AJÁNLÓ
 
09:04
2012. 12. 06.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2012. 12. 06.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2012. 12. 06.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2012. 12. 06.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2012. 12. 06.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya - A sikattyú

Jó kis név mi? Ahogy elkezdtem utánajárni ennek az eszköznek, azon kaptam magam, hogy annyi helyen használják, hogy nehezemre esik pontos felhasználási területet megnevezni. Azt mondom, rendeljük a sikattyút a fémmegmunkálás eszközei közé. Ha én sikattyú lennék, örülnék neki.

Agyam elsőre ismét a fémipari alapképzés emlékeit öklendezi fel. Bár már legalább egyszer megígértem, hogy nem hozom fel a szakiskolában tanultakat, sajnos most is az ott átélt élményekből vetítek le nektek egyet. A sikattyúval ugyanis ott találkoztam először. Tudni kell, hogy amikor ilyesmit tanítanak az embernek, például fémmegmunkálást, akkor túlzottan is ügyelnek a tanoncok biztonságára. Olykor a munkavégzés rovására is. Nem véletlenül. Nálunk a suliban, a legenda szerint, két versenyző is a akadt, aki nem nyert volna "ki tud többet a munkavédelemről" versenyt. Egyikük egy égő hegesztőpisztollyal vakarta meg a fejét. Az az elgondolkodós típus volt a srác. Fájt neki a dolog. A másik úgy gondolta, hogy a tanműhely a legjobb hely arra, hogy átgondolatlan fogadásokat kössön. A fogadás tárgya az volt, hogy a bepörgetett köszörűt ő bizony simán megállítja az ujjával. Nem sikerült neki, orvost hívtunk.

Térjünk vissza mai főhősünkhöz. A sikattyút több beszédes névvel is illetik: kézi satu, faipari szorító, vasmarok. Az utóbbi kapcsán egy bevállalósabb felnőttfilmet vizionálok. Ha megnézitek a fotót a sikattyúról, akkor majd ti is.

sikattyu.jpg
Sikattyú

Én egyszer használtam ilyet, még az említett szakiskolában. Egyszer egy fémlemezt kellett vele megfognom és az oszlopos fúrógép alá helyeznem. Meg voltam győződve róla, hogy ez a művelet nekem menne sikattyú nélkül is, szabad kézzel. Mint írtam, nagyon ügyeltek a biztonságunkra. Jó nyilván kicsavarta volna a lemezt a kezemből a fúró, de én már akkor is jobban tudtam.

sikattyu hasznalat.jpg
Annak idején a kis Mr. Furdancs is valahogy így használta a sikattyút

Szóval ezzel a kis szimpi eszközzel különböző dolgokat tudunk megfogni vagy ideiglenesen rögzíteni. Ami tény, hogy teszem azt egy fémlemez fúrásakor a megszoruló fúrófej csodákra képes. Ne legyenek illúzióink, a fúró úgy tépi ki a kezünkből a munkadarabot, mint a tarháló punk az aprópénzt a Szigeten. Azt, hogy mi mindenre jó még a "vasmarok", majd úgyis megírjátok a kommentekben. 

Ezt pedig hallgassátok meg pihenésképpen.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek