AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 07. 20.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 20.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 20.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 20.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 20.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fémipari alapok: a lyukasztás

Lemezmegmunkálás közben gyakran szükség van különböző keresztmetszetű lyukak készítésére. Vékonyabb lemezeken ezt a feladatot lyukasztással is elvégezhetjük. A lyukasztás célja különböző keresztmetszetű lyukak készítése vékonyabb lemezeken.

lyukaszto03.jpg

Lyukasztással kis átmérőjű lyukakat készítünk a lemezen. A lyukasztás a nyírásnak különleges fajtája, de attól a szerszám kialakítása és a művelet végrehajtása szempontjából eltér.

A lyukasztás is nyírás, az ollók szerszáméle egyenes vagy ívelt, a lyukasztókésé pedig zárt idom. Lyukasztással kör vagy tetszőleges alakú nyílást (lyukat) készítünk. Az anyag alakváltozása lyukasztáskor a nyíráshoz hasonló, de itt a folyamat zárt alakzat mentén (a nyílást határoló vonal mentén) megy végbe. Vékony lemezeket a kézi lyukasztó könnyen lyukaszt, vastagabb lemezeken azonban lyukasztógéppel kell a műveletet elvégezni.Rideg anyag nem alkalmas lyukasztásra, mert bereped; azt fúrni kell.

lyukaszto04.jpg

Kézi lemezlyukasztás
Lyukasztáshoz kézi lemezlyukasztót használunk. A szabványos lemezlyukasztó 1 mm-es méretsorozatban 1...10 mm lyukasztóhegy-átmérővel készül, teljes hossza 90... 160 mm. A lyukasztó szára kör keresztmetszetű és recézett.

lyukaszto_05.jpg

Kézi lemezlyukasztó

A kézi lyukasztást úgy végezzük el, hogy a lyukasztandó anyagot ólomra, keményfa lapra vagy lyukkal ellátott vágólapra helyezzük. A lyukasztót beállítjuk, majd a kalapáccsal ütést mérünk rá. Az ütés hatására az anyag elnyíródik. A lyukasztással készített lyuk pontatlanabb, mint a fúrt lyuk. Csak ott alkalmazható, ahol nincs szükség nagyobb pontosságra.Előnye a fúrással szemben, hogy olcsóbb.
A lemezlyukasztót a lemezlyukasztáson kívül hengeres és kúpos biztosító, valamint rögzítőcsapok (szegek) kiütésére is használjuk.

lyukaszto_03.jpg

Gépi lyukasztószerszám

lyukaszto_04.jpg

Kézi golyós prés


Lyukasztás géppel

Vastagabb anyagok lyukasztásához és a tömeggyártásban lyukasztógépeket használunk. A szerszám bélyegből (matrica) és a bélyegnek megfelelő alakú vágólapból (patrica) áll. A bélyeg és a vágólap edzett szerszámacélból készül. A lyukasztógépek hajtása lehet kézi és gépi. A sajtológépen vágószerszám felhasználásával tetszés szerinti alakú idomok készíthetők. A kivágást alakos élű mozgó vágószerszám végzi. A bélyeg és a vágólap pontos működését megfelelő vezetéssel biztosítjuk. Ékszögük többnyire 90°.

lyukaszto02.jpg

Hidraulikus kézi sajtolószerszám

Mivel a nyírást zárt él mentén végezzük, itt is szükséges a vágórés (robbantási hézag), ami általában a lyukasztandó anyagvastagság 6%-a. Minden változó alakhoz új szerszám kell. Ez a sajtológépen végzett kivágás (lyukasztás) egyetlen hátránya, mert a szerszám viszonylag drága, és használata csak tömeggyártásban gazdaságos.

A kivágó- (lyukasztó-) szerszámot a következő sorrend szerint kell felerősíteni a sajtológépre:
- A bélyeget becsúsztatjuk a vágólapba.
- Az egész szerszámot a sajtológép tárgytartó asztalára helyezzük és a sajtológép rögzítőfejét lassan kézi működtetéssel leeresztjük a bélyeg befogócsapjára.
- Rögzítjük a bélyeget.
- A vágólapot a tárgytartó asztalhoz rögzítjük, ügyelve arra, hogy a hulladék, ill. a munkadarab akadálytalanul eltávolítható legyen.
- A bélyeg és a vágólap vágóéleit alaposan megolajozzuk.
- Elvégezzük a próbalyukasztást.

lyukaszto01.jpg


Különböző lyukasztószerszámok
Vékony fémlemez, papír, bőralátétek és tömítőgyűrűk kivágására a hengeres lemezlyukasztót használjuk. Kétféle alakban készül. Az egyik a kisebb méretű hengeres bőrlyukasztó, amely csőből vagy tömör koracélból esztergálással készül mm-es emelkedéssel 10 mm átmérőig. A másik a kengyeles bőrlyukasztó. Ennek kivágórésze kétágú kengyelben folytatódik, és a fogószárban végződik. Milliméteres emelkedéssel 10 mm-től 50 mm átmérőig készül. Mindkét lemezlyukasztó vágóéle kör alakú, ékszöge 18.. .20°.

lyukaszto_01.jpg

Hengeres bőrlyukasztó és kengyeles bőrlyukasztó

A hengeres lemezlyukasztó tulajdonképpen nem nyíró-, hanem vágószerszám, mert a „lyukasztás” nem a nyírás, hanem a vágás elvén megy végbe. Az alátéteket és a tömítőgyűrűket hengeres lemezlyukasztóval úgy vágjuk ki, hogy a kivágandó anyagot keményfára (lehetőleg a rostszálakra merőlegesen elhelyezve) vagy lágy fémre helyezzük, s a lyukasztót függőlegesen tartva először a külső tárcsát, majd ebből a belső tárcsát vágjuk ki. A vágáshoz itt is kalapácsot használunk. A kivágott tárcsák a lyukasztó belső furatában helyezkednek el.

lyukaszto_02.jpg

Tárcsakivágó

Az 50 mm-nél nagyobb átmérőjű vékony fémlemez-, klingerit-, papír-, bőr- és műanyagalátétek, tömítőtárcsák kivágására a tárcsakivágót használjuk, amely a tárcsakivágó testből és a hegyesvégű központosító szárból áll. A tárcsakivágó test négyszögletes vezetőfuratában csúsztat- hatóan van elhelyezve az állítható kar, ennek végébe recézettfejű csavarral rögzíthető a lapos kivágókés. A kivágókés ékszöge 12...30°. Az alátétek kivágása tárcsakivágóval a vágás különleges fajtája, metszésnek nevezzük.
A tárcsák kivágása úgy megy végbe, hogy a központosító szárat ráhelyezzük a munkadarabra előrajzolt kör középpontjára, a kést pedig beállítjuk az előrajzolt vonalra, majd az állítókart rögzítjük. A beállított méret ellenőrzése után a tárcsakivágó testen elhelyezett fogantyúval a tárcsakivágót az óramutató járásával megegyezően megfelelő nyomással mindaddig forgatjuk, amíg a tárcsa el nem válik az eredeti anyagtól.


Baleseti veszélyek lyukasztás közben
Kézi lemezlyukasztáskor a kalapács használatával összefüggő — már ismertetett •— balesetek fordulhatnak elő. Gépi lyukasztáskor gondatlanság és figyelmetlenség okozhat baleseteket. A gépi lyukasztást csak akkor kezdjük el, ha kezünket a lyukasztószerszámtól már elvettük.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek