AJÁNLÓ
 
10:03
2013. 06. 24.
Bár erről a témáról már ejtettünk szót korábbi posztjainkban, (például itt és itt) most...
A bejegyzés folyatódik
 
10:03
2013. 06. 24.
Ez a munka főként a régi, agyon mázolt nyílászáróknál okoz gondot. Ezeknél ugyanis többnyire...
A bejegyzés folyatódik
 
10:03
2013. 06. 24.
Az új nyílászárók természetesen huzatmentesen záródnak, ám a régi, fából készülteknél...
A bejegyzés folyatódik
 
10:03
2013. 06. 24.
Árpival elkezdtük betenni az ajtókat a helyükre. Kalandos körülmények között ugyan, de...
A bejegyzés folyatódik
 
10:03
2013. 06. 24.
Egyik barátom, nevezzük Árpinak, vett egy házat. Hónapokkal ezelőtt nekiállt, hogy saját,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A lakások elsődleges „védműve” a bejárati ajtó. A legtöbb illetéktelen behatoló általában itt próbál a lakásokba jutni, feltéve hogy nincs könnyebb útja a behatolásnak. Márpedig a kisebb lakótelepi lakásoknál szinte ez az egyetlen lehetősége a betörőknek, hogy a lakásba jussanak. Egy biztonsági ajtó ezt eleve jelentősen megnehezíti és ez a lakásbiztosítás megkötésének is előfeltétele.

szef.jpg

Az új tulajdonosok alaposabb szemrevételezés nélkül is kénytelenek voltak megállapítani, hogy a régi bejárati ajtót a legegyszerűbb kicserélni, mert a javítgatására semmi esély nem volt. A pántjai lógtak, az eredeti zár már nem is működött a beletört kulcs miatt. Az előző tulajdonos ezért felbarkácsolt rá egy hevederzárat és két másik belülről felcsavarozható biztonsági hevederzárat. Ezek a szakértelem nélkül felszerelt zárak azonban alig bírtak volna ki egy erőteljesebb rúgást és az ajtó máris kitárult volna a behatoló előtt. A zárnyelvek ugyanis éppen hogy elérték a zárlemezek szélét, a felfogó csavarok meg csak alig rögzítették a zár darabjait. E mellett pedig a fa ajtótok is mozgott a falnyílásban, így akár tokostól benyomható lett volna. Maga az ajtólap is gyenge minőségű, és nagyon megviselt állapotú volt.

heveder.jpgIllusztráció

Mindezek tudatában az ajtócsere szinte már az első szemrevételezés után eldöntött tény volt. Ám, hogy milyen ajtó és főleg hogy mennyiért kerül majd a régi helyére, az még kérdés volt. Eleve biztonsági, acéllemezből készült termék volt a cél, kiválasztásakor azonban más szempontoknak is teljesülniük kellett. Olyan ajánlatokat kerestek, amelyek a régi ajtó kiszerelését, elszállítását, továbbá az új termék garanciáját, szakszerű beépítését is magában foglalta. A Mabisz minősítés természetesen alapvető követelmény volt. Az internetes kínálat elég bőséges volt, amiből kizárásos alapon végül sikerült egy kis koreai cég minősített termékeit forgalmazó vállalkozóval megegyezniük, aki az új ajtó beépítését saját alkalmazottaival végzi és még kedvezményt is adott az azonnali megrendelés esetén. Az ár mindennel együtt 75000 Ft volt, ami igen kedvezőnek mondható, a vállalási határidő pedig csak három nap volt, előleg nélkül. Az üzlet így megköttetett és némi izgalommal várták a kiválasztott színű és szolid felületi mintázatú új ajtójukat.

kep_081.jpgA fotó illusztráció. Forrás: dtp.hu

Pénteken rendelték meg, telefonon egyeztették a beépítés időpontját, és nem is csalódtak. Hétfőn reggel megjelent a két szakember, hozta a lefóliázott új ajtót, majd azonnal neki fogtak a régi ajtó eltávolításának. Volt ugyan egy kis bökkenője a dolognak, ugyanis az új ajtó tokja kisebb volt az ajtó eredeti nyílásánál, ám ez már előbb is megállapítást nyert, viszont ennek ellenére garantálták az ajtó szilárd és szakszerű beépítését. Ez volt az izgalom oka, de mint utólag kiderült erre nem volt semmi okuk. A régi ajtó leakasztása után a fatokot is percek alatt kifeszítették a helyéről, az ajtónyílást letisztították, a méret különbségeket pedig több acéllemez távtartó falhoz és az új tokhoz csavarozásával egyenlítették ki. Magát az ajtótokot ezt követően oldalanként 5-5, illetve 3-3, mélyen a falba eresztett méretes csavarral, pontosan szintbe állítva rögzítették. Ezután következett a purhabos hézagkitöltés, majd a tok és a falak közötti hézagokat beszabott és felragasztott gipszkarton csíkokkal tüntették el. Alapos gipszes besimítás után alig látható a betoldás. Az új ajtót egyébként 5 helyen több, hengeres zárnyelv rögzíti és leemelés ellen is biztosított. A teljesen acéllemezből készült ajtólapokat acélbetétes merevítők erősítik meg és teljes felületén ellenálló, több réteges bevonat teszi nemcsak biztonságossá, hanem mutatóssá is. A beépítése után már nem kell a tulajdonosoknak nagyon aggódniuk lakásuk biztonságáért és nem is került egy vagyonba.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek