AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 05. 12.
Az otthoni munkáknak az egyik legsűrűbben előforduló típusa a festés és mázolás. Ezzel...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 12.
Mivel a kis lakás falai és padlója teljesen megújult, a fiatal tulajdonos pár a nyílászárókat...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 12.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 12.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 12.
Az áldozatra a félig átsült pizzák hívták fel a figyelmet. Látszatra minden rendben működött,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kültéri mázolás

A házak környezetében számos fémből készült tárgy van, amelyek ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak. Ezek pedig korróziót okoznak, amelyek ellen többnyire mázolt bevonatokkal szokás védekezni. Ám ezek a bevonatok sem örökéletűek, az agresszív külső hatások elsődlegesen ezeket a bevonatokat károsítják a fémből készült kapukon, kerítéseken, korlátokon és egyéb kerti fémszerkezeteken. Az alapanyaguk  korrodálódását megakadályozó festékrétegeket ezért időszakonként szükséges felújítani.

ker5.jpg

Az ilyen munkákat azonban előbb a sérült bevonatok felderítésével kell elkezdeni. Ezekre általában a barnás elszíneződésük, repedezett, illetve felváló rétegük figyelmeztet. Ilyen hibák főként a szerkezeti kötéseknél, hegesztett részeknél jelentkeznek. Elhanyagolásuk a fémanyaguk korróziójához vezet, ami meg a festett bevonat további károsodását is gyorsítja. Az újrafestésüket azonban e kritikus helyeknek a letisztításával passzíválásával kell elkezdeni. A felváló festékréteget a sérült helyeken lehetőleg a fémig el kell távolítani és a fémen kialakult rozsdásodási folyamatnak így még idejében elejét lehet venni. A festékréteget előbb ajánlatos letisztítani, majd drótkorongos feldurvítást követően akár a repedezett bevonatrészt célszerű teljesen el is távolítani. Ez kalapács fokával megütögetve valószínűleg könnyen elvégezhető. Ha már az összes rozsdásodásra utaló góc mázolt rétege eltávolításra került, akkor egy alaposabb drótkefézést követően jöhet a sérült részek passzíváló hatású szerrel való átecsetelése.

ker4.jpg

E célra különféle rozsda- és fémszulfát képző anyagokat lehet használni, pl. Ferropassit S50, Evipass, Korrant, Rabapass stb. A vegyszerek átalakítják a vékony, ún. futórozsda rétegét és olyan bevonatot alakítanak ki, amely jelentősen csökkenti az alapfém reakcióképességét és egyben jó tapadást is biztosít a korróziógátló alapozófestékek bármelyikének. Ezek azonban erősen oxidálódott rozsdaréteg eltávolítására nem alkalmasak, és csak drótkefézett felületeken fejtik ki rozsdaoldó és passzíváló hatásukat. Kis felületeknél a lemállott festék eltávolítása és drótkefés tisztítás után használható a kiszórható és nagy cink alapanyag-tartalmú rozsdagátló spray (pl. Zink 62) is, amely főként kisebb, sérült bevonatú és rozsdásodott részek javításánál alkalmazható.

Az így kijavított felületeket ezt követően alaposan ajánlatos még egyszer drótkefével letisztítani, zsírtalanítani, majd következhet a korróziógátló alapozó festék felkenése. Ezek olyan festékek, amelyek többségükben a málló rozsda és festékrétegektől letisztított, vagy már passzivált felületre kenve hatékony korróziógátló bevonatot képeznek. Acélanyagokra, illetve egyéb fémfelületekre is használhatók. Anyagösszetételük változó, ám többnyire alkydgyanta alapúak (pl. Cellkolor, Koralkyd, Rostex, Panssarimaali), de a vinilkopolimer alapúak (pl. Tiszakor) is lehetnek. Mindegyik korróziógátló, esetenként egy vagy két vékony rétegű bevonatuk ad megfelelő védelmet a korrózió ellen. Erre mindig az adott festék használati útmutatója ad kellő utalást. A teljes bevonat rétegrendje nagyon lényeges, egy adott korróziógátló alapozófestékhez a használati útmutatójában megadott fedőfestékeket kell használni, mégpedig általában két, mindenkor vékonyan felecsetelt rétegben. A festékek felkenéséhez általában a felület szélességéhez igazódó szélességű ecsetet célszerű használni, amivel elkerülhető a festék túladagolása. A hengerrel való festés ugyan előnyösebbnek tűnhet, ám ezzel a szerszámmal inkább csak a gyakorlott szakemberek képesek egyenletes fedőréteget képezni.

A korszerűbb korróziógátló festékek alkalmazásával esetleg elhagyható a különféle alapozók használata, mivel több rétegben felkenve ezek nélkül is tartós védelmet képezhetnek a fémtárgyak felületén. Így csak egy fajta festékkel kell dolgozni, amelynek általában három rétege ad hathatós felületi védelmet. Ráadásul a legtöbbjük közvetlenül a rozsdás felületre, alaposabb tisztítás nélkül is felkenhető. Ezek az ún. 3 az 1-ben formulás festékek, amelyek könnyű- és színesfémek bevonására alkalmasak (pl. Alvikor), mások viszont főként acél és öntöttvas tárgyak bevonására ajánlottak (pl. Antirozsda, Alkyton). Univerzálisan használható az ismert Hammerite korróziógátló festék amely kiváló rozsda-átalakító hatásáról, és bevonatának tartósságáról vált ismerté. A már nagyon rozsdás fémfelületek átvonásához azonban ajánlatos az e festékekhez kifejlesztett alapozót (Rust Beater) használni, amire zsírtalanítás és drótkefézés után következhet a felületek többszöri mázolása. Eredményeként pedig hosszú évekre nem lesz gond a bevonat rozsdásával és a bevonat épségével.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek