AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 05. 05.
Igazából itt a blogon már szóltunk több ízben az alapvető szerszámokról, illetve arról,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 05.
Múlt héten szóba került itt a blogon, hogy rendrakáskor rengeteg apró szerelvényre, csavarra,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 05.
Volt már itt a blogon pár írás, amelyik érintette az átlagos barkácsolónak szükséges...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 05.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 05.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A LÁDA – 3. rész

Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát, és aztán mi is került bele. Most, majd fél év elmúltával megmutatom, mi az a szerszámkészlet, amit végül is a ládában tartok, és általában viszek is magammal mindenhová. Persze időnként kerül bele új szerszám, és néha itthon ki is veszek egyet-egyet, amit aztán elfelejtek visszatenni. De azért nagyjából az alábbi az alapkészlet.

láda szerszámkészlet alapkészlet szerszámos láda

 

Korábbi posztjaink a LÁDÁRÓL itt olvashatóak:

A második részben írtam meg, mi kerül a ládába. Azóta azonban a gyakorlatban történt pár módosítás, folyamatosan potyogtak bele új szerszámok, aztán időnként persze, ha már nem lehetett becsukni a láda tetejét, ki is vettem párat. Igazából az efféle készletek összeállítása nem más, mint egy végeérhetetlen kompromisszumkeresés. A "legyünk-mindenre-készek" és a "birjuk-azért-felemelni-a-ládát" szempontok között kell megtalálni a leginkább vállalható kompromisszumot.

láda szerszámkészlet alapkészlet szerszámos láda

A láda kivehető tálcájában ezek a szerszámok laknak:

láda szerszámkészlet alapkészlet szerszámos láda

Az alsó részben pedig ezek:

láda szerszámkészlet alapkészlet szerszámos láda

Meglehetősen vegyes a kép, gondolom több szakma művelői is találhatnak egy-egy érdekes és ismerős darabot. Az üvegvágó, vagy épp a polctartó bütykök beütésére átalakított lyukasztó (a kép jobb szélén) például fontosak, bár nem mindenkinél alap szerszámok:

láda szerszámkészlet alapkészlet szerszámos láda

Az alsó részben található sziló-kinyomó, és az egy flakon fehér tömítő-ragasztó abszolút alapvető fontosságú, de a legtöbb esetben persze több féle szilót (szintelen, festhető, netán színezett) is vinni kell, és a faragasztó is fontos. Ezek azonban többnyire fagyérzékeny anyagok, ezért ezeket a télen nem tartom állandóan az autóban. (Ez igaz a sárga tubusos bükk színű fagittre is, de a fotózáskor épp benne volt a ládában, már ugysincs fagy. )

Ezen kívül még egy fém- és egy nagyobb fafűrész is tartozék, és persze egy vízmérték is, de ezek hosszuk miatt nem férnek a ládába.

Továbbá: Mindig nálam van a jól bevált Makita fúró-csavarozó gépem, mindenféle fúrószárakkal és bitekkel és dugókulcs fejekkel:

láda szerszámkészlet alapkészlet szerszámos láda

Valamint a korábban már bemutatott Extol multiszerszám is állandó társ lett, mert fokozatosan rájöttem, mennyi mindenre használható:

láda szerszámkészlet alapkészlet szerszámos láda

Ezt a szerszámot továbbra is csak ajánlom mindenkinek. Bár eredetileg én is csak amolyan kiegészítő szerszámnak tartottam. Minden létező anyagfajtához létezik külön vágópenge, ráadásul - elvileg - egyforma a különböző gyártók gépeinél a szerszám rögzítése. A gép csiszolásra is alkalmas, és a tépőzáras csiszolólapok is szabványosak, a képen láthatók (felül) például Lidl sajátmárkás (Parkside) termékei, valami 600 pénzért adtak egy évre elegendő lapocskát. A fém vágólapokból érdemes a gyári Extol márkát beszerezni, mert kedvezőbb árú mint a többi gyártó terméke, és tapasztalat, hogy ha nem égetjük el, nagyon sokáig bírják.

Tehát nagyjából ez az az alapkészlet, amivel amolyan 'konyhabútor-összeszerelő', esetleg 'mindentmegoldó-asztalosként' el lehet boldogulni.

A gépek köre azért sokszor kibővül, például falfúrásra alkalmas ütvefúróval, dekopír- vagy épp körfűrésszel. Egy gyalugépre is szükségünk lehet. De ez a három láda gyakorlatilag mindig benne van a kocsiban, és bizony sokszor jól is jön.

Ha a Furdancs olvasóknak van kedvük, szívesen fogadunk képeket az általuk használt alapkészletekről is. Talán összejön azokból is egy válogatás.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek