AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 01. 06.
Eljött a szokásos tízezres olajcsere időpontja, ellátogattam hát ezer éves autószerelő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 06.
Kicsit elmaradtam a kollektoros írásokkal, mert a gyakorlati megvalósítás lassan halad. Elég...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 06.
Bárhogy is próbálkozzék az egyszeri barkácsoló, előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor is...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 06.
Most, hogy végigvettük, hányféle szempontot is kellene figyelembe venni egy sörkollektor építésénél,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 06.
Az új év nálam általában némi lakás átrendezéssel is párosul. Idén is így volt ez,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Főzés és toalettpapír

A főzés bizony a legtöbb furdancsos számára sem megkerülhető feladat. Néha azonban nincs kéznél megfelelő főzőalkalmatosság. Az alul található videót nemrég fedeztük fel. A benne látható megoldás igazi furdancsos választ kínál a problémára. De megtekintése előtt járjuk kicsit körbe a különböző tábori főzőalkalmatosságok világát.

Aki szeret túrázni vagy sátrazni, netán csörög némi nomád vér az ereiben, az tudja, hogy a bozótmíves (bushcraft) portálokon mennyi különböző tűzhelymegoldás található. Vannak a profi, gyári, gázzal, alkohollal, petróleummal működő darabok:

És vannak a ’csináld magad’ megoldások, amelyek egyik csoportja az erdőben fellelhető tárgyakat (kövek, fatörzsek, és hasonlók) hasznosítja, a másik iskola az amúgy is keletkező hulladékból építkezik, például a kiürült italos- vagy konzervdobozból készít főzőalkalmatosságot. Vagy épp pusztán egy rönköt használ tűzhelyként, mint a klasszikus 'swedish fire' megoldásnál (erről majd írunk még külön egyszer...):

A cél a legtöbb esetben az, hogy minél egyszerűbb, és megbízhatóbb megoldást találjunk. Fontos, hogy lehetőleg ne legyen érzékeny az időjárásra, vagyis mondjuk egy hirtelen jött megázás ne tegye lehetetlenné a tűzcsinálást. Ne kelljen túl sok mindent magunkkal cipelni, és a főzés után se legyen túl sok takarítani valónk.

Az említett, és alább látható videóban ilyen megoldást találunk.  Egyszerű a dolog, semmi másra nincs szükség, mint egy fémdobozra, ami legcélszerűbb, ha kiürült festékes doboz, mert annak jól záródó fém teteje is van. Kanócként pedig egy guriga wc papírra lesz szükség, amiből eltávolítjuk a karton középrészt, és lehetőleg tömör papírtekerccsé nyomjuk össze. A dobozba helyezett wcpapírgurigát nyakon öntjük alkohollal, és meg is van a tűzhely. A legjobb az egészben, hogy aki már látott szeszes főzőt, az tudja, hogy a láng igazából a keletkező gőz illetve alkohol pára fölött jelenik meg, így maga a kanóc, ami jelen esetben a papír, csak igen kis mértékben kopik, pontosabban szenesedik el. Épp ezért jó, ha a doboz precízen bezárható, mert ez a főző, a benne lévő papírral és alkohollal akár több alkalommal is használható lehet.

Arról nem beszélve, hogy ha szerencsénk van, az egész procedúrát megcsinálhatjuk még otthon, és csak a kész, lezárt dobozt kell magunkkal vinni. Azt persze ki kell kisérletezni, meddig ég a szerkezet, valamint azt sem árt kipróbálni, hogy a felhasznált wc papír meddig bírja az ázást, nehogy egy homogén alkoholos papírmasé masszát találjunk a dobozban kibontáskor...

Lássuk a videót:

 

Egy próbát mindenképp megérhet, és sosem tudni mikor lesz rá szükségünk. Nem mellesleg akár egy kerti parti hangulatvilágításának, vagy épp szükségfűtésnek is jó lehet.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek