AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 03. 03.
Itt a blogon már volt szó különböző szakmai versenyekről. A Wood Awards egy ezek közül,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 03.
Itt a Furdancs blognál jobbára én írom a faipari témájú posztokat. Egyrészt az eredeti végzettségem...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 03.
Itt a Furdancs blogon faipari végzettségem okán általában én írom a különböző asztalos...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 03.
Azt gondolom, olvasóink osztoznak abban a véleményünkben, hogy a különböző szakmai kiállítások...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 03.
A tegnap kezdett cikkünk végén ígértük, hogy adunk néhány általános támpontot az elektromos...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legjobb alapanyag

Itt a blogon általában én írom a fával kapcsolatos posztokat. Eredeti szakmám is faiparos, de a fa szeretete korábbra nyúlik vissza, gyermekként is természetes volt, hogy apám minden délután és minden hétvégén gyárt valamit fából, szekrényt, verandát, faházat, vagyis mindent, ami épp kellett.

Matthias Wandel gépek házilag gépek fából faipar barkácsgép

 

Akkoriban persze még inkább kézi szerszámaink voltak csak, még a fúrásra is amerikánert használtunk, fűrészelésre meg rókafarkú fűrészt. Elektromos gépek csak később kerültek a házhoz.

Manapság már jobb a helyzet, minden szerszám elérhető, de még most is akad néhány olyan berendezés, amit nem biztos, hogy készen fogunk megvásárolni, leginkább az áruk miatt. Persze ma már mindenből van olcsó megoldás, de ezek sokszor azt a viszonylag alacsonyabb összeget sem érik meg, amennyibe kerülnek. (Erről írtunk már többször is.) Minőségibb gépekre viszont sokszor nincs pénz, és nem is biztos hogy indokolt egy hobbi céljára több százezres gépeket beszerezni, amelyeket aztán csak néha használnánk.

A youtube teli van olyan videókkal, ahol különböző, házilag kivitelezett szerszámgépeket építenek. Ezek között van jó néhány olyan is, ahol a gépek, berendezések alapanyaga is fa. Csak a kötőelemek, tengelyek készülnek fémből, de a gépek váza, és minden eleme fából van, amelyek házilag nyilván jóval könnyebben elkészíthetőek, mint a fém alkatrészek.

A legismertebb ilyen videókat talán Matthias Wandel jegyzi. Számtalan videója található a megosztón, ráadásul nagyon jók, informatívak, ügyesen szerkesztettek. Bútorokat, nyílászárókat, és minden mást készít rajtuk. De a legjobb, hogy sok olyan videója is van, ahol gépeket készít fából.

Marógépet, szalagfűrészt, csiszológépet, gyalugépet, körfűrészt, de speciálisabb gépeket is, például másolómarót.

Vagy épp faesztergát. Ez a film most került fel a youtube-ra. Érdemes ezzel kezdeni, nagyon jó. Különösen, hogy még csapágyakra sincs szüksége. Sőt, ha figyelünk, láthatjuk, hogy például az eszterga ékszíjtárcsáit magán a félkész esztergán készíti el, így szinte megvalósítva az 'önreprodukálásra' vagy inkább 'önépítésre' alkalmas gépet.

Egy másik kedvencem a szalagcsiszoló építést bemutató film:

Látható, hogy minden esetben a nagyon precíz tervezés és kivitelezés a jellemző. De a végeredmény láttán ez egyáltalán nem tűnik indokolatlannak. És biztos, hogy nagyon jó móka és hobbi lehet az ilyen jellegű gépgyártás. Arról nem beszélve, hogy ha rákapunk, akkor az elkészült gépek segítségével újabb gépeket gyárthatunk, majd még újabbakat, és így tovább...

Érdemes végigböngészni a videóit, persze rámehet akár fél nap is, de nagyon jó trükköket és ötleteket találhatunk köztük. És közben rájöhetünk, hogy bizony a címbeli állítás tényleg igaz, a fa valóban a legjobb alapanyag.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek