Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sörkollektor 4 - lássunk neki 

Bárhogy is próbálkozzék az egyszeri barkácsoló, előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor is a tervezgetéssel töltött napok/hetek után neki kell látni a fizikai megvalósításnak. Pedig tervezni, valljuk be, jóval egyszerűbb, ráadásul remekül lehet végezni a fűtött szobában is. És sokkal egyszerűbb ceruzával a kézben rajzolgatni egy kockás papírra, lendületes vonalakkal felvázolni a leendő kollektorunk körvonalait, mint a hideg, téli műhelyben fagyoskodni egy csomó deszka, és egy komolyabb bádogemberhez elegendő konzervdoboz között. A tervezés emelkedett hangulatában elegáns nagyvonalúsággal siklunk el az olyan földhözragadt problémák felett, hogy például hogyan is fogjuk a csöveket rögzíteni a gyűjtődobozokhoz.

sörkollektor konzervdoboz légkollektor csináld magad fűtés

Sörkollektor 3 - válaszok

Most, hogy végigvettük, hányféle szempontot is kellene figyelembe venni egy sörkollektor építésénél, itt az ideje, hogy hozzálássunk a sajátunk építésének. Ezt persze tudományosan, gondosan méretezve kellene elkészíteni. Azonban a helyzet az, hogy a korábbi értekezésünkben összeszedett rengeteg szempont igen sokrétű háttérmunkát igényelne. Konkrét számítások, amelyek alapján el lehetne indulni, sem nagyon léteznek. Ezért aztán arra jutottunk, hogy a mi projektünk egy olyan kollektor lesz, amiben több minden is változtatható/cserélhető lesz. És ha elkészül, elkezdünk mérni. Aztán hátha kikerekedik ebből az egészből valami használható segédanyag az utánunk következőknek...

sörkolektor légkollektor kollektor építés macskakajás konzerv konzervdoboz

Sörkollektor 2 - kérdések

Sörkollektoros sorozatunk második részében egy rakás kérdést borítunk a tisztelt olvasók elé. Mint jeleztük már, egy ilyen szerkezet építésekor - a látszólagos egyszerűsége ellenére - igen sok, egymással néha nagyon is ellentétes szempont átgondolására lehet szükség.

sörkollektor légkollektor napeneria légfűtés

Itt a Furdancsnál már többször szóba került a sörkollektorok alapos körbejárásának igénye. Ezekről a szerkezetekről már sokan hallhattak, pár éve került be a köztudatba ez a kifejezés. Aki nem ismerné, annak egyelőre annyit mondanánk, hogy ez neve ellenére egy komoly fűtőalkalmatosság, a sör-előtag csak a készítéséhez felhasznált italos dobozokat jelöli, amelyek a nagyon kis falvastagságuk miatt különösen alkalmasak erre a célra. Szóval ne a név alapján ítéljünk, lássuk a szerkezetet.

sörkollektor napenergia sörös doboz fűtés olcsó fűtés légfűtés kollektor

A nyár szerszáma, a sörnyitó

Péntek lévén, autós témával kellene jöjjünk. De ehhez most egyszerűen túl meleg van. Ilyenkor nemigen lehet mást tenni, mint rengeteg sört inni. Ez viszont az autóüvezetéssel nem igen egyeztethető össze, így most az autót inkább otthon hagyjuk. A sörfogyasztáshoz viszont elengedhetetlen egy eszköz, amivel kinyitjuk az üveget. Vannak ugyan olyanok, akik simán leharapják a kupakot, de minket kevésbé kemény fogakkal látott el az evolúció, szóval nekünk bizony SZERSZÁMRA van szükségünk ehhez is...

A hét műtárgya: az esőkabát

Oké, az esőkabát kicsit kilóg a szerszámok sorából. Viszont jóval több ember használja, mint mondjuk a varázsvesszőt vagy épp a kerítésfogót. És esőkabátra, vagy pontosabban esőruházatra minden, a szabadtéren dolgozó munkásnak, ezermesternek is szüksége van. Szerencsére manapság már igen modern változatok vannak ezekből is, előbb azonban nézzük meg, mióta is létezik a mai értelemben vett esőkabát illetve esőruházat.

Barkácsoljunk kenyeret!

Manapság abszolút reneszánszát éli az otthoni kenyérsütés. Mindenhonnan ez folyik, folyamatosan jobbnál jobb receptekbe botlunk minden fórumon. Természetesen mi sem maradhatunk ki ebből, különösen, hogy itt az új kenyér ünnepe...

Szerencse, hogy szerkesztőségünk oszlopos tagja, Thoreau kolléga nagy barátja a kelt tésztáknak, és sokszor lusta elbiciklizni a boltig. A továbbiakban egy ilyen kenyérpótlás leírását olvashatjuk.

Beer-Time!

Miután a környezetvédelem és az újrahasznosítás szívügyünk, egy korábbi cikkünkben említett sörnyitó alkalmatosságok rendszeres használata után keletkező söröskupakokat is el kell használjuk valamire. Csinálhatunk belőlük például faliórát.

time4.jpg

Láncfűrész mint sörnyitó

Itt a Furdancson számtalanszor beszámoltunk már a sörről és a hozzá tartozó kiegészítőkről, mint a barkácsolás nélkülözhetetlen kellékeiről. Azt is leszögezhetjük, hogy olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó. Misem bizonyítja ezt jobban, mint az alábbi videó. Nem kell megrettennünk, ha egy bontatlan sör környezetében találjuk magunkat és csak egy láncfűrész van nálunk. Használjuk az alábbiak szerint. Egészségünkre!

Még több sörös téma ITT

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Péntek van, nyakunkon a hétvége. Mint azt számtalanszor említettük már, a barkácsolás, építkezés és ház körüli karbantartás elengedhetetlen kelléke a sör. Illetve a sörfogyasztás. A Furdancs történetében volt már szó különböző sörnyitási technikákról, most pedig itt egy újabb. Nyilván német barátaink fejlesztették ki, ezt az alábbi videón látható praktikus eszközt. Minek is vennénk el az értékes, sörivásra szánt időből nyitogatással, ha egy mozdulattal megoldható az egész. A videót látva, könny szökött a szemünkbe, olyan szép.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek