AJÁNLÓ
 
09:07
2013. 10. 21.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
09:07
2013. 10. 21.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:07
2013. 10. 21.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
09:07
2013. 10. 21.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:07
2013. 10. 21.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Légies polcok

polc1.jpg

Semmi sem indokolja, hogy polcaink hátsó- és oldalfalait tömör, egybefüggő anyagból készítsük.
A súlyos és relatíve drágább kockaszörnyeket kiválthatjuk szellősen. Most az oldalfal (levegővel történő) kiváltását mutatom be. A kereskedelemben méteres kiszerelésben kapható fahenger átmérője 4-30 mm. Nekünk a 8-20 mm közötti vastagságúak az érdekesek, azok már nehezebben görbülnek és kellően szilárdak.

Az ötlet lényege, hogy a polcrendszer alsó- és felső részébe zsákot fúrunk, a középsőkbe pedig átmenő furatot. A középső polcokat ráhúzzuk a rúdra, az alsó-felsőt pedig ráütjük. A lyuk és dugó pontos illeszkedése már a súrlódás miatt is stabilan megtartja a polclapokat, de kicsit még ráerősíthetünk a nem látható részeken behajtott facsavarokkal.

rudpost_k01.jpg

1 cm átmérőig fafúróval, azon felül lapos fafúróval dolgozunk. Oszlopos fúrógép nélkül szerintem esélytelen tökéletes derékszögben fúrni, pedig ide most ez kell. A deszka szélétől minimum 20-20 milliméterre mérjük ki a furat szélét, főleg a száliránnyal merőleges oldalon. Itt könnyebben hasad az anyag, de igazából semmi sem kényszerít bennünket a polc legszélére tenni a támasztókat. Sőt, ha például könyveket támasztunk az oldalának, 20 centis mélységen túl már arra kell vigyáznunk, nehogy átessenek a két oszlop közötti résen.

rudpost_k05.jpg

Előfordulhat, hogy a laposfúró a túlsó oldalon anyagot szakít ki. Ha aggódunk emiatt, akkor annyira fúrjuk át a polcanyagot, hogy csak a centírozó tüske bukkanjon ki a túloldalon. Fordítsuk meg a munkadarabot és ezt a kis lyukat alapul véve fúrjunk bele. 

rudpost_k04.jpg

Ütögessük bele óvatosan a tartóoszlopot a furatba. Egy igen szilárdan álló támasztékot kaptunk. Zsákfuratot említettem az elején, tehát az alsó és felső polcot nem fúrjuk át teljesen. Ez igazából csak a látható helyeken számít, mondjuk egy talajra állított tároló tetején. Ha már szemmagasságban lóg a falon, senki nem látja, hogy alul-felül átlóg a tartóoszlop. S ha már átlóg, akkor egy facsavarral - ami a furathoz feszíti a rudat - maximálisan egybeszoríthatjuk a szerkezetet. A ragasztást egy ennyire pontosan illeszkedő csapolásnál ne is próbáljuk, egyszerűen nem fér be a ragasztó .

rudpost_k03.jpg

Mintadarabunk egy hárompolcos rendszer középső részét imitálja. Finoman húzzuk rá, esetleg gumikalapácsos rásegítéssel ütögessük, míg a kellő polctávolságot elértük. Itt is előfordulhat, hogy a szálak szakadnak fel. Inkább előzzük meg és egy fél milliméter lecsiszolásával szélesítsük ki a furat felső oldalát. Egy valódi polc összeszerelésénél oszlopról-oszlopra haladva, óvatosan ütögessük lejjebb a vízszintes felületet, hogy ne sérüljön a furat. Elég komoly húzása van a súrlódás miatt, de sebaj, ez tartja szilárdan oldalirányban a vázat.

rudpost_k02.jpg

Szerencsére nem kell sokat méregetni a polcok magasságát, tegyünk közéjük egy etalon tárgyat és addig üssük lejjebb a polcokat, míg minden oldalon egyenlő magasságba nem kerülnek.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek