AJÁNLÓ
 
09:30
2013. 06. 03.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2013. 06. 03.
Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2013. 06. 03.
Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2013. 06. 03.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:30
2013. 06. 03.
Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az elhanyagolt lakótelepi másfél szobás lakás felújításának első fokozataként a kisszoba faláról és a mennyezetéről kellett eltávolítani a rémes állapotú tapétát. E munkát ugyan minden helyiségben el kell majd végezni, mert a falakon levő tapéta állapota elviselhetetlen, ám a lakás mielőbbi lakhatósága és a szoba viszonylag kis mérete miatt a majdani hálószoba rendbetétele volt az elsődleges cél. Viszonylag könnyű munkának látszott, ám a néhol már leváló tapéta eltávolítása mégsem volt sétagalopp.

Először is a kopott padlószőnyegre vastag takarófólia került, mivel előre láthatóan sok lesz a piszok és a leáztatás miatt nedvesedésre is számítani kellett. A padlószőnyeg ugyan elég viseletes volt, ám a nedvesedését a fólia fedéssel el tudták kerülni. A tapétát természetesen a mennyezeten kezdték el és ennek megkönnyítése érdekében meleg vízzel alaposan fel kellett áztatni magát a tapétát és a ragasztóanyagát. E célra a hosszú szálú festőhenger jó eszköznek látszott, feltéve, hogy nem fej felett dolgoznak vele. Mint kiderült, ezt elég nehéz elkerülni, mint ahogyan azt is, hogy a hengert nem ajánlatos „tempósan” használni, mert így fröcsköl, mint egy kerti locsoló. Ezért azután kissé elázva, de sikerült eléggé átnedvesíteni a mennyezeti tapétaréteget. Ám a lehántolásakor kiderült, hogy még előtte is szükséges egy előnedvesítés. Így a mennyezeten több kisebb terület át vizezését követően már könnyebben ment a fedőanyag lehántolása.

spatulya.jpg
Spatulya

Jó széles spatulyával már elég könnyen le tudták hántolni a tapéta nagy részét, ám akadtak makacsabb foltok, amit csak újabb nedvesítéssel sikerült lehántani a mennyezetről. Így bizony elég lassan haladtak. Ám amint megérkezett egy segítőkész barát, aki elvállalta az előáztatás kellemetlen munkáját, már felgyorsult a munka és eredményeként előtűnt az alapfelület, ami természetesen elég rücskös volt. Ezért is volt tapétázva, mert ez a burkolóanyag jótékonyan eltünteti a felületi hibákat. Az oldalfalakon már könnyebben és főleg gyorsabban haladtak, hasznosítva a mennyezeten tapasztaltakat. Kialakult a lépcsőzetes munka. Az előnedvesítést végezte a két tulajdonos, a segítőtárs pedig az oldalfal tapétarétegét igyekezett tempósan eltávolítani. A makacsabb részeket csak ezután, újra nedvesítésüket követően hántották le. Nem volt könnyű munka, volt ahol többszöri nedvesítést követően sikerült lekaparni a makacsabb tapétafoltokat. Szerencsére itt nem kellett a vakolat megsértésétől tartaniuk, hiszen a falak betonból voltak. Viszont így meg a falfelületek durvák, ragyásak voltak, amit csak gipsz glettes besimítással tehettek falfestésre alkalmassá. Némileg feltakarítottak, a fóliáról feltörölték a koszt, hogy elkerüljék a piszok széthordását a lakás más helyiségeibe.

DSC02815 (1).jpg DSC02818 (1).jpg

A falak közben kiszáradtak, következhetett a glettelés. Ez elég fárasztó munka, különösen, ha e téren nincs elég tapasztalata az embernek. Fontos a jól kenhető alapanyag, aminek lágynak kell lennie, különben nehezen tapad a falra, nehéz vékonyan és jól elsimítani. Még a használatra kész, előre kevert gipszes gletteket is ajánlatos vízzel hígítva a vödörben csomómentesre átdolgozni. Ezáltal lágyabb lesz és egy széles glettvassal, széles mozdulattal elég nagy felület besimítható. Előbb vízszintesen több sávban, majd erre keresztben húzva, laposan tartott nyeles glettvassal, vagy simítólappal elég egyenletes felület érhető el. Természetesen a simítólapra nem szabad túl sok glettanyagot rakni. Elég a lágy simítóanyagot az él szélétől alig 4-5 cm szélességben és 1-2 cm vastagságban felkenni. A lapot pedig lapos szögben tartva, szinte csak a felületi egyenetlenségeket követve kell erős nyomás mellet mozgatni. Így a besimított felület ugyan foltosnak tűnt, de csak azért, mert a glettanyag csak a mélyedéseket töltötte fel. A száradás után már csak a simításkor elkerülhetetlenül kialakult anyagfeleslegeket kellett lecsiszolni és a portalanítást követően már a falfestéké és a festőhengeré a főszerep. Ez azonban már egy következő, bár látványos fokozat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek