AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 06. 16.
Igazából itt a blogon már szóltunk több ízben az alapvető szerszámokról, illetve arról,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 16.
Itt a Furdancs blognál jobbára én írom a faipari témájú posztokat. Egyrészt az eredeti végzettségem...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 16.
Itt a Furdancs blogon faipari végzettségem okán általában én írom a különböző asztalos...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 16.
Az alábbi videóra most találtunk rá, egyik kedvenc barkácsoldalunkon, az instructables.com-on....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 16.
Asztalosként dolgozva sokszor belefutunk abba a kérdésbe, hogy egy-egy bútor, vagy akárcsak...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis saját kezűleg készítenénk. Mint már említettem korábban is, eredeti szakmám asztalos. Rendszeresen felvetődő kérdés, különösen újabb keletű ismerősökkel beszélgetve, hogy milyen jó nekem, mindent meg tudok építeni magamnak. A helyzet azonban az, hogy a mai tömegtermeléses és zilált gazdaságú világunkban jó esély van arra, hogy egy sztenderd méretű és funkciójú bútort bizony olcsóbb megvenni készen.

A modern gépek bizony lenyűgözőek... és pontosak is.

Ráadásul a kész bútor esetében lehetnek vitathatatlan előnyök: egy fél szobányi megmunkáló-központ alighanem pontosabban fúrja elő a pántok helyeit, mint mi tennénk egy fúrógéppel. Az is biztos, hogy egy furnérozott felületet szebben tudnak pácolni és lakkozni a bútorgyárban, mint mi tennénk házilag. Nyilván sok alapanyagot mi jóval drágábban tudunk beszerezni, mint a gyár, és vannak anyagok, amelyek kis tételben egyszerűen nem is beszerezhetőek. (Folyton előkerülő példa az IKEA konyhabútora. Ezeknél a neves német bútorvasalat-gyártó pántjait és fiókjait használják IKEA logóval. Ezek a teljesen szerszám nélkül szerelhető pántok, és Metabox fiókok boltban megvásárolva bizony prémium árszintű termékek. A bútoráruházban egy sztenderd 4 fiókos szekrényt olcsóbban tudunk megvenni, mint amennyiért csak a négy fiókmechanikát vennénk meg a szerelvényboltban.)

A házilagos asztaloskodás inkább a beépített szerkezeteknél (lépcsők, galériák) és a speciális méretű bútorok esetében lehet alternatíva. És persze a különböző kis kiegészítő bútorok esetében. Ha mondjuk teszünk egy sétát a szentendrei skanzenben, és épp megtetszik egy láda, vagy egy fali edénytartó, azt aligha kapjuk meg készen. Ez esetben érdemes nekiállni, tervezni, rajzolni majd fűrészelni és csavarozni…

A lépcsőmet én is magam készítettem.

Az alábbi konyhai kiegészítő is így készült. Megláttam valami újságban, és azonnal akartam ilyet magamnak. (Merthogy ez egy vidéki házba elengedhetetlen!) Elkészítéséhez ráadásul szinte semmi nem kellett, az alapanyag néhány fenyődeszka, a szerszámnak megteszi egy dekopírfűrész és egy felsőmaró.

Szóval asztaloskodni azért lehet és érdemes is. Miután maga a készítés is szórakoztató tevékenység, nem mindig érdemes persze azt mérlegelni, az adott darabot gazdaságosabb-e elkészíteni, mint megvenni. A számítások inkább nagyobb projekteknél jogosak, ha mondjuk egy gardrób szobát kell telerakni szekrényekkel, azért komoly árkülönbségek lehetnek, itt érdemes körbenézni az üzletekben is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek