AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 04. 16.
A Knauf Insulation leszámol a hőszigeteléshez kapcsolódó városi legendákkal Itt a...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 16.
Az új CSOK sokakban ébreszthet reményt arra, hogy belátható időn belül álmaik otthonát...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 16.
Csak minden 5. magyarországi otthon szigetelt megfelelően. Az év leghidegebb hónapjában,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 16.
Majdnem elsiklottunk itt a blogon a múlt hét egyik neves világnapja fölött. Igaz, manapság...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 04. 16.
Bár a fűtési szezonnak lassan vége, az általányt fizetők egész évben szembesülhetnek a...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A válasz: 46!

Aki ismeri a Galaxis Útikalauz stopposoknak című klasszikust, tudhatja, hogy a válasz az életre, az univerzumra és mindenre: 42. Sokáig én is így tudtam, de egy tegnapi sajtótájékoztatón ráébredtem, hogy a válasz valójában 46!

A sajtótájékoztató egyébként a Knauf Insulation „Nálam szigetelnek” elnevezésű összehasonlító programjának lezáró rendezvénye volt.

Hogy ne hagyjunk sokáig bizonytalanságban senkit, a 46–os szám annyit jelent, hogy 46%-kal csökkentette a szigetelt épület gázfelhasználását a szakértők által kivitelezett, korszerű szigetelés. Ez derült ki a Knauf Insulation által indított első, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program eredményeiből.

A 7 hónapon át tartó vizsgálat két, egymástól 6 km-re lévő, közel azonos műszaki paraméterekkel rendelkező családi ház energiafogyasztását mérte, de az ingatlanok között volt egy jelentős különbség: az egyeiket leszigetelték, a másikat nem. A látványos gázfogyasztás-csökkenés a szigetelt házban élő család kiadásaiban is meglátszott: ők az idén télen 113.800 forinttal költöttek kevesebbet fűtésre, azaz mintegy három és fél havi gázszámlájukat takarították meg, és mivel kazánjuk is csak harmad annyiszor kapcsolt be, mint a nem szigetelt ház kazánja, még az áramszámlájuk is csökkent 10.000 forinttal. A Nálamszigetelnek Program a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettani Tanszéke, az Energiaklub, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, valamint a Pannonműhely Kft. szakmai támogatásával és a Metropol médiatámogatásával valósult meg.

Az elmélet bizonyítása a gyakorlatban:

Köztudott, hogy a szigetelés alkalmazásával 30-40%-os energia megtakarítás érhető el, ezt a feltevést azonban eddig egyetlen gyártó sem igazolta gyakorlati mérésekkel. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Knauf Insulation magyar vállalata, amikor tavaly nyáron egy Magyarországon és Európa szerte is egyedülálló kísérletbe kezdett.

„A Nálamszigetelnek Program célja az volt, hogy valós körülmények között, hiteles mérésekkel bizonyítsa: korszerű szigetelőanyagok alkalmazásával legalább a deklarált 30-40%-os, de akár ennél nagyobb energia megtakarítás is elérhető” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „Az elmélet bizonyítása mellett vállalatunk célja volt az is, hogy a kísérlet eredményei alapját képezhessék egy országos, családi házakat célzó szigetelési program megvalósításának” – tette hozzá a szakember.

Kinél nem szigeteltek még?

A kísérlet megvalósításához a Knauf Insulation pályázat útján keresett két azonos technikai és műszaki jellemzőkkel bíró családi házat. A pályázati felhívásra összesen 179 család jelentkezett, akik közül a cég, valamint a program méréseit végző Budapesti Műszaki Egyetem és a Pannonműhely Kft. szakemberei egy hajdúnánási család 110 nm-es, valamint egy hajdúdorogi család 108 nm-es otthonát választották ki és vonták be a kísérletbe. Mindkét ház téglából épült, közel azonos műszaki állapotban van, két-két felnőtt valamint két-két gyermek lakik bennük és légvonalban egymástól mindössze 6 kilométerre helyezkednek el, ami a mérések azonos hőmérsékleti körülmények között történő megvalósítása miatt volt fontos szempont.

Náluk már szigeteltek! De hogyan?

A program kezdetén, a Knauf Insulation szakemberei a hajdúnánási házat, Attila és családjának otthonát leszigetelték. A ház födémének szigeteléséhez a szakemberek 25 cm vastag üveggyapot, a homlokzat szigeteléséhez pedig 20 cm vastag, éghetetlen kőzetgyapot szigetelőanyagot alkalmaztak, amely révén ez az ingatlan már megfelel a 2015. január 1-jétől életbe lépő 120/2014 (III.7) számú BM rendeletben foglalt hő átbocsátási tényezőkre (U érték) vonatkozó előírásoknak és az energiahatékonyság szempontjából rossznak tekinthető, „F-G”-ből, „A” besorolású ingatlanná vált. A másik ingatlan, Gábor és családjának hajdúdorogi otthona nem kapott szigetelést.

A Pannonműhely Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettani Tanszékének munkatársai mindkét ingatlanba mérőberendezéseket telepítettek. A kazánok fűtési célú, előre menő meleg vizének hőmérsékletét hőmennyiség mérőkkel mérték, az otthonok belső hőmérsékletét pedig digitális hőmérőkkel ellenőrizték és azt nappal folyamatosan 22 fokon, éjjel pedig 19.5 fokon tartották. A külső hőmérséklet méréséhez az egyik ház kertjében egy meteorológiai állomást telepítettek. A 24 órás mérési adatokon alapuló összehasonlító elemzéseket a program teljes időtartama alatt, 2013. szeptember 27. és 2014. március 31. között, bárki folyamatosan figyelemmel kísérhette a www.nalamszigetelnek.hu oldalon.

Bizonyíték, nem ígéret: 46%-kal csökkent a fűtésszámla:

A közel 7 hónapig tartó összehasonlító mérések eredményei számos tekintetben a szakembereket is meglepték. A belső hőmérséklet azonos szinten tartásához a nem szigetelt ház 2.182 m3 gázt használt el, míg a szigetelt házban lakóknak ehhez 1.196 m3, vagyis 46%-kal kevesebb gázra volt szükség.

„A nem szigetelt házban lakó család a gázszámlákra 250.495 forintot, vagyis havonta átlagosan 35.785 volt kénytelen fordítani. Ezzel szemben a szigetelt házban élő család összesen 136.607 forintot, havonta átlagosan mindössze 19.515 forintot költött az energiahordozóra, ami szintén 46%-os különbséget jelent” – mondta Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. marketing vezetője. „Ezzel bizonyítást nyert az elmélet: a szigetelés a családi házak energiafogyasztás csökkentésének a legfenntarthatóbb módja.” – tette hozzá.

A két családi ház gázfogyasztása és fűtési célú kiadásai közötti különbség annak ellenére is kiugróan nagy, hogy az idei téli középhőmérséklet átlagosan 3 ˚C-kal volt magasabb, mint a megszokott. Az idén télen is volt azonban néhány olyan nap, illetve hét, amikor kifejezetten hideget mértek. Ezeken a napokon, a két ház energiafogyasztása és fűtésköltsége közötti különbség elérte az 55%-ot is. Ha a téli átlaghőmérséklet 3˚C fokkal alacsonyabb lett volna, a szigeteletlen ház gázfogyasztása további 15-18%-kal lett volna magasabb.

Szigeteléssel az áramszámlát is csökkenthetjük:

A program során a szakemberek negyedórás bontásokban vizsgálták a kazánok működését is. A szigetelt ház kazánja átlagosan mindössze harmadannyit üzemelt, mint a nem szigetelt otthon kazánja, sőt voltak olyan, melegebb téli napok, amikor be sem kapcsolt, mert a ház belső hőmérséklete nem csökkent a meghatározott érték alá. Mivel a kazán nem kapcsolt be, az elektromos keringető szivattyú sem üzemelt, ami a teljes fűtési szezonra vetítve mintegy 10.000 forintos megtakarítást eredményezett.

Szigetelés: megtérülő befektetés és többet hoz, mint egy bankbetét:

Ha a program során felhasznált hőszigetelő anyagok árát, nettó 1.327.553Ft-ot összehasonlítjuk a gázfogyasztás csökkenésből adódó 113.888 forint megtakarítással, megállapíthatjuk, hogy a hőszigetelés anyagköltsége 12 éven belül megtérül. Ez egyben azt is jelenti, hogy a korszerű szigetelés az anyagköltségre, mint befektetésre vetítve évente átlagosan 8%-os nettó hozamot hoz, ami átlagosan háromszor magasabb, mint a jelenleg elérhető betéti kamatok.

Az ásványgyapot szigetelés élettartama 50 év. Ha az éves megtakarítást a szigetelés teljes élettartamára kiszámoljuk, azt kapjuk, hogy 50 év alatt nettó jelenértékben kifejezve 5.694.400 forintot takaríthatunk meg, vagyis minden 1 forint amit szigetelésbe fektetettünk 4,3 forint megtérülést eredményez.

Mihez kezdjünk a Nálamszigetelnek Program eredményeivel?

A Nálamszigetelnek Program eredményeit, egy a program országos szintű kiterjesztésére vonatkozó modellszámítással együtt, a Knauf Insulation átadja az új kormány energiahatékonyságért felelős szakembereinek.

Az összes hazai lakóingatlan, vagyis 4,3 millió épület mintegy 66%-a családi ház. Ebből a 2,83 millió épületből a Knauf Insulation szakértői szerint 2,5 milliót lenne érdemes energiahatékonysági állapota miatt szigetelni. Ennek ellenére a családi házak szigetelésére jelenleg nincs, a panel programhoz hasonló, osztott finanszírozású energiahatékonysági program, amelynek kialakításához a Nálamszigetelnek Program eredményei jó alapot jelenthetnek.

És mi lesz a szigeteletlen házzal?

A Nálamszigetelnek Program az eredmények közreadásával nem ér véget. A szigetelt házban élő Attila és családja már most télen is élvezhette az „otthon melegét”, a nem szigetelt házban lakó Gábornak és családjának erre azonban nagyon sokat kellett költeni. A Knauf Insulation ezért az idén nyáron az ő otthonukat is leszigeteli, így a következő télen már ez a család is felezheti fűtésszámláját.

És hogy visszatérjünk az indító számokra. Az élet, az univerzum és minden persze fontos kérdések. De valljuk be: 46 % megtakarítás azért eléggé kézzelfogható eredmény. És hát többünket jobban érdekel, mint az említett kérdésekre keresett végső válasz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek