AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 10. 18.
Az elhasznált alkatrészek otthoni, főképp dekorációs célú újrahasznosítása örök divat....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 18.
Találtunk egy mutatványt, ezúttal a házilagos hőelőállítás tárgykörében. Igen, tudjuk,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 18.
Miután a környezetvédelem és az újrahasznosítás szívügyünk, egy korábbi cikkünkben említett...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 18.
Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még "holtában"...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 18.
Bár mindenféle szifonokról már esett szó itt a blogon, azért egy velem történt esetről...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A misztikus gyufakocka

Ugye, hogy sokunk gyerekkorának egyik legmisztikusabb tárgya a gyufakocka? Persze nem mindegy, hogy ki mikor volt gyerek. Ez a szerkezet nem más, mint egy gyufaszálakból, kötőanyag nélkül összeállított kocka. Tekintve, hogy már nincs se időm, se idegrendszerem magamtól kiokoskodni, hogy milyen sorrendben rakjam egymásra a szálakat, inkább utánanéztem a neten.

A Wikipédia idevágó szócikkéből sok minden kiderül. Például az, hogy használhatunk apró trükköket a kocka elkészítéséhez, vagy egy ilyen képződmény lehet tömör, vagy belül üres. Nem lacafacázom, idemásolom a kocka elkészítési módját. 

"Két darab gyufát elhelyezünk egy asztalon párhuzamosan egymás mellé úgy, hogy a gyufák fejei fordítva legyenek.Erre ráhelyezünk két további gyufát az előző kettőre merőlegesen rátéve, de ugyanúgy egymással párhuzamosan és egymásnak fejjel lefelé. Ezután egy befőttes gumival minden oldalról körbetekerjük a kereszt metszéspontját úgy, hogy mindegyik oldal felől legyen gumiszalag. Ezután ennek a közepén átszúrunk előbb egy, majd később egyenként a többi gyufaszálat. Figyeljünk arra, hogy a befőttes gumi mindig a kereszt külső részén legyen. A gombostűt akkor használjuk, amikor már annyi gyufaszálat dugtunk át, hogy a befőttes gumi már túl feszessé vált. A gombostűre azért van szükség, mert nélküle csak eltörnénk a gyufaszálakat. Ha csak két doboz gyufánk van, akkor elég lehet mindössze két darab befőttes gumi is. Amennyiben több doboz gyufából kívánjuk elkészíteni művünket, úgy több gumit kell felhasználnunk. Amikor a befőttes gumi túl feszessé válik, akkor meglazítjuk. Amikor az utolsó sorokat próbáljuk meg elhelyezni, akkor húzzuk ki a gyufák végét, hogy nehogy lejöjjön róluk a gyúlékony réteg, ami egyben a kockánk mintázatát is adja. Ezután a kockát összenyomjuk, majd levesszük róla a befőttes gumikat. Egy kocka elkészítésének ideje 45 perc és két óra között váltakozik." (forrás: wikipedia.org)

Nyilván jól jön a kocka elkészítéséhez némi vizuális támogatás. Kedvenc amerikai barkácsoldalunkon is találtunk a témába vágó rövid értekezést. Leginkább az alábbi videóval foglalják össze a gyufakocka elkészítési módját.

A biztonsági gyufa ma használatos változata már a kezdetektől fogva számos játékra adott lehetőséget. Elég, ha a logikai, matematikai, geometriai rejtvényekre gondolunk. Na de a gyufakocka mindezek felett áll. Variálhatjuk a gyufafejek irányát is, így még akár mintákat is képezhetünk az elkészült kocka felületén. Valahogy úgy, ahogy Szentesen csinálták:

Vagy akár el is térhetünk a kockaformától:

Egy szó mint száz: a gyufakocka elkészítése jó kis játék. Megmozgatja az agyat, vagy épp meditatív állapotba kerülhetünk a bíbelődés során. Ha kész vagytok, küldjetek fotót. Jó szórakozást!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek