Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A karácsonyfatalpak titkos élete...

Bizony, közeleg az évi rendes faállítás ideje. Azoknak a száján, akik csak évente egyszer foglalkoznak ezzel, és évközben sem nagyon gyakorolnak, ilyenkor bizony kicsúszik egy-két ünnepietlen kifejezés. Pedig a fa felállítása nem ördöngősség...

Ezt a villámposzot a baráti körömben, a karácsonyfa esztétikumáról folytatott, még most is tartó, végtelennek tűnő vita szülte. Egy kedves barátom, egykori főnököm, Zoltán kétségbeesett kérdést intézett virtuális barátaihoz a Facebookon, hogy honnan is szerezhetne egy a múlt század hetvenes, legfeljebb nyolcvanas éveiből származó, hagyományos izzókkal ellátott fényfüzérhez világítótestet. Kiégett ugyanis, és mint az köztudott és a soros kapcsolásról az iskolában megtanultuk, épp a karácsonyi izzósorral szemléltetve, ha a sorba kötött izzók közül akár csak egy is kiég, akkor az egész karácsonyfa sötétségbe borul. Tekintve, hogy az említett úr már nem a főnököm, az utóbbi időben egész jóban lettünk, és őszinte érdeklődéssel fordultam kérése, kérdése felé. Nem mintha nekem lett volna ilyen izzóm. Valahol a második hozzászólásom tájékán indult el a beszélgetés a karácsonyfa esztétikai létjogosultságáról. Ez most mindegy is, viszont Zoltán a kommentfolyamban egy igen érdekes információt tett közzé. Főleg azon olvasóinknak lehet ez hasznos, akik Zoltánhoz hasonlóan a hagyományos fényfüzér segítségével előállított karácsonyi hangulatban hisznek. Íme:

"végül, de nem utolsó sorban, egy hasznos tipp a furdancs blog olvasóinak: hogyan növeljük meg az ilyen régebbi tipusú karácsonyfaizzók élettartamát?
nos, mi sem egyszerűbb. ezeket az izzósorokat még a 220 V-os hálózati feszültséghez tervezték, egy sorba 16 db izzó van kötve. ha a 220-at elosztjuk 16-tal, akkor azt kapjuk, hogy 1 db izzóra 13,75 V esik, ehhez ugye anno meg is feleltek a 14 V-os izzók.
csakhogy! időközben változott a szabvány, és a hálózati feszültség már jónéhány éve 230 V! így ma már 230/16 = 14,375 V esik egy-egy izzóra, vagyis folyamatosan enyhe túlfeszültséget kapnak az izzók, így nem is csoda, hogy hamar kiégnek.
mi hát a megoldás? egyszerű, mint egy faék — mondhatnák erre a furdancs blog kedves olvasói: kössünk be plusz 1 db, tehát egy tizenhetedik izzót is a sorba (már persze, ha tudunk szerezni hozzávaló foglalatot is), így újra 14 V-nál egy picivel kisebb feszültség — konkrétan 230/17 = kb. 13,53 V — fog egy izzóra esni, ami az izzók fényerejét tekintve szabad szemmel észrevehetetlen csökkenést, élettartamukra nézve viszont jelentős hosszabbodást eredményez!
remélem, ezzel a kis hasznos praktikával sikerült hozzájárulni az ünnep fényének emeléséhez!
és most zene."

Köszönjük Zoltánnak az ötletet, melyet itt lejjebb, kommentek segítségével cincálhattok szét. Ez itt alább pedig Zoltán, hagyományos izzósorral felszerelt karácsonyfája.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Másodjára érkezik el a pillanat a Furdancs Blog életében, hogy a karácsony körül vesz bennünket. Együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről az alábbi gyűjteménnyel kedveskedünk nektek, ha az izzószerelés, talpba faragás és egyéb karácsonykor szokásos nem feltétlenül kívánt barkácsfeladatok és az ünneplés mellett esetleg a neten is ténferegtek. A fent említett topikok kapcsán ajánljuk magunkat. Egyrészt karácsonyfa-izzós cikkünket másrészt a karácsonyfatalpak varázslatos világáról készült posztunkat ajánljuk szíves figyelmetekbe. Elsősorban pedig:

Barkácsolás mentes nagyon boldog karácsonyt kívánunk!

Most pedig jöjjenek a fotók, kreatív, fura és kimondottan ronda karácsonyfákról. Vagy ahhoz hasonlókról.

Photo 2013.12.23. 20 06 21.jpg

Photo 2013.12.23. 20 06 45.jpg

Photo 2013.12.23. 20 06 57.jpg

Photo 2013.12.23. 20 07 19.jpg

Photo 2013.12.23. 20 07 47.jpg

Photo 2013.12.23. 20 07 56.jpg

Photo 2013.12.23. 20 08 24.jpg

Photo 2013.12.23. 20 08 48.jpg

Photo 2013.12.23. 20 32 38.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

ferfias.jpg

Barkácsmentes boldog karácsonyt!

Ezzel a gyönyörűen feldíszített létrával kívánunk boldog karácsonyt mindenkinek. Ne feledjétek el lefotózni karácsonyfátok talpát, hogy aztán nyerjetek a játékunkon. Részletek ITT!

Karácsonyfatalp-játék

Ilyentájt hazánk piacvezető barkácsmutatványa a fenyőfa befaragása a talpba. Összehozza a családot, néhány esetben pedig szétzilálja azt, szerencsére csak rövid időre. Mindannyian részesei voltunk már annak a pillanatnak, amikor a család együtt énekli a "mennyből az angyalt", közben mindenki a fát nézi, rajta a sok fényes kütyüvel. Csak apuka bámulja büszkeségtől könnyes szemmel a karácsonyfa talpát. Jól sikerült, mondogatja magában. Nos arra gondoltunk, hogy szívesen osztoznánk büszkeségetekben! Küldjetek fotót karácsonyfátok talpáról. Akár a már elkészült művet szívesen látjuk, de küldhettek "így készült" fotókat is. A pályamunkákat a furdancsblog@gmail.com címre várjuk. Szerkesztőségünkben kézfeltartással szavazzuk meg a nekünk legjobban tetsző talpat. A nyertes választhat egy könyvet a Cser Kiadó webshopjában fellelhető készletből. A fotókat december 28-ig várjuk.

Fura karácsonyfák

Karácsony közeledtével egy határozott feszültségforrás maga a karácsonyfa. A családi konfliktustól a barkács-sérülésig, sok minden előfordulhat a karácsonyfa körül. Nyilván sokan az utolsó pillanatig halogatják a fa beszerzését. Ha ez nem sikerülne, vagy valami igazán különleges fa alatt szeretnétek elhelyezni az ajándékokat, akkor alternatív megoldásokért böngésszétek át EZT az oldalt, vagy EZT. Persze ne vegyétek túl komolyan!

Nekem ez a kedvencem

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek