AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 06. 29.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 29.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 29.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 29.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 29.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fogazásról mindenkinek

Ne legyünk álszentek, a tudás temploma nem csak a könyvesbolt és könyvtár, hanem az Internet is. Mely irodalmat nem találjuk meg elektronikus formában, az vagy nagyon érdektelen vagy nem is létezik. A letöltés életünk része lett, bár jómagam több szempontból sem tartom elegánsnak frissen megjelent műszaki kézikönyvek ingyenes letöltését. VV Senkiházi botrányos életének egy éjszaka alatt megírt oldalaival szemben elképesztő szerzői munka van a valódi tartalmat felmutató szakmai - ismeretterjesztő - tudományos művekben, melyet lektorok, korrektorok, illusztrátorok és még sok más munkatárs ölt formába.

konyvek03.jpg

Bescannelni, fellökni az Internetre könnyű, de előbb-utóbb értelmetlenné teszi az egész könyvkiadást, nem terem több tudás. Másrészt a nagy felbontású ábrákkal, táblázatokkal illusztrált kötetek nem is igazán képernyőre termettek. A műhelybe nem cipeljük el őket, ha pedig kinyomtatjuk, ott tartunk, mint ha megvettük volna a könyvet. Nem praktikus tehát.

Az EU emberi ésszel felfoghatatlanul életszerűtlen és aberrált jogszabályainak egyike (sok ilyen van), hogy míg a nyomtatott könyvek 5% ÁFA-kulcs alá esnek, addig az e-book kereskedelem a szolgáltatás kategóriába tartozik és 25% a sarc. Természetesen Magyarországon is. Ez nem fogja előremozdítani a legális e-könyv kereskedelmet, mert szinte azonos árban mozognak nyomtatott társaikhoz képest.

Más kérdés az aktualitásaiban elavult, már nem kapható kötetek közkinccsé tétele. Két okot mondanék, amiért különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül töltöm és használom pl. a Fémipari alapműveletek (1974.) című könyvet. Ezt rugalmas hozzáállásomnak köszönhetően Önök is megteszik hetente egyszer, a belőle kivonatolt  a posztokat olvasva. Ugyanez vonatkozik azokra a szakmunkásképzős művekre, melyek összeállítói (egy jóval korábban megírt anyag újrafeldolgozásáról beszélünk, tehát nem minden szavát a szerző találta fel) talán még élnek is, nemhogy 70 év eltelt volna haláluk után.

konyvek07.jpg

Viszont volt itt egy szocializmus nevű dolog, melyek tankönyvszerzőit az adónkból honorálták és azok a művek akkor közkincsnek számítottak (1. ok). Apáink építgették a népgazdaságot és munkájából leadózott összeget e könyvek tartalmának előállítására is fordították. Ellenértékeként az ingyenes olvasást megörököltük elődeinktől - állítom nagyvonalúan. Végül pedig ezeket a könyveket ebben a formában már nem adták ki azóta (2. ok), tehát nincs elmaradt haszon, amivel megkárosítanánk bárkit. Például a Technológiai újdonságok a gépiparban (1962) közzététele nem vezetne drasztikus létszámleépítéshez a már különben nem létező Táncsics (szakszervezeti) könyvkiadónál.

Termetesre hízott bevezetőm után lássuk a kínálatot. A fenti jogállású könyvekből szemezgetek - link nélkül - melyek létezéséről talán nem is tudtak, de igazán hasznos kiadványok.

Czagány Lajos - Bútorasztalos és díszítő munkák

konyvek01.jpg

Az igénytelenül, ráadásul kétoldalasan scannelt verzió a Műszaki könyvkiadó 1980.-ban megjelent kiadását tartalmazza. Nagyon korrekt, illusztrációkkal gazdagon ellátott szakszöveg anyagismerettel nyit, bemutatja a bútorkészítés gépeit, a megmunkálást. Ragasztás, furnér-előkészítés, felületkezelés-lakkozás és szerelés után a fa esztergályozása következik. Még nincs vége, mert az intarzia, berakás, fafaragás és metszés teszi teljessé a  bútorasztalos szakma bemutatását. Hogy mindenki ez elődök írásaiból merít, példa ez a könyv is. Némileg aktualizálva az 1958. óta megjelent gépekkel-módszerekkel, de lényegében Pál Armand "Bútorasztalos" című könyvét újította fel.

Adler R. Otto - Fogazás mindenkinek

konyvek03.jpg

Természetesen a fogaskerekek világába vezet a kiadvány. Megismerkedünk a fogazás elméletével, rövid történelmi áttekintés, hogyan fogaztak régen, majd belevágunk a közepébe. Hengeres fogaskerékhajtások, evolvensképzés, kúpfogaskerék, csigahajtás fejezeteket látok ahogy beletekerek a dokumentumba. Az utolsó bő részben egyenletek és táblázatok sorakoznak. Sok egyenlet. Hiába ötvenéves a könyv, mikor belekóstolunk a gépészeti tervezésbe, vagy katalógusokat böngészgetünk, pont ezen szabványokra és jelölésekre kell támaszkodnunk, melyet a könyvben együtt megtalálunk.

Óhegyi Albin - Palást- és furatköszörülés

konyvek04.jpg

Ki gondolta volna laikus fejjel, hogy egyetlen megmunkálási fázisról egy teljes könyvet lehet írni? Ahogy kell, alapfogalmakkal kezdődik, rögtön köszörülési táblázatokkal, később egyenletekkel folytatódik és ez így megy sokáig. A köszörűgépek ismertetése, technológiai oktatás, jellegzetes hibák elkerülése és baleset-elhárítás. Nem ebéd utáni, könnyű olvasmány. Hét forintba került 1968-ban, csak érdekességképpen.

Dr. Doboslav Nemec - Gépi megmunkálás

konyvek05.jpg

Hasonlít ez a könyv kedvenc Fémipari alapképzés tankönyvünkhöz, csak fiatalabb és tüstént a lényegbe vág. Külön posztba sem férne bele a tartalomjegyzék, ezért röviden: tartalmaz minden szerszámgépet és munkafolyamatot,  ami a fém megmunkálásához szükséges. Fúrás, marás, esztergálás, köszörülés, menetkészítés, plazmavágás és a többi. A mai ajánlóban talán a leginkább átfogó igényű mű.

konyvek02.jpg

Lehetne folytatni a sort, és ha nem jut eszembe jobb téma, folytatni is fogom. Tény, hogy csak fémipar témakörben 7.8 Gb anyagot találhatunk és ezek kb. fele 1990. előttről származik, lenne alapanyag. Letöltési linkeket nem adtam a felsorolt műszaki irodalom mellé, de aki keres, az talál. A könyvcímeket már tudják.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek