AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 05. 01.
Itt a Furdancson számtalanszor beszámoltunk már a sörről és a hozzá tartozó kiegészítőkről,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 05. 01.
Péntek van, nyakunkon a hétvége. Mint azt számtalanszor említettük már, a barkácsolás, építkezés...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 05. 01.
Volt már szó itt a Furdancson a sörnyitás megannyi módjáról. Bemutattunk mobiltelefonos kupaktalanítást...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 05. 01.
Mára egy habkönnyű hétvégi dolgozattal készültünk. Elkészítése hosszan tartó előkészítést...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 05. 01.
A múltkori sörnyitós poszt egyik kommentjében leltem rá erre a mondatra: "eddig talán a legextrémebb...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha vagytok annyi idősek, akkor személyesen is megismerkedhettetek a május elsejei felvonulások speciális hangulatával. Részemről gyerekként kimondottan szerettem vonulni. Értelmét akkor sem láttam, de volt vattacukor, virsli, államilag irányított transzparensek és integető bácsik. Emellett soha nem hallottam volna apám szájából a mai napig emlegetett mondatot: "Kisfiam! Ha jó leszel, apa iszik még egy sört." Nyilván vannak olvasóink között olyanok, akiknek vagy nincsenek, vagy csak homályos emlékei vannak munka ünnepéről, azokból az időkből, amikor még felvonulással tisztelegtek a munka ünnepének. Arra gondoltam hát, hogy ma megemlékezünk a felvonulások néhány összetevőjéről, kicsit másképp. Külön külön így vagy úgy volt már szó ezekről a kellékekről, úgyhogy ezekből szemezgettem ma.

kadar1.jpg

Virsli

Mint sok közösségi tevékenységnek, a felvonulásnak is fontos része volt az evés, mit ne mondjak a zabálás. A fesztiválhangulathoz elengedhetetlen a megfelelő energiabevitel, főleg, ha testmozgással is párosul. Minimum 360 métert meg kellett tenni az egykori Felvonulási téren (ma Ötvenhatosok tere), amíg el nem haladtunk a már említett integető bácsikkal felszerelt dísztribün előtt. Részemről leginkább virslivel töltekeztem. Nyilván nem kell bemutatni, hogy mi az a virsli, de ha nagyon érdekel benneteket, akkor a Wikipédián is megemlékeztek erről a viszonylag egyszerű élelmiszerről. ITT olvashatjátok. Ami minket illet, nemrég bemutattunk nektek egy napenergiával működő kerti grillt, amit nyugodtan használhatunk akár virslisütésre is.

suto002.jpg


Vattacukor

A virsli után, fojtásnak a vattacukor tűnt a legkézenfekvőbbnek. Semmi nem ragacsozza össze úgy a kezet, mint ez a színes cukorfelhő. A misztikus édesség és az elkészítésére szolgáló eszköz egyaránt csodálkozásra késztetett. Imádtam nézni a vattacukorgép működését, persze szigorúan már az édességgel a kezemben. Biztosra mentem: előbb a vattacukor, aztán  műszaki érdeklődés. Ilyen gépet akár házilag is összehozhatunk, és a kerti sütögetések sztárjai is lehetünk.

vattacukor02.jpg

Sör

Arról kár is vitázni, hogy a felvonuláson résztvevő felnőttek egyik kedvenc időtöltése a sörivás volt. Főként a férfiaké. Arra nem emlékszem, hogy csapolt sör volt-e, de az üveges Kőbányai tisztán él emlékeimben. Ha jól emlékszem, a gyülekező helyszínén, vízzel teli diszperzites vödörben sorakoztak egymás mellett. Az üvegek körül pedig az öt perc alatt leázott címkék úszkáltak. Ahhoz, hogy az apukák hozzájussanak az üveg tartalmához, nyilván le kellett valahogy pattintani a kupakot az üvegről. A férfiak általában felkészülten érkeztek és volt a csapatban legalább egy sörnyitó. Ha nem, akkor is megoldották valahogy. Manapság például egy mobiltelefon is alkalmas erre a célra, illetve számos egyéb módja is van a sörnyitásnak.

nokia.png

Körhinta

Ahhoz, hogy megdolgozzuk a gyomrunkban kavargó virslit és vattacukrot a legjobb eszköz a körhinta volt. Minden évben legalább egyszer valamelyik gyerek előadta a modern művészeti performanszt, a körhintáról hányást. Ez a pörgő-forgó játékszer a Városliget közelsége miatt könnyen elérhető volt, így rövid unszolásra majd minden gyerek mehetett vele egy kört, az elhomályosult apukák tekintetétől kísérve. Legalább ilyen jól szórakoztunk:

Transzparens

A végére hagytam a legfontosabbat, a transzparenst. A korabeli felvonulásokon, a vállalatok egymással versenyezve igyekeztek minél tetszetősebb transzparenssel megjelenni, melyek az adott cég megnevezése mellett, pártunkat és kormányunkat éltető feliratokkal voltak kicicomázva. Nem beszélve a vöröscsillagok egy főre eső számáról. Manapság is könnyedén egy tömegrendezvényen találhatjuk magunkat, ha nem figyelünk. Igaz, más célból. Ha transzparenssel érkeznénk a rendezvény helyszínére, érdemes elsajátítani, hogyan is kell egy profi táblát elkészíteni, hogy igazán figyelemfelkeltő legyen. Erről szóló posztunk ITT olvasható, az alábbi videón pedig meg is mutatják, hogy miként készítsünk hatékony transzparenst. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek