AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 05. 21.
Ma van a víz világnapja. Emellett mi sem megyünk el szó nélkül, és egy egyszerű de igen...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 21.
Folytatjuk csapokról, csaptelepekről szóló minisorozatunkat. Megpróbáljuk megkönnyíteni...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 21.
A fürdőszobák egyik legfontosabb része a csaptelep, köznapi nevén a csap. Nem nagyon kell...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Milyen a jó falikút?

Falikutakkal már az ókorban is találkozhatott az akkori ember, leginkább súlyos, kőből készült változatban. Egy féreglyuk segítségével azonban ugorjunk a közelmúltba. Schmuck Andor célcsoportjából még bizonyára sokan emlékeznek a komfort nélküli lakásokra, ahol a falikút volt a mosdó, a mosogató és a kád is, ha éppen nem volt kéznél lavór. Talán ezek a rossz emlékek vagy a későbbiekben hozzákapcsolódott ipari jellegű asszociációk miatt nem terjedt el a falikút a lakóépületekben egészen az ezredforduló környékéig. Pedig hasznosságát mindenki elismeri, aki felmosáshoz a földszinten töltene meg egy vödröt, miközben a kád az emeleten van. Vagy aki a kerti munka után valahol lemosná a kosz nagyját magáról, mielőtt a házban maradt családtagjaival találkozik.

Meglepő módon ugyan, de lassan győzött a józan ész. Félretéve a korábbi ellenérzéseket, az emberek rákaptak a falikutakra. A divatba jött mosókonyhák, és a nagyobb igénnyel kialakított garázsokba, műhelyekbe bevezetett víz is hozzájárult a kiöntőként is ismert termékek népszerűségéhez.

Modern zománc

Holdfény és tánc, ahogy a dal is mondja. De tényleg jó választás a zománc?

Nem.

Legalábbis, ha a Hajdú mosógép, a FÉG kazán vagy a Boci csoki örökké legmagyarabb márkáink között számon tartott Lampart falikútra gondolunk. A korábban leginkább olcsósága és szinte egyetlensége miatt kedvelt termék ma már nem is olcsó, gyártása bizonytalan, a zománcozása is sérülékeny. Szerencsére ma már kapható a német Alape, egy jó minőségű, kevésbé sérülékeny zománcozott falikút is, de érdemes megfontolni más anyagokat is.

 

 

Prolipopi…popiroli..., szóval műanyag

Mára a legnépszerűbb falikutakká váltak a polipropilénből (PP) készült, szendvicsszerkezetű falikutak. Mindezt nem a jó énekhangjuknak köszönhetik, hanem az alacsony áruknak, tartósságuknak, ütésállóságuknak. És még jól is néznek ki. Van belőlük egyszerű, mint például a Haas műanyag falikútja és full extrás, mint az ABU Multiset. Az utóbbi termék oldalára akasztókat rakhatunk, a hátfalon szappantartónak vagy még több akasztónak is van hely, rendelhetünk hozzá kiegészítőket is. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt, de azért ne feledjük, ez nem kifejezetten kreatív termék, arra ott van a Lego.

Visszatérve az egyébként sav- és lúgálló ABU Multisetre, a felszerelése nagyon egyszerű. Különálló konzolra akasztható, munkánkat egy sablon is segíti. Fali vagy álló csap is szerelhető rá és még a rejtett szappanadagolónak is marad hely. Gyári tartozék a 6/4”-os lefolyó és túlfolyó.

Ha az ár a meghatározó, akkor a Sanit ABU vagy a Haas műanyag falikútja a legjobb megoldás. Utóbbi esetében az egyik sarokba álló csaptelepet is szerelhetünk. Mindkettő jó minőségű, olcsó termék.

Sokan tartanak a műanyag falikutak törékenységétől. Feleslegesen. A PP kutak bírják az igénybevételt és az változatos körülményeket. Két ellenségük van csupán. Az egyik a direkt napfény, aminek hatására elsárgulhat a műanyag, és törékennyé válhat. Persze ez nem néhány hét, hanem több év alatt következik csak be. A másik mumus a tartósan meleg, 90ºC feletti hőmérséklet. Ha ezeket kizárjuk, szinte örök darab mindegyik.

A metál örök

Akinek a rozsdamentes acél az élete álma, esetleg olyan létesítményt üzemeltet, ahol ez előírás, annak a HAAS Anita falikútját érdemes megnéznie. Jó minőségű, az átlagos piaci árnál olcsóbb termék.

Aki pedig a hagyományos formákra esküszik, annak csakis egy klasszikus öntöttvas falikút lehet az útja. Választáskor vigyázzunk a leginkább barkácsáruházak akcióból ismert olcsó spindel öntvényekkel. És az olcsó itt nem csak az árra vonatkozik. Ha a csaptelep is benne van az árban, annak a minőségét is nézzük meg. Egy rendes öntöttvas falikút tartós, időtálló. És nehéz is, de szerencsére, ha már fölszereltük, akkor nem kell emelgetni többet. A Puteus öntvény falikút a nappaliban sem néz ki rosszul, de azért inkább  kültéri falakra felszerelve ajánlott használni, mivel a víz egy tömlővégen keresztül folyik ki, ami a kert öntözésére is használható.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek