AJÁNLÓ
 
09:51
2013. 12. 04.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
09:51
2013. 12. 04.
Nemrég egy posztunkban megemlékeztünk egy LEGO-ból épített derékszögről, melynek segítségével...
A bejegyzés folyatódik
 
09:51
2013. 12. 04.
Eseménydús volt a karácsony. Mondhatni, beigazolódott, hogy valóban létezik a "minden a legrosszabbkor...
A bejegyzés folyatódik
 
09:51
2013. 12. 04.
Jó kis név mi? Ahogy elkezdtem utánajárni ennek az eszköznek, azon kaptam magam, hogy annyi...
A bejegyzés folyatódik
 
09:51
2013. 12. 04.
Aki sikamlós témát sejtve kattint a posztra, az jobb, ha most rögtön odébbáll. Arról a kérdésről...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

További akadályok autótolvajok ellen

Mint már korábbi két cikkünkben jeleztük, az autólopásokat teljességgel megakadályozni ugyan nem lehet, ám a megnehezítésére azért vannak módszerek.  Ezek azok a nagyon is látható eszközök, amelyek első sorban a kevésbé rutinos tolvajok dolgát megnehezíthetik. Feltörésük időigényes, a legtöbb esetben a látványuk is meggondolásra készteti a tolvajokat. A szakemberek szerint az elektromos és mechanikus lopásgátlók párosításával elérhető, hogy a tolvaj más célpontot válasszon.

zár2.jpg

Az egyik legszembetűnőbb ilyen eszköz a kormánykerékre húzható és azt – a kormányzáron kívül – a kinyúló karja miatt szinte elfodíthatatlanná tevő és speciális zárral ellátott disc lock. Ezek többnyire szinte az egész kormányt befedik és egyben a légzsákot is védik. Lemez burkolatuk ugyan gyengének tűnik, de ennek ellenére nem könnyű a felfeszítésük. A küllők közé záródó villájukat speciális zárszerkezet rögzíti, karjuk pedig a szélvédőbe ütközve gátolja a kormány elfordítását. Eltávolításuk elég idő igényes, viszont használaton kívül elég helyigényes a tárolásuk. Számos könnyített, csak a kormányívet csak részben közrefogó és robosztus kialakítású baltazár változatai is beszerezhetők, amelyek ugyancsak a kormány elfordítását akadályozzák meg, hengerzárral zárhatók, viszont nem mindegyik védi a kormányoszlop légzsákját. Ezek tárolása használaton kívül előnyösebb, ám a legtöbb nem olyan hatékony, mint a lemezburkolatú változatok bármelyike.

zár4.jpg

A kormányt a kuplung-pedállal összekötő, állítható hosszúságú, edzett acélcsöves rudazatok is kedveltek, amelyek hossza a racsnis szárral univerzálisan szorosra állítható bármely autótípusban és ugyancsak speciális hengerzárral lehet az adott helyzetben rögzíteni. Ezek a rudazatok csak a kormánykerék és a kuplungpedál  használatát gátolják szorosra állított hosszukkal. Sajnos szinte csak az amatőrök ellen jelentenek védelmet.

Hasonló elven működnek a sebességváltókart és a kéziféket együttesen rögzítő csuklókaros lopásgátlók. Az ilyen szerkezetek nyele előbb a behúzott kézifék karjára húzható, gátolja a kioldását, míg a másik részének a zárható bilincsével a sebességváltó kart lehet az adott helyzetében rögzíteni a hengerzár elfordításával.

zár5.jpg

Az ilyen eszközöknek is különböző kivitelei vannak, azonban azért nem adnak akkora védelmet, mint a beépített mechanikus sebességváltózárak, amelyek utólag minden típusba beépíthetőek. Ezek ugyan többe kerülnek, ám az értékesebb autókba nagyon ajánlott beszereltetni és az előbb említett kombinált csuklós karral kombinálva jelentősen csökkenti a jármű ellopásának valószínűségét.

zár3.jpg

Minden fentebb említett szerkezetnél fontos, hogy lehetőleg csak vasból-acélból készült szerkezetet válasszunk. Minél vastagabb, minél nehezebb, annál jobb. Figyeljünk oda a forgó-mozgó pontoknál található szegecsekre is. Ezek is masszívak, lehetőleg nehezen hozzáférhetőek legyenek. A zárak persze gyenge pontok itt is. Jó, ha a zárszerkezet minél jobban el van rejtve, nem könnyen hozzáférhető. Egy profi persze elég könnyen elbánhat bármilyen zárral, de azért a megfelelő kivitel, és a korrekt anyaghasználat nem felesleges...

Ne feledjük, az idő mindig nekünk dolgozik. A tolvajok az esetek szinte 100%-ban találnak hasonló vagy azonos típusú teljesen védtelen járművet. Épp ezért ha a mienkben - jól láthatóan - van valamilyen komolyabbnak tűnő védelem, inkább keresni fognak egy könnyebb prédát. 

A zárszerkezetek fontosságáról itt egy klasszikus videó:


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek