AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 08. 13.
Első olvasatra talán többen gondolják, hogy az e posztban vázolt probléma és a megoldása...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 08. 13.
Ez a munka főként a régi, agyon mázolt nyílászáróknál okoz gondot. Ezeknél ugyanis többnyire...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 08. 13.
Manapság aki csak teheti, a régi ablakait korszerű, műanyag keretszerkezetesekre cseréli. Ám...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 08. 13.
Az új nyílászárók természetesen huzatmentesen záródnak, ám a régi, fából készülteknél...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 08. 13.
Előző ablakszigetelős írásunkban igyekeztünk bemutatni, hogyan járjunk el házilag, ha csukott...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ablakcsere

Manapság minden bizonnyal elég sokan gondolkodnak a régi ablakaik korszerűbbre cserélésén. Kétség kívül csábító ajánlatokkal lehet találkozni és szinte minden igényt kielégítő formai megoldások is kecsegtetik az ablakcsere után érdeklődőket. Ám ez nem is olyan olcsó mulatság és nem is mindenhol megvalósítható kompromisszumok nélkül. Gondoljunk csak a régi építésű lakások méretes ablakaira. Ám tagadhatatlan előnyei is vannak a műanyag keretes ablakok cseréjének, különösen a karbantartásukat illetően. Mielőtt azonban az ablakcserét illetően döntenénk, feltétlenül és alaposan tájékozódni kell a különböző gyártók ajánlatai között.

ablakcsere01.jpg

Egy lakótelepi lakásban az ablakcsere akár egy nap alatt megoldható, hiszen a régi ablakokat viszonylag könnyen eltávolítja a kivitelező és be is építi az újat. A családi házakban is közel hasonló gyorsasággal megoldható a régi ablakok cseréje, mert a régieket könnyű eltávolítani az ablaknyílásból és az újakat ezek helyére erősíteni. Ám ezt csak olyan vállalkozásra szabad bízni, amelyik  nemcsak az ablakok legyártását, hanem a helyszíni felmérést és a teljes beépítést – az esetleges helyreállítással együtt – vállalja.

 A felmérés alkalmával azonban egyéb szempontok is felmerülhetnek, pl. az ablakfelületek tagolása, a különféle nyitási módok kombinálása és az egyéb kombinált, pl. beépített redőnyös, és integrált rovarhálós változatok és nem utolsó sorban az üvegezés kiválasztása. Ezek mindegyike árnövekedést jelent, mégpedig elég jelentős összeggel növelheti meg a végső bekerülési összeget. Ráadásul ilyen munkára csak garanciával rendelkező vállalkozókat, vagy még inkább az ablakgyártókat célszerű megkeresni, akik komplett kivitelezést vállalnak. Ilyen esetekben a különféle kivitelű ablakprofilok mellett azt is célszerű figyelembe venni, hogy az új ablak profilja mennyivel csökkenti az ablakok fénybeeresztő felületét. Célszerű több gyártótól is előzetes árajánlatot kérni és ennek alapján kiválasztani a számunkra megfelelő vállalkozást. Társasházakban pl. az épület egységes összképet is figyelembe kell venni, mert erre esetlegesen az alapító okirat kötelezi a tulajdonosokat, és ezt mindenkor be kell tartani.

gerebtokos.jpgGerébtokos ablak

Ám a régi bérházakban közel sem ilyen egyszerű a régi ablakok cseréje. Ezekben ugyanis különféle tokszerkezetű ablakok vannak, amelyek jelentősen megnehezíthetik az új ablakok cseréjét. Vannak olyan ablakok, amelyeknek a tok eltávolítása, kiemelése után csak komoly kőműves munkával lehet az ablaknyílást és annak környezetét az új ablak beépítésére alkalmassá tenni. Ez pedig már jelentősen megdrágítja és hosszadalmassá teszi az ablakcserét, pl. a kapcsolt gerébtokos ablakoknál. Erre is van ugyan megoldás, pl. a régi tokot meghagyják és ebbe építik bele az új ablakokat. Ezzel ugyan az ablakszárnyak zárása kiváló lesz, ám a régi tokok karbantartó mázolására még mindig szükség lesz és szűkebb lesz maga az ablak bevilágító felülete. Ilyen esetekben előbb érdemes egy asztaloshoz fordulni, aki esetleg a régi ablakszárnyak passzításával és megfelelő résszigetelés beépítésével megszünteti a régi faablakok huzatosságát, mégpedig az ablakcserénél jóval kisebb költséggel. Ennek természetesen előfeltétele, hogy az ablakok és a tokok viszonylag jó állapotúak legyenek. A huzatosságuk megszüntetését pedig a belső szárnyak jól záró utólagos szigetelésével lehet megszüntetni, ami viszont nem fogja gátolni e régi ablakok természetes és állandó légcseréjét. Az így keletkező hőveszteség szinte jelentéktelen, amit viszont az esetleges üvegcserével lehet jelentősen csökkenteni.    

Új kép (3).png     

Az ilyen fakeretes ablakok üvegezésénél több megoldás is szóba jöhet. Ez főként a belső ablakszárnyak üvegénél érdemes meggondolni, mert ezek low-E  azaz hővisszaverő fémrétegűre cserélésével jelentősen csökkenthető az ablak üvegfelületének hővesztesége. Ez ugyan elég sokba kerülhet, lévén, hogy 1 négyzetméter fémbevonatú üveg kb. 4000 Ft, viszont egyszerűbb, mint a vékonyabb, 3-4-4 mm-es hőszigetelő üvegszerkezet keretbe építése, ami esetleg horonymélyítést is igényel. A régi faablakoknál tehát érdemes alaposan megfontolni ezek műanyagablakra cserélését, mert esetleg más megoldással legalább ezekhez megközelítően jó eredmény olcsóbban is megvalósítható.   

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.  

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek