AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 05. 09.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 09.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 09.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 09.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 09.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fémipar: Hidegszegecselés

szegecs_06.jpg

Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni, hogy azok szilárdan kapcsolódjanak egymáshoz és a kötés különböző igénybevételeknek ellenálljon. E kötési módoknak egyike a szegecselés. A szegecselés célja, hogy különböző alkatrészeket a célnak megfelelően maradandóan kössünk össze.

A hidegszegecselés munkamenete a következő:
• a szegecsátmérő meghatározása;
• a munkadarab előrajzolása, kifúrása és süllyesztése;
• a szegecshossz kiszámítása és esetleges levágása;
• a szegecs furatokba helyezése;
• a szegecs meghúzása;
• a zárófej zömítése;
• a zárófej kiképzése.

A szegecs méreteinek meghatározása
A szegecs méreteinek meghatározásán a szegecs átmérőjének, valamint a szegecs hosszának megállapítását értjük. Az átmérőt a szegecselendő lemezek vastagságának függvényében állapítjuk meg. Vegyük az ábrán látható példát. Össze kell szegecselni két lemezt. Ezek közül az egyik vastagsága 5 mm, a másiké pedig 9 mm. A teljes vastagság 14 mm. A d szegecsátmérőnek a következő összefüggést kell kielégítenie: d=1/4s
A szegecsátmérő 10.25*14 = 3,5 mm, amelyet 4 mm-re kerekítünk.

szegecs11.jpg

A szegecsátmérő és a szegecshossz meghatározása


A szegecshossz megállapításakor figyelembe kell venni, hogy a zárófejet a szegecsszárból alakítjuk ki. A szegecsszárnak olyan hosszúnak kell lennie, hogy a zárófejet ki tudjuk belőle alakítani. A szegecs hossza, amelyből s a kötési vastagság (közrefogás), z a ráhagyás, l a szegecs teljes hossza a szegecselés előtt.
 
A kötési vastagság a szerkezetből adódik, a ráhagyást ennek figyelembevételével kell meghatározni. A ráhagyás
- lencsefejű szegecsre z = 0,7d;
- süllyesztett fejű szegecsre z = 0,5d;
- félgömbfejű szegecsre z - 1,5d (20 mm átmérőig), vagy z = 1,7d (20 mm átmérő felett).
Példánk esetében z = l,5d = 1,5 * 4 = 6 mm.
A szegecshossz tehát l - s + z = = 14 + 6 = 20 mm.

Hidegszegecselésnél a zárófejet hidegen alakítjuk ki. Acélszegecset általában 8 mm szegecsátmérőig szegecselünk hidegen, azon felül melegen. A szegecselést megelőző művelet az előrajzolás és a szegecslyukak fúrása. Ugyanazon szegecshez tartozó furatoknak pontosan egybe kell illeniük. A szegecslyukakat - a szegecs átmérőjéhez képest - hidegszegecselésnél kb. 0,2 mm-rel, melegszegecselésnél legfeljebb 1 mm-rel nagyobbra kell készíteni. Süllyesztett fejű szegecseknél ügyelni kell, hogy a süllyesztés ugyanolyan szög alatt és ugyanolyan mélységig történjék, mint amilyen a gyámfej alakja.

Szegecselés előtt ellenőrizzük a szegecset. A felületeknek repedés-, csorba- és rozsdamenteseknek kell lenniük A szegecs fején sorja, valamint a szegecs feje alatt kisajtolt fémmaradvány ne legyen. A szegecselés megkezdése előtt az anyagot sorjátlanítjuk, és az oxidáció veszélyének elhárítása érdekében a felületeket végleges kikészítésnek (festés, galvanizálás) vetjük alá. A szegecset a furatba helyezés után a szegecshúzóval meghúzzuk, majd kialakítjuk a zárófejet.

szegecs_15.jpg

A szegecs meghúzása

A szegecselést a kalapács talpával kevés, de erőteljes és pontosan elhelyezett ütésekkel végezzük. A kalapács élével nem szabad szegecselni, mert a szegecs anyaga a zömített rész kerületén bereped. Vigyázni kell arra, hogy zömítéskor az ütések pontosan a szegecs hossztengelyének irányában hassanak, hogy a gyámfej és a zárófej egy tengelyben maradjon.

szegecs08.jpg

Zömités után a zárófejet először a kalapács talpával egyenletes ütésekkel alakítjuk annyira, hogy a fejező jól ráfeküdhessen, majd a kialakított zárófejet szegecsfejezővel szabályos formára alakítjuk.

szegecs07.jpg

A munkadarab felületén bemélyedésnek nem szabad képződnie. Szegecssor készítéskor ügyeljünk arra, hogy először a szélső furatoknál, majd a közbeeső furátoknál ún. akasztókötéseket létesítsünk. Erre azért van szükség, hogy a megnyúlást elkerüljük.

Olyan szegecskötésekben, amelyektől a tömör zárást is megköveteljük (pl. kazánok), a lemezek széleit és a zárófej kerületét tömöríteni kell. Ehhez egy vágóhoz hasonló szerszámot, az ún. tömörítő szerszámot használjuk, amelyet végigvezetünk a lemez és a zárófej szélein, s közben gyors ütéseket mérünk rá. 5 mm-nél vékonyabb lemezeket azonban nem lehet ily módon tömöríteni, mert könnyen deformálódnak. A tömör zárás biztosítása érdekében a lemezek közé míniumos vásznat vagy papírsávot helyezünk.

szegecs_03.jpg

Ha két különböző fémet szegecselünk össze (pl. alumíniumot és rezet), akkor ajánlatos a két anyag közé szigetelőréteget helyezni. Ennek célja, hogy a két fém között megakadályozzuk a galvánáram képződését, ami különösen nedves helyen léphet fel és tönkreteheti a két összeszegecselt alkatrészt.

Ha fémet műanyaggal szegecselünk össze, a szegecset a műanyagoldal felől kell befűzni, hogy a zárófejet a fém felőli oldalon alakítsuk ki. így a zárófej kialakításakor a műanyagot nem roncsoljuk össze. A szegecselés minőségét a szegecsfej megütésekor annak csengő vagy tompa hangjából könnyen ellenőrizhetjük. Ha a szegecselés rossz, a szegecsfejet levágjuk s a kötés feloldódik.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek