AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 07. 14.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 14.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 14.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 14.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 07. 14.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel „Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák” című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat.

konyvborito.jpg

Mérés, előrajzolás, pontozás: fontos előkészítő munka, hogy ne csak furkáljunk össze-vissza. Ezt a témát érintjük mai írásunkban, de ha nem tudja kivárni a könyv végét, megrendelheti a Cser kiadó webáruházában. 


Mérés
Méréskor – pontosabban ellenőrzéskor – távolságokat, szögeket, rádiuszokat vagy tűréseket (elméleti értéktől való eltéréseket) állapítunk meg. Mindig a feladatnak megfelelő és tökéletes állapotú mérőeszközt kell használnunk.

A pontos mérőeszközök drágák, ezért nagyon gondosan használjuk, és mindig elkülönített helyükön tároljuk azokat. Védjük a nedvességtől, túlzott melegtől és a szennyeződésektől. A kezelési előírások szerint használjuk őket!

alapveto01.jpg

Minél pontosabb mérésre van szükség, annál bonyolultabb a mérőeszköz.

alapveto02.jpg

A lakatosmunkák legfontosabb hosszmérő eszköze a mérőléc (a képen) vagy a tokos mérőszalag.

alapveto03.jpg

Pontosabb mérésekhez, például a fúróátmérő vagy az anyagvastagság megállapításához tolómércét használunk, amely a milliméter törtrészeinek meghatározására is alkalmas. Ezt a milliméterskála mellett elhelyezett nóniuszbeosztás leolvasásával végezhetjük. A szögeket a 90°-os talpas derékszöggel vagy a bármely szögbe beállítható szögmérővel ellenőrizzük.

Fémmunkákhoz is fontos mérőeszköz a vízmérték – libellás szintezőléc – és a függőón. Ezek főleg szerelési munkáknál használatosak a vízszintes és függőleges irány pontos megállapításához.

Előrajzolás
Az előrajzolás egy rendkívül fontos előkészítő munkalépés. Sok gondosságot és pontosságot kíván. Lényegében ekkor „visszük át” a végleges mérete(ke)t a rajzról a munkadarabra. Eközben lehetőleg mindig ugyanazt a kiindulópontot – bázisvonalat, oldalélt stb. – használjuk. Ha már a felrajzoláskor hibát követünk el, az a további lépésekre is kihatóan egész munkánkat elrontja.

A legfontosabb előrajzoló eszközök a rajztű, az acélvonalzó és a körző; a rajztű hegyét 10°-osra kell köszörülni. A rajztűt kissé az acélvonalzó alsó élétől eldöntve kell tartani, és enyhe nyomással karcoljuk be az anyagba a kívánt vonalat. Szabályos alakú munkadarab közepét kijelölhetjük, ha megrajzoljuk a két átlóját. Az átellenes sarkokat összekötő vonalak metszéspontja kiadja a felület középpontját.

alapveto06.jpg

A hegyes acélkörzővel könnyebb egy kört megrajzolni, ha előzőleg a középpontját kissé bepontozzuk. A körzőt kissé döntsük a forgatás irányába. Alumíniumlemezen a berajzolást ceruzával vagy vékony hegyű filctollal, rostirónnal végezzük, mert az anyag bekarcolása, különösen vékonyabb lemezeknél jelentősen lecsökkenti a lemez szilárdságát, és esztétikailag is zavaró a karcolási vonal.

Jó tanács
Minél pontosabb a berajzolás a munkadarabon, annál könnyebb a következő munkafázisok előkészítése is.

Pontozás
A bepontozással megakadályozzuk a csigafúró hegyének kellemetlen „elmászását” a fúrás kezdetén. A pontozás bemélyedése megvezeti a fúróhegyet, a furat pontosan a kívánt helyen lesz. Pontozásra edzett csúcsú, 90°-os kúpszögre köszörült pontozót (jelölő) használjunk, ez határozott benyomódást hoz létre az acél 4 felületen is. Pontozáskor a munkadarabot sima, kemény, lehetőleg nagyobb tömegű – „húzós” – alapra kell fektetni.

alapveto07.jpg

A furatok helyét két egymást keresztező karccal jelöljük ki. A pontozó hegyét úgy tudjuk pontosan a metszéspontra helyezni, hogy a szárát először tőlünk eldöntve tartjuk, így biztosítva a jó rálátást a keresztre.

alapveto08.jpg

Ezután a pontozót kissé leszorítva merőlegesre állítjuk. Egy kisebb próbaütés után ellenőrizzük az apró mélyedés helyzetét. Valószínűleg szükség lesz egy kis kiigazításra. A pontozót a szükséges irányba mozdítva egy erőteljesebb második ütéssel a felületbe mélyítjük. Pontozáshoz célszerű könnyebb kalapácsot használni. 

 
  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek