AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 09. 12.
Az elhanyagolt lakótelepi másfél szobás lakás felújításának első fokozataként a kisszoba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 12.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 12.
Bárhogy is próbálkozzék az egyszeri barkácsoló, előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor is...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 12.
A július eleji kánikula sokkja maradandó élmény ezen a nyáron. Nem mindenkinek adatik meg...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 09. 12.
Nemrég bemutattunk egy házilag elkészíthető légkondit, arra az esetre, ha végképp elegünk van...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyedi faldíszítés tapétával

Olyan lakóhelyiségekben, ahol számottevő szabad falfelület van, számtalan módon lehet érdekessé tenni azokat. A sivárnak is mondható falakat képek, szabadon álló polcok felszerelésével, vagy egyéb dekorációs elemekkel pl. a falra ragasztható  figurális matricákkal is lehet dekorálni. Ezek helyett azonban különféle mintázatú és struktúrájú tapéták kreatív felragasztásával is attraktívvá tehetők az ilyen falrészek.

Az ilyen megoldásokkal többnyire sima, egyszínűre festett falakat utólag is lehet tapétacsíkok felragasztásával érdekessé tenni. Az ilyen faldíszítés kreatívitást, jó színérzéket és esetenként némi visszafogottságot is igényel. A tapétaszaküzletben ugyanis a különféle kivitelű, mintázatú és felületi struktúráltságú tapéták olyan bő kínálatával kerül szembe mindenki, hogy ezek közül elég nehéz a célnak leginkább megfelelő mintázatú, színű és felületű változatokat kiválasztani. Ehhez az egész szoba berendezésének színvilágát, stílusát, a helyiség bevilágítottságának sajátosságait és a falfelületek színét együttesen kell figyelembe venni. Az sem mellékes, hogy egy teljes falfelület, vagy annak csak bizonyos sávjai lesznek tapétázva. A tapétaminták stílusa és színei lehetőleg a berendezéshez illők legyenek, ami főként a klasszikus bútorzatú helyiségeknél fontos szempont. A modern bútorokhoz már könnyebben választhatók különféle mintázatok, a színek pedig akár merész, kontrasztos hatásúak is lehetnek.

Esetenként számba vehetők a különféle bőr, vagy természetes kőutzánzatú, mosható felületű tapéták is, amelyek adott környezetben a felületük mintázatával nagyon dekoratív látványt nyújthatnak. Még a nagy mintázatú tapéták – amelyek általában csak a nagy alapterületű helyiségekben ideálisak – is meglepően dekoratívak lehetnek még a kisebb helyiségek oldalfal részén is. A mintázat mérete, iránya miatt akár még a helyiség optikai korrekciója is elérhető, ha sávosan kerülnek felragasztásra.

Ez a legegyszerűbb változtatás, és ezek egymástól való távolsága is különféle jellegű változásokat eredményezhet. Az is jó megoldás lehet, amikor egy nagyobb falfelület kap a környező falaktól eltérő, elütő tapétaburkolatot. A nagyobb egybenyíló lakóhelyiségekben pedig a hasonló jellegű, ám esetenként mintaméretükben eltérő tapétákkal borított falakkal lehet élénkítően kiemelté tenni a kiválasztott falrészt. A tapéták ilyen módon történő kombinálásával nagyon egyedi és attraktív hatások érhetők el, ám csak megfontolt és körültekintő alkalmazás mellett.

Az ilyen festett és részben tapétázandó falaknál a tapétázott részeket nem szükséges festéskor kihagyni és a már diszperziós festésű falakra utólag is felragaszthatók a tapéták. A nagyobb falfelületekre kerülő egybefüggő tapétaborítás esetén pedig még a festés is szükségtelen. E dekorálási célra a textilrost hátoldal borítású vlies fajták az ideálisak, mert ezek választéka szín, mintázat és felületi struktúráltság szempontjából nagyon változatos. A tapéták többségükben 53 cm szélesek, ám akad közöttük 70 cm szélességű is. A tekercsek hossza általában 10,5 m körüli, a nagyobb tekercsszélességűek pedig esetenként megkönnyítik a nagyobb egybefüggő falfelületek lefedését. A hagyományos papír hátoldalú tapéták alá azonban a falra makulatúra papírt kell ragasztani, ami a vlies tapétákhoz szükségtelen.

A vlies tapéták felragasztásához a falat kell ragasztóval egyenletesen bekenni és a pontosan méretre szabott darabokat gondosan illesztve kell a helyükre illeszteni. Ez különösen fontos a sávosan felragasztott csíkoknál amelyek illesztő vonalai előre kijelölendők, kifedő szalagokkal lehatárolandók a ragasztó falra kenődése miatt. A vlies tapétákhoz ajánlott ragasztót érdemes használni és a kifedő ragasztószalagot a tapéta lesimítása után lapos szögben tartva, lassan húzva célszerű eltávolítani. A kreatívan és jól megválasztott tapéták kiválóan alkalmasak arra, hogy az egyébként konvencionálisan kifestett lakóhelyiségek egy kiválasztott felületét mindenki saját elképzelése alapján egyedivé változtassa.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek