AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 06. 18.
Itt a blogon általában én írom a fával kapcsolatos posztokat. Eredeti szakmám is faiparos,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 18.
Régi mániám a gyanúsan olcsó termékek, kéziszerszámok elleni küzdelem. Ha megnézzük bármelyik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 18.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 18.
Talán olvasóink között is akad néhány idősebb ember, aki még emlékszik azokra az időkre,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 18.
E heti tartós és minőségüket bizonyított tárgyainkról szóló posztunkban egy kesztyűről...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tegnap kezdett cikkünk végén ígértük, hogy adunk néhány általános támpontot az elektromos szerszámok kiválasztásához. Természetesen tudjuk, hogy különböző gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező olvasóink vannak, néhány tanácsot talán lesz aki megmosolyog, de én bizony ezen szempontokat végig szoktam venni.

 

 

Lássunk hát neki:

  • Jómagam azt vallom, hogy a szerszámok fémből készülnek. Természetesen a készülékházak, kapcsolók lehetnek műanyagból, de a szerszám belsejében azért inkább fémből készült alkatrészeknek kellene lenniük. (Műanyagból ruhacsipeszt kell gyártani, nem fogaskereket.) És bár a szerszám szétszedését a kereskedők aligha tolerálnák, van egy jó módszer, ami segíthet, mégpedig a szerszám súlya. Vagyis az első tanácsunk az, hogy soha ne a legkönnyebb modellek közül válasszatok. Kivéve persze, ha valami hi-tech lithium akkus csodáról van szó, horror áron. Bár a masszív mechanikus kivitel ez esetben sem mellékes. 
  • A második, szintén fontos szabály a szerszám külső burkolatának minősége. Ez ugyan látszólag kevésbé fontos, de tapasztalatból mondom, az a gyártó, aki ügyel arra, hogy a készülékház kellemes tapintású, jó ergonómiájú, abszolút sorjamentesen fröccsöntött műanyagból készüljön, az valószínűleg a belső tartalomra is odafigyel… (Ráadásul vélhetően nem egy nagy gyártó levetett fröccsöntő szerszámait használja, ami a tartósság és a precíz illesztések szempontjából megint csak nem hátrány.)
  • Nem árt két kézzel kicsit megtekerni, megrecsegtetni a szerszám házát. Ha nem mozog, nem nyöszörög az mindenképp jó jel…
  • Ha az adott szerszámhoz vannak plusz tartozékok (csavarbehajtó bitek, furószárak, pengék, kulcsok) akkor érdemes azok minőségére is vetni egy pillantást, bár azt mindenképp tudni kell, hogy a gyári plusz tartozékok ritkán készülnek igazán tartós minőségben. Ez inkább marketing célú ajándék. Nincs kellemetlenebb, mint amikor azt hiszed, fel vagy készülve mindenre, aztán ha tényleg szükség volna rá, az ajándék tartozékok az első használatkor megadják magukat. Épp ezért kerülendő mondjuk az olyan fúrógép vagy akkus csavarbehajtó amihez egy fél koffer tartozék jár „ajándékba”. (Ugye tudjátok mit mondanak az ingyen ebédről?) Inkább válasszátok ugyanazt a gépet pár ezressel olcsóbban tartozék nélkül. És vásároljatok hozzá kevesebb, de jó minőségű tartozékot, külön.
  • Akkus gépek esetén nem árt jobban megnézni az adott akku kivitelét és méretét. Érdemes összehasonlítani több gyártmány hasonló teljesítményű akkumulátorát (ezek általában simán kivehetőek a boltban is). Itt is igaz az, hogy a súly azért nem hátrány, mert azt jelzi, van benne tartalom is. Persze nem mindegy milyen akkumulátor-technikáról van szó.  A modern akkuk már kompaktabbak, és az akkus gépek esetében fontos az alacsony tömeg, de ha egy akkumulátor túl kis méretű, miközben a ráírt teljesítmény/kapacitás ugyanakkora, mint a másik kétszer akkora méretű akkun, akkor ott valami turpisság lehet, ami ha máshol nem, a rövidebb élettartamban biztos fog jelentkezni. Nagy előny, ha jár a gép mellé pót akkumulátor is, mert ezek külön beszerzése szinte minden esetben aránytalanul drága. (Szándékosan nem megyek bele a különböző akkufajták taglalásába, az külön cikk lehetne.)
  • Nyilván számít a garancia kérdése, bár az egy év mindenképpen meg szokott lenni, azt pedig, hogy az adott gép szervize mennyire felkészült mondjuk alkatrészek terén, úgysem tudjuk megállapítani. A 2-3 év garancia persze biztató, de azért tartsuk szem előtt, hogy nincs ingyen garancia.  Azt minden gyártó mindig beépíti a termék árába. Tehát ha az adott gép mondjuk 20-30%-al drágább, de van rá két év garancia, akkor lehet hogy igazából ugyanott vagyunk. Inkább akkor fontos ez, ha a szerszámot tényleg sokat használjuk, és előfordulhat, hogy a garancia idő alatt el is koptatjuk azt. Ez esetben a hosszú garancia valóban segíthet a szerszám életének meghosszabbításában.

Ezek a gépek a műhely sarkából kerültek elő. Közös bennük, hogy valamennyi olcsó volt, elromlottak és javításuk konstrukciós hibák/túl költséghatékony belső kialakítás miatt nem volt lehetséges ezért it maratak...

  • Szintén eldöntendő kérdés azért a szerszám márkája is. Pontosabban hogy márkás gépet válasszunk-e? Az előző írásban már volt erről szó, nem biztos hogy az ismert márkajelzés és gyártó minden esetben 100%-os garancia a jó minőségre. De egy szempont azért fontos lehet: a ismertebb márkáknak biztos hogy elérhetőbb és használhatóbb szerviz és alkatrész háttere van. És ez azért fontos lehet, különösen a drágább és bonyolultabb gépek esetén. (Konkrét példa: az én 10+ éves Bosch felsőmarómat elvittem egy nem márkaspecifikus szervizbe, ahol cikkszám alapján lekérték hozzá az alkatrészt, és három nap alatt megcsinálták. Ez egy ismeretlen márkánál nem biztos hogy így működne.) 

Szóval összetett kérdés ez is. De talán ez a néhány pont is segítségetekre lehet. Sokkal részletesebben és szerszám-specifikusan is lehetne erről írni, ha igény lesz erre, esetleg még folytatjuk a sorozatot.

A hozzászólásokat, kérdéseket örömmel fogadjuk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek