AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 12. 03.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 03.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 03.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 03.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 12. 03.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mutasd! - Rönkhasítók

Fával fűtök. A miértre nagyjából ötödik indokom a sorban, hogy nincs bevezetve a gáz. Bár olcsóbb, mint a gázfűtés, a téli tüzelő beszerzése folyamatos harc a piac szereplőivel, ahol egy percre sem lankadhat figyelmünk. Eleve abból a feltételezésből kell kiindulni, hogy fakereskedő (mindig kínosan kerülöm a "faszállító" kifejezést) azért jön, hogy átverjen. Egy bevált kereskedő ezért értékes tagja ismeretségünknek, szinte családtag.

Kényelmesen konyhakész tűzifát rendelek, mert szeretném még 15-20 évig használni a gerincemet. Léteznek költségcsökkentő alternatív megoldások persze, mint a méterfa vásárlás. Ezek méteres (valóságban  rövidebb) fatörzsek, amit nekünk kell méretre darabolni és hasogatni.

Vallom, hogy a méterfa csak látszatra olcsóbb. Kezdődik a "kugliba" fűrészeléssel, mellyel jól elszórakoztathatjuk szomszédainkat vasárnap délutánonként. (Egyszer még kiírunk egy novellapályázatot a "Miért utálom a szomszédaimat" témakörben). A láncfűrészhez (hiszen 20-50 cm átmérőjű törzsekről beszélünk) üzemanyagot, lánckenőolajat, láncreszelőt kell vásárolnunk és a fűrészelésre fordított idő is pénz. A kugli hasogatása manuálisan fejszével történik. Itt jön a gerincproblémás rész, illetve a tevékenység rejt veszélyeket.

Suhintás, az elrepülő fejszenyél parabolikus ívet zár be, rövid sikoly a szomszédból (mint a "Miért sikoltozik a szomszédod? Mert hullik a haja" reklámban), majd csend. A kuglihasogatás problémájára nyújt gyógyírt az elektromos rönkhasító berendezés. Mai videoválogatásunk a különféle elveken működő házi és gyári konstrukciókból válogat.

Házi készítésű kúpos rönkhasítót mutat be készítője. A videó teljesen ismeretterjesztő, megtudhatunk belőle sokat a forgó kúpos méterfa hasításról.

Itt egy mozgó ék vágja ketté hosszában a méterfát...

 ...szemben azzal a módszerrel, mikor az anyagot tolják rá a mozdulatlan ékre. A gép 23 tonnás erőt fejt ki. Ismert  bányászdal szól 16 tonna szénről, ha egyenértékű a fűtőértékük, lehetne favágódal is.  "23 tonnát raksz, és mennyi a béred?!"

De hogy ne csak a gépi meghajtású szerkezetek szerepeljenek itt, bemutatunk egy Guillotine-elven működő hasítót, mely a lezuhanó tömeg segítségével aprít. Példaértékű videó, mely az elkészítését animációkkal fűszerezve, részletesen bemutatja. 


Szintén rönkhasítás, de gyökeréig ható fajta. Itt a talajban maradt tuskót darálják fel egy célgéppel. Ezek szerint az igény máshol is felburjánzott, hogy ne fél napig kelljen ásóval - csákánnyal - fejszével kínlódni a tuskó kiásával.

Videoválogatásainkat vagy vicces vagy a "világ legnagyobb" típusú filmecskék szokták zárni. A rönkhasítás ezek szerint nem humoros tevékenység, mert még a "vicces rönkhasító" című videó sem vicces, így egy behemót rönkhasítóval búcsúzunk:

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek