AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 05. 02.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 02.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 02.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 02.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 02.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

szegecs_08.jpg

Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni, hogy azok szilárdan kapcsolódjanak egymáshoz és a kötés különböző igénybevételeknek ellenálljon. E kötési módok egyike a szegecselés. Ezúttal a szegecselés szerszámait mutatjuk be.

A szegecsrátartó vagy alátét a gyámfej alátámasztására való. A gyámfejet alátámasztó felületnek a gyámfejhez pontosan kell illeszkednie. A rátartó éle és a lemez között a szegecsszár-átmérő egytizedének megfelelő hézagot kell hagyni, nehogy az esetleges felfekvés következtében a lemez felülete megsérüljön. A rátartót a lehetőség szerint úgy kell befogni vagy elhelyezni, hogy erős ütőhatás alatt se léphessen fel visszarúgó ellenhatás.

szegecs10.jpg

 A rátartó befogása és a szegecshúzó

 A szegecshúzó az összekötendő részek összehúzására és egyben azok szoros egymáshoz tapadásának biztosítására való. A szegecshúzó egyik végében a szegecsszár átmérőjénél 1 mm-rel nagyobb furat van elhelyezve. Ez a furat mélyebb, mint a szegecsszár hossza, nehogy meghúzás közben a szegecsvég felfeküdjön a furatfenékre, mert ez felduzzasztaná és elgörbítené a szegecset.

szegecs01.jpg

Egyesített szegecshúzó- és fejező

A szegecsfejező  a kalapácsosai már összetömörített zárófej készreformálására való. A zárófej végső alakját kialakító besüllyesztett gömbszeletnek méretpontosnak és karcmentesen tükörfényesre csiszoltnak kell lennie. Mélységét úgy kell megállapítani, hogy a szegecsfejező éle és a lemez között a szegecsátmérő egytizedével egyenlő hézag maradjon, mert máskülönben a lemez megsérülhet. A sérült felület kivitelezési hibát jelent és a minőséget rontja.  6 mm szegecsátmérőig a szegecshúzót és a szegecsfejezőt egy szerszámszárban egyesítve is használják

A  szegecseléshez  használt  kalapács súlyának  a  szegecsátmérőhöz  kell igazodnia. A túl nehéz kalapács minden ütésnél túlságosan erősen alakítja az anyagot, a zárófej elveszti szilárdságát; a túl könnyű kalapáccsal pedig sokszor kell ütni, a zárófej kemény lesz, és repedések keletkezhetnek rajta. A kalapács súlyát a következők szerint választjuk meg:

szegecs09.jpg

A népszerű és elterjedt popszegecseléssel és szerszámával külön foglalkozunk majd.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek