AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 10. 08.
Előfordulhat, hogy egy szakaszosan működő, szabályzott berendezés napi fogyasztását szeretnénk...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 08.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 08.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 08.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 08.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fogyasztásmérő házilag

A kereskedelemben kaphatók digitális fogyasztásmérők. Kivitelezésük köztes csatlakozóaljzatú. Áruk barátságos, de felmerül, hogy miután mindent megmértünk, mit kezdjünk vele. Közben pedig kínoz a kérdés, hogy érdemes-e lecserélni Szaratov hűtőszekrényünket egy "A" kategóriás modern készülékre (ami három év múlva javíthatatlanul elromlik) vagy mennyit fogyaszt a számítógépünk. Ez utóbbi a legnagyobb talány, mert komponenseinek összeadott értéke a csúcsteljesítményre vonatkozik, viszont pasziánszozás közben jóval kevesebbet fogyaszt. Mennyivel?

Image8.jpg

Itt az idő eljátszani a gondolattal, hogy a fogyasztásmérőket kiváltsuk egy multiméterrel. Az esetek zömében ez nem pontatlanabb módszer, mint a kompakt készülékek. Lássuk a példákat.

Mindenek előtt megismétlem az előző írás figyelmeztetését: Ne sajnáljuk az időt, amíg egy biztonságos és stabil áramkört ki nem alakítunk. A szabadon lengő, csupasz vezetékvégek, rányomással rögzített mérőhegyek az áramütés lehetőségével fenyegetnek.

Image6_1.jpg

Ohmos fogyasztó mérése
Múltkor megmértük a feszültséget és az áramot is. A váltakozó áram teljesítménye P=U*I*cos φ. Tisztán ohmos terheléskor (az izzólámpa is ohmos jellegű fogyasztó): cos φ = 1. Kiszámoltuk, hogy a felvett teljesítmény 230V * 0.18A * 1 = 41.6W. Ekkora fogyasztás  után számláz az áramszolgáltató.

Melyek az ohmos fogyasztók még? A vasaló, olajradiátor, bojler, grillsütő, hősugárzó, kávéfőző, elektromos tűzhely, kenyérpirító, egyéb fűtőszálas berendezések, valamint a világítótestek - kivéve a fénycsövet, mert az jellemzően induktív a fojtótekercs miatt.

Image4.jpg

Ismerjünk meg néhány kifejezést (Induktív fogyasztó, ohmos ellenállás, meddő teljesítmény, cosφ...) eredeti forrásból, hogy továbblépjünk az induktív elemeket is tartalmazó berendezések fogyasztásának megállapítására. Ha ezeket akarjuk kiszámolni, nem a klasszikus U*I képletet kell használnunk, hanem megszorozzuk még az egynél mindig kisebb vagy egyenlő cosφ értékével. Szerencsés esetben feltüntetik a fogyasztón, egyébként csak találgathatunk.

- villanymotorral működő gépek cosφ=0,3-0,8
- szünetmentes tápegység, inverteres hegesztő, mikrohullámú sütő, stb. cosφ=0,5-0,7
- fénycsöves világítótestek cosφ=0,2-0,3

Induktív fogyasztó mérése
Tesztalanyunk egy 1600 wattos porszívómotor. Kínából már 10 dollárért leszállítják, ha 10.000 darabot rendelünk. Adatlapja nem írja a cos φ értékét, jellemző értékeket keresgélve 0.71-et találtam elektromotorhoz. Jobb híján terjesszük ki erre a motorra is.

Végezzük el a mérést.

A hidegindítás nagy áramfelvétele (2A) után 1-ről felkúszik 1.8A értékre. Ez üresjárati teljesítmény, pusztán egy könnyű tengely forgatásával végez munkát. A korábban megállapított 235V megszorozva 1.8 Amperrel = 423 VA, ennyi hasznos munkát végez a porszívó.
Kérdés, hogy mennyivel pörgeti meg a villanyórát ez a munkavégzés? A motorokra jellemző, önkényesen vett cos φ=0.71-el elosztva megtudjuk, hogy 598W után fizetjük a villanyszámlát. Visszafelé is számolhatunk, azaz ha tudjuk, hogy a berendezés 1600W-ot fogyaszt, akkor a hasznos munkára fordított teljesítmény 1600*cos φ = 1136VA

Na, és mennyit fogyaszt a számítógépem? Nos, mivel a kapcsolóüzemű táp erősen kapacitív, illetve erősen induktív lehet a hálózati illesztéstől függően, ezért nem tudom, pedig érdekel. Viszont a kereskedelmi fogyasztásmérő sem érzékeli, hogy milyen típusú berendezést mér éppen, ezért lényegében mindegy, hogy vele, vagy pedig egy multiméterrel mérjük meg a P=U*I*? értétét.

conrad_reklam_ok.gif

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek