AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 02. 24.
Első olvasatra talán többen gondolják, hogy az e posztban vázolt probléma és a megoldása...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 24.
Ez a munka főként a régi, agyon mázolt nyílászáróknál okoz gondot. Ezeknél ugyanis többnyire...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 24.
Az új nyílászárók természetesen huzatmentesen záródnak, ám a régi, fából készülteknél...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 24.
Manapság minden bizonnyal elég sokan gondolkodnak a régi ablakaik korszerűbbre cserélésén....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 02. 24.
Előző ablakszigetelős írásunkban igyekeztünk bemutatni, hogyan járjunk el házilag, ha csukott...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi ablakok felújítása

Manapság aki csak teheti, a régi ablakait korszerű, műanyag keretszerkezetesekre cseréli. Ám ez azon túl, hogy sokba kerül, kockázatokat is jelent. Ezzel ugyanis megszűnik a lakás eddig természetes légcseréje ami szélsőséges esetben a helyiségek penészesedését is okozhatja. Mielőtt döntenénk, nem árt megvizsgálni, hogy nem kifizetődőbb-e egy általános ablakfelújítás a csere helyett. Mivel az országban sok régi épület van, érdemes ezek ablakait kellő szakértelemmel felújítatni.

Elsőre talán gyorsan kivitelezhetőnek és kényelmesnek tűnhet az ablakcsere, amivel ezek karbantartási gondjai is hosszú időre elfelejthetők. Ám az új ablakok beépítése nem mindig oldható meg egyszerűen. Ha pl. az ablaktokok az oldalfalakra is rátakarnak, sőt az ablakok alatti fal is faburkolatú, jelentős kőműves munkát is jelent az új ablak beépítése. Ilyen esetekben célszerű a meglevő ablakok felújításának lehetőségét megvizsgáltatni, mert e munkálatok ugyan jelentősek lehetnek, ám a költségei a csere felét sem biztos, hogy elérik, ráadásul közel azonos környezeti javulás mellett. Szerencsére az ilyen munkákra egyre több referenciával is rendelkező vállalkozó szakosodott, akik felelősséggel vállalják a régi ablakok felújítását. Ez természetesen az adott ablakok állapotán is múlik, mert a rosszakon  már tényleg csak a csere segíthet.

Leggyakoribbak az ún. kapcsolt gerébtokos ablakok, amelyeknek zárszerkezete elég egyszerű, méretüktől függően egy vagy kétszárnyúak és a rúdzárak általában három ponton zárják a szárnyakat, mint ahogyan a szárnyak is kettő-, illetve három pánttal csatlakoznak a tokhoz. Lehet, hogy agyonmázoltak, ám az anyaguk többségüknél még megfelelő. A felújításuk megfelelő szakmai hozzáértéssel megoldható.


Gerébtokos ablak kiszerelve

Általában az ablakszárnyaik záródásával van a legtöbb probléma, ami miatt az ablakszárnyak között felgyülemlik a pára és a belső hőkülönbség miatt nem tud kiszellőzni. Téli időszakban jelentős a hőveszteségük amit a huzatoságuk okoz. Ezen a szárnyak illesztésével és a belső szárnyakba mart utólagos horonyszigetelésével lehet segíteni. Mindig a belső szárnyat kell az ütköztetéseknél szigetelni, hogy a belső fűtött tér meleg párás levegője ne jusson a két ablakszárny közé. Ezzel megakadályozható, hogy a nedvesség a külső szárny hideg üvegén lecsapódjon. Az ilyen utólag a mart hornyokba préselt „szakál csapos” és elasztikus szigetelések időtállóak és mázoláskor eltávolíthatók, majd visszahelyezhetők a hornyokba.

A horonyszigetelés egyik fontos szerszáma a derelyeszaggató

A vetemedett szárnyakat pedig a keretek illesztésével, a pántjaik megfelelő beállításával korrigálhatók. A zárszerkezetek is elég könnyen javíthatók a hozzáértő szakembereknek, bár esetenként a teljes csere sem ritka, mint ahogyan a zárlemezeké sem. A szárnyak feszülését a túl vastag festékréteg is okozhatja, amit azonban csak a teljes eltávolításukkal lehet megszüntetni, ami után már az illesztésük is könnyebben elvégezhető. Ezt követően az új mázoláshoz már kimondottan ablakzománcot célszerű használni, amely UV álló és rugalmas, időjárásálló bevonatot biztosít hosszú távon is. Az ablakkeretek korhadó részegységei, mint pl. a vízvető lécek és az azok alatti tokléc is pótolhatók, vagy némi utómunkálatokat követően kijavíthatók.

Az ilyen típusú ablakok másik kritikus része az üvegezésük.   Költségtakarékos megoldást jelenthet a belső szárnyak 4 mm vastag, keménybevonatos low-e  üvegezésűre cserélése, amelyekkel még így is jelentős hőenergia  takarítható meg. Ha jelentősebb hő megtakarítás a cél, akkor a legvékonyabb, argongáz töltésű üvegszerkezetet ajánlatos beépíteni, de csak a belső ablakszárnyakba. Hátránya ugyan, hogy bizonyos esetekben a szárnyak üvegbefogadó hornyolását mélyíteni kell, feltéve ha a szárnyszerkezet ezt elbírja. Előnye, hogy az ilyen üvegezésű ablakok U-értéke akár 1,1-1,3 W/m2K lesz a csere után.

Az ilyen felújítási munkákhoz ugyan hosszabb idő szükséges, ám általuk elérhető, hogy a lakás légcseréje ideális maradjon és jelentős hő megtakarítással járjon az ablakcseréknél ideálisabb áron.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

             

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek