AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 10. 23.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 23.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 23.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 23.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 23.
Mindennapi életünk egyik fontos velejárója a kalapács. Elég, ha csak az időről időre, szerencsére...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya: a lombseprű

Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt szó korábban. Akkor a cikk után a kommentek már-már a luddizmusba csaptak át, jó csomó ellenérvet sorakoztattak fel az olvasók a lombfúvóval szemben:

  • nem hatékony

  • hangos

  • büdös

  • pont a fújó funkció a felesleges, csak a szívás és az aprítás jó benne

Ezekkel bizonyos fokig egyetértek, bizonyos fokig nem (az akkus lombfúvó, amit kipróbáltam, nem volt sem zavaróan hangos, sem büdös, ugyanakkor egy benzinesről mindkettőt el tudom képzelni), de az előtt a felvetés előtt mindenképpen meg kell hajolnom, hogy fura, hogy a lombfúvóról volt már cikk, de a lombseprűről még nem. Ezt pótoljuk a mai napon.

Ez tehát egy lombseprű:

lombsepru.jpg

Érdemes megfigyelni, hogy a lombseprűk fogazata általában kicsit íves, és hajlékony.

Közeli rokona a gereblyének:

gereblye.jpg

A lombseprűt arra használják, hogy a kertben elhullott faleveleket, kisebb ágakat és gallyakat összehúzzuk egy kupacba. Gereblyével is szoktak ilyet csinálni, de az alkalmasabb földmunkára, egyengetésre, rögök széttördelésére, mivel a levelek könnyen felszúródnak a fogakra, és eltömítik a nyílásokat.

A lombseprűk feje a hatékonyság miatt elég nagy, egy virágágyásban nem lehet vele dolgozni. Erre való a kisméretű lombseprű, amit a szűk helyekre terveztek (temetői lombseprűnek is hívják):

kissepru.jpg

kissepru2.jpg

A lombseprűk nyele hagyományosan fa, de ma már egyre gyakoribb a műanyag nyelű is, ami lehetővé teszi a teleszkópos és az univerzális, cserélhető fejű kivitelt is (ezek egyes gyártók termékcsaládjában több fejhez használható nyelek):

teleszkopos.jpg

cserelheto-feju.jpg

Az összegyűjtött leveleket lehet kézzel is zsákokba gyömöszölni, de választhatunk célszerszámot is hozzá, bár elképzelhetőnek tartom, hogy nem véletlenül nem terjedt el:

beemelo.jpg

Ha esetleg a kert mérete miatt a sepregetés a Furdancs blog olvasásának a rovására menne, begyorsíthatunk egy tologatós gyűjtővel:

tologathato-sepru-2.jpg

Ez videón nézve rendkívül hatékony:

Ebből persze van gép után köthető, ipari kivitel is:

utanfuto.jpg

A motoros eszközök esetében persze időt kell szánnunk arra a művelet végén, hogy az avarból kiválogassuk a mókusokat és a mindenféle apró, félig már alvó rágcsálót. Ezeket tavaszig nyugodtan tarthatjuk gyermekünk babaszobájában, vagy a kamra polcán egy alkalmatos, avarral bélelt ládikóban.

És ahogy azt a lombfúvós cikk kommentjeiben írtam, a kövön borzasztó hangot ad ki a lombseprű (a viakoloron pedig nem szereztem vele sok sikerélményt), ezért ott erős sörtéjű seprűt érdemes használni:

kerti-sepru.jpg

Tényleg szerethető, szép tárgy a lombseprű. Úgyhogy a végére két nagyobb kép, amin látszik, hogy mennyi tervezési munka van ezekkel a szerszámokkal:

nagy-kep.jpg

bulldog.jpg(http://www.dyg.ie)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek