AJÁNLÓ
 
09:42
2013. 07. 01.
A chilitermesztés fénykorát éli, kifejezett divattá vált minél mérgesebb terméseket nevelgetni...
A bejegyzés folyatódik
 
09:42
2013. 07. 01.
A hirtelen jött tavaszban biztos többünknek eszébe jutott, hogy hát a kerti munkáknak meg...
A bejegyzés folyatódik
 
09:42
2013. 07. 01.
Kertészbarkács következik. Ha nagy a kert, kevés az időnk, drága a víz vagy ezek valamely...
A bejegyzés folyatódik
 
09:42
2013. 07. 01.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:42
2013. 07. 01.
A kertészeti és kertépítő magazinokat kedvelő, vagy épp építkezésben, kertrendezésben...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kerti bútorok ápolása, tisztítása

Jó időben a kertben tartózkodni élvezet, ám ez ma már szinte elképzelhetetlen a kertbe való bútorok nélkül. Ezek anyaga elég változatos, ám a régebben kedvelt műanyag székek és nyugágyak mellett egyre többen fából, műrattanból vagy alumínium öntvényből készült kert garnitúrákat választják. Ám az igényesebb és a műanyagból készülteknél tartósabb kerti bútorok rendszeres ápolást és tisztítást igényelnek, mivel szinte állandóan ki vannak téve az időjárás szélsőséges viszonyainak, a pornak és egyéb szennyeződéseknek. Ezt mindenki tudja, ám nem mindegy, hogy ezt mivel végzik el.

kert01.jpg

Erre a kora őszi hónapok az ideálisak, ám ha ez valamilyen okból elmaradt bármikor pótolható. Ilyen esetekben persze azzal számolni kell, hogy a székeket, padokat, asztalokat a tisztítást követő napokban nélkülözni kell, mert az alkalmazott szereknek idő kell a száradáshoz. Ám az ilyen munkákat jobb mielőbb elvégezni, mint várni vele. Előbb ajánlatos felmérni a kinti bútordarabok állapotát, mert lehet, hogy csak egy tisztító fürdetést igényelnek. Ez többnyire a keményfákból készült bútorokra vonatkozik, mert a fenyőfából készültek e tekintetben igényesebbek az évenkénti karbantartásra. Ezért az ilyen bútoroknál előbb a szerkezeti kötések szilárdságát kell átvizsgálni. A kilazult illesztéseket a csavarok meghúzásával, vagy esetleg újabb horganyozott csavarok behajtásával célszerű megszilárdítani. Ezután a felületüket mosószeres vízzel átkefélve a rájuk rakódott portól is megszabadíthatók. Teljes száradásuk után az előző felületkezeléshez igazodva lehet a bevonatukat felfrissíteni. Ha előzőleg lenolajjal kezelt az anyaguk, akkor finom átcsiszolásuk után faolajjal átecsetelhetők. A be nem szívódott olaj fél óra múlva tiszta ronggyal letörölendő, mert különben ragacsos marad a felesleges olaj. A száradáshoz két-három napra van szükség, majd használatba vehetők.

kerti02.jpg

Ha viszont a bútordarabok vékonylazúrral kezeltek, akkor a tisztítás és finom felületi csiszolás után alapozó lazúrral kell átkenni a felületüket, majd száradás után még két vékony réteg sötét árnyalatú vékonylazúrral biztosítható az UV állóságuk. Vastaglazúros átkenésük nem ajánlott, mert a testesebb rétegek berepedezhetnek és eltávolításuk jelentős plusz munkával jár.

A kemény- és teakfa kerti bútorok jobban tűrik a rendszeres ápolás elmaradását, mert anyaguk olajban dúsabb. E garnitúrákat tisztítás után csak teak ápoló olajjal kell vékonyan 1-2 rétegben átkenni, amivel megelőzhető a színük elfakulása, elszürkülése és a faanyaguk repedezése is jelentősen lecsökkenthető. A nem beszívódott olajat ez esetben is fél óra múlva le kell törölni és a felületet hagyni kell teljesen megszáradni, amihez legalább 1 nap szükséges.

A műrattan bútorok UV stabilizáló anyagokat tartalmazó műanyag szálakból fonott darabok, amelyeknek a váza alumínium és így csak semleges hatású mosószeres oldattal való tisztítást igényelnek. Ha a fonatok közei nagyon porosak, akkor erős vízsugárral az ilyen szennyeződések is kimoshatók, ám ezt követően ajánlatos a fonatos burkolatot szárazra törölni. Más ápolást nem igényelnek, ám UV állóságuk ellenére sem ajánlatos tartósan napsütötte helyen tárolni.

kerti03 (1).jpg

Az alumínium vázú kerti bútorok csak tisztító mosást igényelnek, ám közben ügyelni kell a társított különféle kárpitanyagok kényes tulajdonságaira. A letisztított fémfelületek szárazra törlése mindenkor ajánlott, különösen a polírozott részeken, különben a megszáradó vízcseppek látható foltosodást okozhatnak még a porszórt fémfelületeken is.

Az UV stabilizált, teljesen műanyagból készült kerti bútorok, napozóheverők alaposabb tisztítást igényelnek, mert a felületükre tapadó port elég nehéz lemosni. Különösen a felületérdesített részek koszolódnak el láthatóan. E részeken ajánlatos nagyobb koncentrációjú mosófolyadékkal áztatás közben rövid, de finomszőrű keféléssel eltávolítani a mélyedésekbe tapadt piszokréteget. A felületeket ezt követően mindig szárazra kell törölni, ami késlelteti a levegőben levő porszemeknek a nedves részekre tapadását.

kerti04.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.  



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek