AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 09. 17.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 17.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 17.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 17.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 09. 17.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kockáztatunk

Hogy a fenyő puhafa, azt több motoros - akik már gázoltak eléjük ugró fenyőfát - vitatja. Belőle készül a népszerű cserépléc és más építőipari szálanyag. Gyalulva dekoratív és árszintje, elérhetősége igazán alkalmassá teszi házi barkácsolás alapanyagának.

kocka_000.jpg

Az építőipari fenyőléc puhább az asztalosmunkához jobban ajánlott (nagyobb gyanta-tartalmú) borovi fenyővel vagy a gyárilag hossztoldott alapanyagokkal szemben és hajlamos vetemedni. Mai ajánlatunkban a vetemedés egyáltalán nem játszik szerepet. Árérzékeny jellegű tippet adunk időben a karácsonyi ajándékozáshoz, ha most nekilátunk, nem ég körmünkre a munka.

Vessünk egy pillantást a korabeli építőkészletre. Nem kényeztették a gyerekeket hengeres formákkal vagy ívelt áthidalókkal. A "szegény ember vízzel főz" jelige szellemében mi sem tesszük. Ez az írás tele van kompromisszummal, igazából én sem ajándéknak szántam, hanem egy későbbi poszt alapanyagául szolgálnak.

Akinek megtetszett az ékegyszerű ötlet, a kockák minőségét fokozhatja keményebb fa  (még jobban fáj, ha rálépünk mezítláb) vagy ehető zománcfesték (van ilyen, tényleg) használatával.

kocka_10.jpg

Mindenek előtt tisztázzuk a célcsoportot. Annyira fiatal gyerekeknek, akik hajlamosak megrágni dolgokat, festés nélkül vagy sehogyan csomagoljunk házi kockát a (stílusosan) fenyőfa alá. Fapácot használtam színezésre, ami teljesen természetbarát, viszont lakkozás nélkül hajlamos oldódni. Egy elkékült ajkú, esetleg vörös nyálat csorgató gyermek felbukkanása ijesztő lehet, miközben zombifilmet nézünk.

kocka.jpg

Lássuk tehát a konkrét munkafolyamatot. Négy darab, babkaróból megmaradt lécet használtam fel, összesen 2.5 méter hosszúságban. Leendő kockáinknak szabályos négyzet az alapja, tehát a léc magasságának megfelelő szélességre állítsuk be a fűrészt, illetve néhány felezett méretű lécet is vághatunk, áthidalók számára.

kocka_1.jpg

Körfűrésze válogatja, mennyire durva felületi érdességgel szeletelhetjük lécekre az 50*30 mm méretű alapanyagot. Megalomániás apukák vagy titokban kalapácsvető pályára szánt gyerekek esetében 50*50 fenyő hasábot is használhatunk.

kocka_2.jpg

A durva nagyolást szalagcsiszolóval, a finomítást rezgőcsiszolóval végeztem. Ha marokra fogva körbetekerjük egy darab finom csiszolóvászonnal, a felület tükrösítése mellett az élek letörését is elvégezzük egy menetben.

Innentől a skizoid paranoia vezesse lépteinket, illetve ujjainkat. Egy pillanatra se bízzunk a gérvágók gyárilag felvésett skálájában, hanem ellenőrizzük le a valós derékszög meglétét. Általában nem egyezik és bár gerendavágásnál nem kritikus, de most fontos, hogy ne pisai stílusra kárhoztassuk a toronyépítő csemetét.

kocka_6.jpg

Nem a fém derékszög darabolására készülök, hanem az állandó távolságot állítom be a gérvágó fűrészen. Így nem kell méregetni, jelölni. Itt sem mellékes a fűrészlap típusa. Ha van lehetőség, finomabb fogazásút válasszunk.

kocka_4.jpg

Ezután koppanásig nyomjuk a lécet, vágunk, lesöpörjük a méretre csapott kockát. Elvileg ugyanakkorának kell lenni. Aztán arra gondoltam, hogy fontos demonstrálnunk a műszaki területre készülő gyermekeknek a tűrési határértékek és szabványos alkotóelemek fontosságát. Így a végén teljesen eltérő hasábokat daraboltam. Majd ezzel teszteljük stressztűrő képességét.

kocka_8.jpg

2.4 méter anyagból csinos doboznyi építőkocka született. A gyerekek kreativitása határtalan, sokkal jobban élvezik egy 200-500 darabos fakocka készletben rejlő lehetőségeket, mint a többszörösébe kerülő "Rodriguez ezredes műanyag indián erődjét" (vagy hasonló gyári terméket).

kocka_9.jpg

Remélem pszichoanalitikusok, gyakorló kőművesek és építőmérnökök nem látják e fotót. A divatos környezetbarát stílussal is indokolhatjuk, ha megelégszünk a natúr színnel. Ekkor enyhén nedvesítsük meg a fadarabokat. Ez felegyenesíti a bujkáló szálkákat. Száradás után ismét csiszoljuk le. Sajnos a száliránnyal merőleges oldalon - tehát a léc végein - ez odafigyelést igényel, mert egy ferde csiszolás már tönkre is tette a gondosan kimért derékszöget.

kocka_0.jpg

Mediterrán hegyi falura emlékeztet az összkép vagy inkább "Görög sportlétesítmény az olimpia után két évvel". Mint említettem, a hasábok mérete teljesen eltérő, ezért az ingatag struktúra. Egy kis csomag porított - vízalapú - fapáccal kockák százait festhetjük meg. Leginkább természetes fák színeiben kapható, de előfordul zöld, bíbor és kék is. Minél töményebb oldatot készítünk, illetve minél tovább áztatjuk bele a kockákat, annál sötétebb színre festi azokat.

Száradás, még egy finom csiszolás után a jól végzett munka örömével lephetjük meg ismerőseinket egy megapack méretű kockakészlettel, miután aláírattunk velük egy nyilatkozatot, hogy a játék használatából adódó mindennemű kártérítési igényről lemondanak.


 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek