk egy F1 versenycsapatnál hamarabb találunk BETA szerszámot mint a másik kettőt, de azért otthon a legszivesebben az utolsó képen látható, Extol gyártotta szerszámot fognám a kezembe. Egyszerűen gyönyörű...

Vannak aztán olyan termékek is, ahol a minőség egész hamar kiderül. Ilyenek például az ecsetek. A hulló szőrű ecset minden festő és mázoló ember rémálma. Márpedig az olcsóbb ecsetek szőre szinte mindig hullik. Sőt, igazából a drágábbaké is. A szaküzletekben persze kapunk igazán kiváló ecseteket is, de ezek sokszor 10-20 szoros árban vannak (darabonként!) a barkácsáruházak készletben árult ecsetjeihez képest. Van azonban egy kivétel, amelyik olcsó és a szőre egyszerűen képtelen hullani. Ez pedig kedvenc multink sajátmárkás terméke. És amiért most idekerült, az épp az a tulajdonsága, amiről a poszt is szól. Mégpeig hogy ez az ecset már ránézésre is nagyon korrekt termék. A kétféle műanyagból álló nyél tökéletesen van kivitelezve, hasonlóan a fogkefék nyeléhez, az egész roppant esztétikus. És nem hullik a szőre... 

Szóval, azt gondolom, vásárlásnál igenis fontos erre is figyelni. Aki szeret barkácsolni, általában magukat a szerszámokat is szereti. És sokkal jobb érzés ránézni, pláne kézbe venni egy szépen elkészített eszközt.

Legyen szép az a szerszám...

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek